Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Παρασκήνιο

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα πως κανένα σενάριο αποσταθεροποίησης δεν θα σταθεί ικανό να ανακόψει την πορεία τη χώρας που δρομολογήθηκε κατά την πενταετή διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Θα μιλήσει μάλιστα και με ονοματεπώνυμα –εφόσον προκληθεί- όπως τουλάχιστον διαρρέουν κύκλοι του Μαξίμου.

@ Μόνο για γέλια είναι όσοι διακινούν σενάρια διπλής κάλπης τον Ιούνιο. Εκτός του ότι δεν στέκουν αυτά τα σενάρια Συνταγματικά – δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνος από τις περσινές κάλπες – δεν υπάρχει ούτε καν ως ενδεχόμενο ελάχιστης πιθανότητας στο μυαλό του Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.
Για αυτό όσοι τα διακινούν οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως γραφικοί, επιεικώς. 

@ Είναι πραγματικά απορίας άξιον, πως ακόμη παραμένει ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικόλας Φαραντούρης μετά τις αθλιότητες τις οποίες εξέμεσε σε βάρος των Ελλήνων λειτουργών της Δικαιοσύνης. Ο Φαραντούρης όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς ή δεν ανασκεύασε, αλλά επανήλθε προσβάλλοντας εκ νέου τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αφού χαρακτήρισε πρωθυπουργικό κονκλάβιο όσους αντέδρασαν στις αδιανόητες δηλώσεις του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κάλυψε πλήρως, επιβεβαιώνοντας για μια φορά ακόμη ότι η γραμμή Φαραντούρη, που είναι μια νέα version της γραμμής Πολάκη και όπως σωστά διερωτάται  η Νέα Δημοκρατία που κρύφτηκαν οι “ευαίσθητοι” σε ζητήματα κράτους δικαίου ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; 

@ Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις Ευρωεκλογές -κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να βρει τους «πρόθυμους» να παραιτηθούν για να γίνει ο ίδιος βουλευτής. Άρα, παρότι θα παραμείνει εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τον Φάμελλο θα τον αλλάξει. Η σχέση των δύο δοκιμάστηκε και πριν το συνέδριο, αλλά και μετά και ο Κασσελάκης φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς συνεργάτες του ότι έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τον αντικαταστάτη του; Ψάξτε για κάποιον λιγότερο χαρισματικό επικοινωνιακά από τον Φάμελλο, που είναι τώρα ψηλά στην ιεραρχία της «σκιώδους κυβέρνησης» και περιμένει το δικό του ραντεβού με την Ιστορία…

@ Η στήλη έχει ενημερώσει τους αναγνώστες της για τον απολύτως αρχηγοκεντρικό τρόπο με τον οποίο διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Πέραν του Νίκου Παππά και της Θεοδώρας Τζάκρη, ουδείς άλλος γνώριζε τις προτάσεις του κόμματος για την οικονομία, που παρουσίασε ο αρχηγός στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, λίγες ημέρες πριν… αφιερωθεί στην μαμά-πατρίδα (για ένα 15νθήμερο). Αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, για όλους τους τομεάρχες αλλά και για τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

@ Μάλιστα, αρκετοί έχουν αρχίσει να ψάχνουν κάποιος αόρατους τεχνοκράτες, που υποτίθεται ότι έχουν έρθει από τις ΗΠΑ και καταρτίζουν, μαζί με τον πρόεδρο, τις θέσεις του κόμματος στην οικονομία. Άλλοι μιλούν για δύο, άλλοι για τρεις αμερικανοσπουδαγμένους νεαρούς, που φτιάχνουν την γραμμή. Όπως και να ‘χει, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος δε σκοπεύει να ανοίξει το παιχνίδι στα παραδοσιακά στελέχη. Η μόνη του «υποχώρηση» ήταν μία ημίωρη διαβούλευση με τον Νίκο Παππά – αλλά κι αυτή περισσότερο για να αποφευχθούν ορισμένες «πατάτες» και να κρίνει ο Παππάς αν κάποια από τις προτάσεις αδειάζει την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα. Ή μάλλον, αν την αδειάζει πολύ…

