Αλήθεια και συναίσθημα

Η πρεμιέρα του ΤΙΜΩΡΟΥ, της σύγχρονης δραματικής σειράς του Alpha , σκαρφάλωσε στους πίνακες της τηλεθέασης: 18,3% στο δυναμικό κοινό και 2.108.000 τηλεθεατές έστω για 1 λεπτό, ενώ ήταν 1η τάση στα google trends. Κι εάν τα νούμερα είναι αδιάψευστα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα αποθεωτικά σχόλια των χιλιάδων τηλεθεατών, η διάθεση με την οποία αντιμετώπισαν το διπλό χορταστικό επεισόδιο με τις καταιγιστικές εξελίξεις και, κυρίως, το γεγονός πώς όσοι συντονίστηκαν με τον ΤΙΜΩΡΟ πέρασαν υπέροχα! Γιατί η τηλεόραση είναι και ψυχαγωγία. Ένα ταξίδι συναισθηματικό, ονειρικό, ήρωες που γίνονται φίλοι μας, καταστάσεις που μας αγγίζουν, γεγονότα που συμβαίνουν και τα… ζούμε, εικόνες που μας γεμίζουν. Ιστορίες που αγαπάμε.

Σύγχρονη ιστορία

Μια τέτοια ιστορία έρχεται να μας πει Ο ΤΙΜΩΡΟΣ, μια ιστορία απόλυτα γοητευτική, πλήρης συναισθημάτων, συγκλονιστικών γεγονότων κι ανατροπών, δοσμένη με αλήθεια, με κινηματογραφική αισθητική και καλλιτεχνική ματιά, που συμβαίνει στο σήμερα. Και θα μπορούσε να συμβαίνει δίπλα μας. Ο Μάρκος (Δημήτρης Λάλος), ο Αλέξης (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος), η Έλλη (Μαρίνα Καλογήρου), ο Λεωνίδας (Λάζαρος Γεωργακόπουλος), κι όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές, της σειράς, δεν είναι χαρακτήρες έξω από εμάς, έξω από τον κόσμο μας. Αναπνέουν δίπλα μας και μπορούμε να τους συναντήσουμε. Κι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του ΤΙΜΩΡΟΥ. Ζει σήμερα, εδώ, μαζί μας. Έχει αλήθεια! Και την αλήθεια του δεν την χάνει ούτε για ένα λεπτό. Την υποστηρίζει το σκηνογραφικό (Νατάσσα Παπαστεργίου) και το ενδυματολογικό (Κατερίνα Τσακότα) επιτελείο (οι χώροι δράσης, ένα εστιατόριο που έχουμε πάει, μια εταιρεία όπως λειτουργεί σήμερα, ρούχα που θα φορούσαμε στην καθημερινότητά μας).

Η πλοκή

Κι ύστερα είναι η πλοκή. Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο ήρωας είναι αρχετυπικά και βαθιά ανθρώπινα. Κι ο τρόπος που γίνεται σεναριακά (Γιώργος Κόκουβας) είναι καλοδουλεμένος ψιλοβελονιά, με τις σωστές εντάσεις και κορυφώσεις, όχι για τον εντυπωσιασμό αλλά για την κινηθεί ορθά και λειτουργικά ο μηχανισμός της αφήγησης της ιστορίας. Η ιστορία είναι αυτή που μετράει και δεν προδίδεται με «τεχνάσματα». Ξεδιπλώνεται έτσι όπως θα έρεπε, χωρίς να χάνεται η αλήθεια της. Σε αυτό οφείλεται και η υποδειγματική σκηνοθεσία του Μιχάλη Κωνσταντάτου.

Και τα συναισθήματα

Αγάπη, φιλία, έρωτας, προδοσία, εξουσία, εκδίκηση: Διαφορετικά συναισθήματα συστατικά ωστόσο μιας ζωής, που κόπηκε αίφνης ύπουλα στα δύο από το ανελέητο χέρι της προδοσίας, για να «ξαναγεννηθεί». Τι θα έκανες αν τα έχανες όλα σε μια στιγμή; Τον έρωτα της ζωής σου, τον πατέρα σου, τους φίλους σου, την ελευθερία σου; Ο Μάρκος στα 20 του χρόνια νόμιζε ότι τα είχε όλα. Αλλά όλοι όσους εμπιστευόταν, του στέρησαν τα πάντα ρίχνοντάς τον σε μια θανάσιμη παγίδα. Τώρα ήλθε η δική του σειρά να απαντήσει. Το ταξίδι της εκδίκησης ξεκινάει για τον «Τιμωρό» και θα είναι θυελλώδες και γεμάτο ανατροπές. Γιατί, ο Μάρκος (Δημήτρης Λάλος) επιστρέφει και δεν είναι πια ίδιος. ‘Οχι μόνο στο όνομα και στην όψη αλλά και στην καρδιά και την ψυχή. Ο αθώος 20χρονος έχει μεταμορφωθεί πια σε έναν αποφασισμένο άντρα που τον «τρώει» το σαράκι του μίσους. Δε γύρισε για να πάρει απαντήσεις. Γύρισε για να πάρει εκδίκηση από όσους του στέρησαν τη ζωή. Όχι, δε θα τους σκοτώσει. Η τιμωρία τους θα είναι πολύ πιο αργή και βασανιστική. Τώρα ήλθε η δική του σειρά. Τώρα αυτός ορίζει το παιχνίδι και καθορίζει την ποινή τους.

Η παραγωγή

Στο Μαρόκο ταξίδεψε Ο ΤΙΜΩΡΟΣ για γυρίσματα της σειράς, κάτι μοναδικό για τα σύγχρονα ελληνικά παραγωγικά δεδομένα. Συνεργείο, ηθοποιοί, συντελεστές βρέθηκαν στο Μαρακές και την έρημο του Μαρακές, για μία εβδομάδα και πλέον. Στην «κόκκινη πόλη», στις πιο όμορφες και εντυπωσιακές γωνιές της, στα γραφικά σοκάκια της και τα αξιοθέατα της πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα, όπως και στην έρημο, σε ένα μαγευτικό τοπίο. Οι εικόνες και η ομορφιά τους στη σειρά το μαρτυρούν!

Η επιστροφή και οι ερμηνείες

Ο Αλέξανδρος Σταύρου επέστρεψε στην τηλεόραση, κάνοντας το Χ να… πέσει! Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός κατέθεσε μια συγκλονιστική ερμηνεία στο ρόλο του εισαγγελέα Χριστόφορου Μωραϊτη (πατέρα του Μάρκου). Αλλά και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ως Γεράσιμος, συγκρατούμενος του Μάρκου στη φυλακή και ευεργέτης του στη συνέχεια, σε έναν ρόλο που δεν τον έχουμε συνηθίσει, ήταν καταπληκτικός. Όλοι οι πρωταγωνιστές της σειράς κατέθεσαν ερμηνείες που σταχυολογούνται στις καλύτερες τηλεοπτικές.

Για Όσκαρ

Η σκηνή στην έρημο, με τους Μάρκο (Δημήτρη Κίτσο), Αλέξη (Κώστα Νικούλι) και Ρασίντ (Σταύρο Καλλιγά), την «μπλε ώρα», μπροστά στη φωτιά. Η επίθεση και η «δολοφονία» του Μάρκου, η εγκατάλειψη και οι τύψεις του Αλέξη. Απόλυτα άρτια από όλες τις απόψεις, σκηνοθετικά, ερμηνευτικά, φωτιστικά. Εάν ήταν ταινία θα πήγαινε για Όσκαρ!