Η βαθειά κρίση των ΜΜΕ φέρνει πιο κοντά τις Ενώσεις που εκπροσωπούν τον περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό Τύπο της χώρας.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής (ΕΙΤΗΕΕΑ) βρέθηκαν μαζί στην Λάρισα, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση όπου πολύς λόγος έγινε για την «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του περιφερειακού-τοπικού και κλαδικού Τύπου».

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και με την στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακή υπήρξε η πλήρης απουσία κυβερνητικής εκπροσώπησης στην σημαντική αυτή εκδήλωση, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 200 εκδότες, ιδιοκτήτες και δημοσιογράφοι του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.

Ένας Τύπος που, όπως ειπώθηκε από τους εκπροσώπους του κ.κ. Βαγγέλη Αθανασίου, πρόεδρο ΣΗΠΕ, Αντώνη Μουντάκη, πρόεδρο ΕΙΕΤ, Μιχάλη Σαββάκη, πρόεδρο ΕΔΙΠΤ και Αντώνη Κατωπόδη, πρόεδρο ΕΙΤΗΕΕΑ, αντιμετωπίζει ποικίλα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, αρκετά από τα οποία απορρέουν από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλώσει τα ΜΜΕ, την κρίση της διαφημιστικής αγοράς και την κατάργηση κάποιων κρατικών ενισχύσεων. 

Παρόλα αυτά, όπως προκύπτει από μελέτη της Focus-Bari που παρουσίασε η γενική γραμματέας της ΕΔΙΠΤ κυρία Πέννυ Καλύβα, ο τοπικός, περιφερειακός και κλαδικός Τύπος έχει ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό που απευθύνεται και το επικοινωνιακό του βάρος είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στις τοπικές κοινωνίες.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός, όπως προκύπτει από την έρευνα, ότι στις τοπικές κοινωνίες οι 8 στους 10 πολίτες διαβάζουν τουλάχιστον μία τοπική εφημερίδα με περιεχόμενο για την περιοχή διαμονής ή καταγωγής τους.

Επίσης, ο μέσος χρόνος που αφιερώνεται από τους αναγνώστες για το διάβασμα τοπικής εφημερίδας είναι 36 λεπτά –χρόνος σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο που αφιερώνεται για την ανάγνωση εφημερίδων εθνικής εμβέλειας.

Αυτό συμβαίνει διότι τα τοπικά ΜΜΕ, αποτυπώνοντας και παρακολουθώντας την τοπική επικαιρότητα, επιτρέπουν στους αναγνώστες τους να διαχειρίζονται καλύτερα την καθημερινή ζωή στον τόπο τους.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά και κλαδικά έντυπα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα διαβάζει το 62% του γενικού κοινού, αν και η ανάγνωση αυτή αφορά έναν τίτλο με οποιαδήποτε συχνότητα. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των αναγνωστών εντοπίζεται στις δυναμικές ηλικιακές ομάδες, ενώ 6 στους 10 αναγνώστες διαθέτουν ανώτερη και ανώτατη μόρφωση.

Είναι δε κατά κύριο λόγο ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί. Ο μέσος χρόνος που αφιερώνεται για την ανάγνωση επαγγελματικών και κλαδικών περιοδικών είναι 40 λεπτά. Οι μισοί δε από τους αναγνώστες τους τα αρχειοθετούν –γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να προσφύγουν σε αυτά και μετά τον πρώτο χρόνο ανάγνωσής τους.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται ξεκάθαρο ότι ο περιφερειακός, τοπικός και επαγγελματικός Τύπος διαθέτει υψηλή διεισδυτικότητα και άρα, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους εθνικούς και τοπικούς διαφημιζόμενους, μπορεί να προσφέρει υψηλότερη προστιθέμενη αξία από την αντίστοιχη των παραδοσιακών μορφών διαφήμισης και προβολής.

Το θέμα αυτό, που έχει ιδιαίτερο βάρος για την βιωσιμότητα των τοπικών ΜΜΕ, έθιξαν στην ημερίδα ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ κ. Μιχάλης Μεϊμάρης και ο κ. Πέτρος Καραχάλιος γενικός διευθυντής της Dentsu Aegis Network Hellas και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Media Specialists της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ).

Αναφερόμενος στα γενικά προβλήματα των ΜΜΕ, οι ευρωβουλευτές κ.κ. Κώστας Χρυσόγονος, Γιώργος Κύρτσος και Ν. Μαριάς καυτηρίασαν την απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου στην ημερίδα και με τον τρόπο του ο καθένας άφησαν να γίνει κατανοητό ότι η εξουσία Συριζανέλ επιδιώκει την επιβολή κομματικού ελέγχου στα ΜΜΕ.

Κατά δε τον κ. Γ. Κύρτσο, πρώην δημοσιογράφο και εκδότη, «η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς διαπλοκής και πρωταγωνιστεί στην δημιουργία της λεγόμενης νέας διαπλοκής».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κων. Αγοραστός υπογράμμισε ιδιαίτερα την σημασία του τοπικού, περιφερειακού Τύπου στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τόνισε, πολύ σωστά, την συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα. «Νέο παραγωγικό μοντέλο στο οποίο κορυφαίος θα μπορούσε να είναι βέβαια και ο ρόλος της Θεσσαλίας», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η ημερίδα που διοργάνωσαν οι τέσσερις Ενώσεις υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής. Πλην όμως, ο απόηχός της δεν δείχνει να ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Διότι, όταν η τελευταία σχεδιάζει να επιβάλει χαράτσι 4% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων για να «σώσει» δήθεν το Ταμείο των Δημοσιογράφων, αυτό σημαίνει ότι κάπου έχει χάσει και την μπάλα της λογικής.

Τέλος, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα της Λάρισας το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Συμεών Μπαλής, Νίκος Παπαδόπουλος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αχιλλέας Κέλλας, Κων. Μπαριώτας, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Κατσιαντώνης, καθώς και πολλά μέλη των τεσσάρων Ενώσεων Τύπου.