Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση μέχρις ότου γίνει γνωστό ποιοι και πόσοι θα είναι τελικά αυτοί που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μία τηλεοπτική άδεια γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς στις 15.00, το μεσημέρι της της Πέμπτης, λήγει η προθεσμία υποβολής φακέλων και πλέον ξεκινά διαδικασία για τον ορισμό της ημερομηνίας της διεξαγωγής της δημοπρασίας.
Μάλιστα, το ΕΣΡ, προσπαθώντας να αποφύγει τα λάθη του προηγούμενου διαγωνισμού, εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης κάποιες ειδικές διευκρινήσεις προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Εκτός λοιπόν από τις οδηγίες που αφορούν την διαδικασία, τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου δηλώνουν αποφασισμένα να μην επιτρέψουν σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες να παρευρίσκονται τόσο την ημέρα της λήξης της υποβολής των φακέλων όσο και τις ημέρες της αποσφράγισής τους στους χώρους του ΕΣΡ.
Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να διασφαλίσουν την διαδικασία, τους κανόνες και να μην επιτρέψουν να επαναληφθούν τα λάθη του προηγούμενου διαγωνισμού τα οποία δημιούργησαν μία εικόνα που δεν αρμόζει σε τόσο σοβαρή δημοπρασία.
Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη των μελών του ΕΣΡ από τις 12.00 ώστε να είναι έτοιμο το πρακτικό όταν λήξει η προθεσμία υποβολής ενώ η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει την Παρασκευή, την Δευτέρα και να χρειαστεί και την Τρίτη παρουσία δύο εκπροσώπων από κάθε υποψήφιο και φυσικά απουσία δημοσιογράφων.
Σις 11 Ιανουαρίου, Πέμπτη, και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διάσκεψη των μελών του ΕΣΡ θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων εταιρειών με δελτίο Τύπου.
Μέχρι στιγμής η μόνη εταιρεία που κατέθεσε φάκελο είναι αυτή που εκπροσωπεί τον ΣΚΑΪ του κυρίου Ι. Αλαφούζου και η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές, Τρίτη.
Οι περισσότεροι αναμένεται να προσέλθουν στα γραφεία του ΕΣΡ την Πέμπτη. Τότε θα μάθουμε και ποιοι είναι τελικά όλοι όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ή να συνεχίσουν να έχουν τηλεοπτικό κανάλι.
Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι υποψήφιοι μάλλον δεν θα ξεπεράσουν τους 7 οπότε θα γίνει απευθείας ανάθεση και όχι δημοπρασία σύμφωνα με τα όσα ορίζει η προκήρυξη.
Στο ΣτΕ, τα ασφαλιστικά μέτρα των ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ και STAR κατά των 7 αδειών
Παράλληλα, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κεκλεισμένων των θυρών, ξεκινάει ο νέος κύκλος δικαστικής διαμάχης για τις 7 τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου προσδιόρισε για σήμερα το πρωί να συζητηθούν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των 4 τηλεοπτικών σταθμών στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο.
Η νέα δικαστική διένεξη αφορά τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες με τιμή τα 35 εκατ. ευρώ για την κάθε μια άδεια.
Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας από αυτές.
Οι υποψήφιοι για την απόκτηση άδειας θα υποβάλουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 3,5 εκατ. ευρώ η οποία θα έχει διάρκεια 365 ημερών από την ημερομηνία έκδοσή της.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι τηλεοπτικοί σταθμοί ANT1, Alpha, ΣΚΑΪ και STAR και ζητούν να «παγώσει» η υπ΄ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως και δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος.
Τα κανάλια υποστηρίζουν ότι όλο το νομικό πλαίσιο χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών είναι αντισυνταγματικό και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα του και έρχεται σε σύγκρουση με τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες.
Το «πυροβολικό» των νομικών επιχειρημάτων των δικηγόρων των καναλιών, στηρίζεται σε μια πεντάδα βασικών αξόνων.
Ο πρώτος άξονας είναι της αντισυνταγματικότητας και της μη νομιμότητας της επίμαχης προκήρυξης, καθώς είναι κλασσική περίπτωση αντισυνταγματικότητας η παράκαμψη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που έγινε από την Κυβέρνηση, ως προς τον καθορισμό των όρων λειτουργίας και αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.
Ο δεύτερος άξονας είναι ότι η θέσπιση διαδικασίας δημοπρασίας, άλλως η ανάθεση των αδειών με βάση το προσφερόμενο τίμημα, παραβιάζει το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ο τρίτος άξονας είναι ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 7, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.
Ο τέταρτος άξονας είναι ότι η τιμή εκκίνηση είναι αυθαίρετη και χωρίς τεκμηρίωση, ενώ περιορίζει υπέρμετρα τη συμμετοχή των οικονομικών φορέων στη δημοπρασία.
Ο πέμπτος και τελευταίος άξονας είναι ότι σημειώνεται απουσία εχεγγύων αφού δεν διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική επάρκεια και η φερεγγυότητα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση της δημοπρασίας από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που δεν έχουν σοβαρή πρόθεση συμμετοχής, αλλά αποσκοπούν απλώς στη νόθευση των όρων της δημοπρασίας.