@ Για το ΠΑΣΟΚ οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι η «μητέρα όλων των μαχών» και έχουν σημασία πολύ μεγαλύτερη από μια οποιαδήποτε αναμέτρηση. Είναι το τελευταίο του  χαρτί για ένα δυναμικό comeback στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και το σκαλοπάτι για να μπει δυναμικά στην τροχιά μελλοντικής διεκδίκησης διακυβέρνησης της χώρας.
Επιπροσθέτως, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές με ένα ισχυρό ποσοστό που θα είναι άνω του 15% και με ευκρινή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών βουλευτών και στελεχών του κόμματος, συνθήκη επιβίωσης για το κόμμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και ως εκ τούτου αν χαθεί, χάνει κάθε υψηλή προσδοκία για αλλάξει ο συσχετισμός στην Κεντροαριστερά.

@ Στα 15,7 ευρώ την ώρα διαμορφώθηκε το 2023 το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, εμφανίζοντας άνοδο σε σύγκριση με το 2022 και το 2021, όταν διαμορφωνόταν στα 14,7 ευρώ και τα 13,9 ευρώ αντίστοιχα.
Το ποσό αυτό εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανήλθε στα 31,8 ευρώ στην Ε.Ε. και στα 35,6 ευρώ στην Ευρωζώνη (επίσης αυξήθηκαν από τα 30,2 ευρώ και τα 34 ευρώ αντίστοιχα το 2022).

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, το μη μισθολογικό κόστος στην Ευρωζώνη αποτελεί το 25,5% του κόστους εργασίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 19,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες και για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 10 εργαζομένους. Αυτό σημαίνει πως από τα 15,7 ευρώ που δίνει ο εργοδότης την ώρα, περίπου τα 3,13 πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές

@ H Philip Morris International Inc. ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, αναλαμβάνει από 1ης Μαΐου την πολύ σημαντική θέση του Ανώτερου Αντιπροέδρου Εξωτερικών Υποθέσεων της πολυεθνικής με μόνο ανώτερο τον CEO της εταιρείας Jacek Olczak.
Ο Χρήστος Χαρπαντίδης έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τον μετασχηματισμό μιας εκ των κορυφαίων βιομηχανιών στην Ελλάδα και τη Νοτιανατολική Ευρώπη, την Παπαστράτος – θυγατρική της Philip Morris. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού έχει να κάνει με την εποπτεία από τον συγκεκριμένο Έλληνα μάνατζερ σχεδόν 150 χωρών.

@  Ως ισχυρά κρίνει τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά και την ολοκλήρωση των σχετικών ανακοινώσεων από τις Alpha bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, καθώς ο κλάδος στηρίχθηκε σημαντικά από τα αυξημένα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την ισχυρή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών απέδωσε ο οίκος στα υψηλά επιτόκια δανείων και τις σχετικά χαμηλές απομειώσεις, με τον κλάδο να καταγράφει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων, συγκλίνοντας στο μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ (2,3%). 

@ Ολιγοήμερη παράταση πήρε τελικά η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη γαλλική Egis Projects. Παράλληλα αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση  για την αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης κατά τη χρήση του άξονα, από 0,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Η αύξηση αυτή προβλέπεται από τη διακήρυξη του διαγωνισμού και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης.
Μετά την υπογραφή αναμένεται η κύρωση της σύμβασης από την Ελληνική Βουλή και κυρίως η έναρξη των εργασιών παράδοσης-παραλαβής του άξονα από τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο, την Εγνατία Οδό, στη νέα εταιρεία που έχει συστήσει ο προτιμητέος επενδυτής, τη Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση ΑΕ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Πώς θα παίξει... μπάλα ο Μητσοτάκης έως τις Ευρωεκλογές και γιατί θα είναι πρωθυπουργός έως το 2031

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, η οποία έβγαλε ειδήσεις και έστειλε βαρυσήμαντα μηνύματα. Έως τις Ευρωεκλογές, η Νέα ...

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον σταθμό μετρό «Grecia» στη Χιλή με τα αντίγραφα από ελληνικές αρχαιότητες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια α...

Φόρτωση άρθρων...