H εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει στην COSMOTE TV, για να αποκαλύψει μέσα από μαρτυρίες και εκτενή έρευνα, γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές των ανθρώπων και διαμόρφωσαν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Η πρεμιέρα της νέας σεζόν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14/10 (21.00, COSMOTE HISTORY HD & YouTube κανάλι της COSMOTE TV), με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στην ιστορία των Σφουγγαράδων της Σύμης και την ανακάλυψη του θησαυρού στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το 2ο επεισόδιο της εκπομπής που θα προβληθεί τη Δευτέρα 21/10 (21.00, COSMOTE HISTORY HD) επικεντρώνεται στη λίμνη των Γιαννιτσών.

Όσα θα δούμε στο πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν

Η «Μηχανή του Χρόνου» ταξιδεύει στη Σύμη για να ρίξει «φως» στη ζωή των σφουγγαράδων. Ιστορικοί και κάτοικοι του νησιού μιλούν για τη ναυτοσύνη και το ταλέντο των ντόπιων στις καταδύσεις, καθώς και για την παράδοση στην εξερεύνηση του βυθού από την αρχαιότητα. Η εκπομπή περιγράφει τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι δύτες, καθώς και την εξέλιξη του επαγγέλματος στο πέρασμα των χρόνων.

Στο επίκεντρο του επεισοδίου θα βρεθεί και το ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο ανακάλυψαν τυχαία σφουγγαράδες της Σύμης το 1900. Ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκαν γλυπτά, κοσμήματα και αρχαία αντικείμενα. Μεταξύ αυτών και ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος χαρακτηρίστηκε μετέπειτα από ιστορικούς και επιστήμονες ως ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου.

Όσα θα δούμε στο δεύτερο επεισόδιο 

Στο 2ο επεισόδιο η «Μηχανή του Χρόνου» θα παρουσιάσει την συναρπαστική ιστορία της λίμνης των Γιαννιτσών, που κάποτε ήταν ένας τεράστιος βάλτος και σταδιακά μετατράπηκε σε εύφορη γη. Το έργο ξεκίνησε στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις αποξήρανσης που απέδωσε χιλιάδες στρέμματα γης σε ακτήμονες και αγρότες. Επιπλέον, ιστορικοί και ερευνητές περιγράφουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβίωναν όσοι κατοικούσαν στην περιοχή, αλλά και τα «μυστικά» που έκρυβε ο βάλτος κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, αναδεικνύοντας πολλούς ήρωες μακεδονομάχους.

Η «Μηχανή του Χρόνου» θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδιά της διατίθενται και στον δωρεάν on demand κατάλογο της COSMOTE TV, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή