Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Τριγμούς και στα τρία κόμματα εξουσίας προκάλεσε η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και όταν ο «Economist» ισοπεδώνει το απαράδεκτο ΣΥΡΙΖΑΪΚΟ αφήγημα για την ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας

Παρασκήνιο

Mε 176 (διακομματικά) ΝΑΙ ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί νόμο του κράτους από το βράδυ της Πέμπτης. Η Νέα Δημοκρατία και κυρίως προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρασαν ακόμη έναν δύσκολο κάβο με τις μικρότερες δυνατόν πολιτικές απώλειες, αφού παρά τις ιδιαιτέρως αρνητικές εκτιμήσεις από μερίδα του Τύπου, οι απώλειες που κατεγράφησαν ήταν τελικά χαμηλότερες του αναμενομένου. Βεβαίως η αποχή από την ψηφοφορία ενός υπουργού και τριών υφυπουργών της Κυβέρνησης, οφείλει να προβληματίσει το Μαξίμου, αφού προφανώς η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός. 

@ Από εκεί και πέρα και τα τρία κόμματα εξουσίας μετράνε απώλειες, με πιο σημαντική την περίπτωση Πολάκη η οποία αποτελεί και ένα σημαντικό κρας τεστ για τα αρχηγικά ανακλαστικά Κασσελάκη. Κυρίως γιατί ο Πολάκης έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κομματική πειθαρχία που επέβαλε στον ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός του...  

@ Tην ίδια στιγμή που διαδραματιζόταν όλα αυτά χθες στην Ελληνική Βουλή, εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια στον διεθνή Τύπο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.  
Η γαλλική εφημερίδα Liberation, χαρακτηρίζει την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου ένα βήμα προς τα εμπρός για το συντηρητικό κυβερνών κόμμα. 
Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για μια πρωτοφανή εξέλιξη για μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα, η οποία παρά την αντίθεση της ελληνικής εκκλησίας, πρόκειται να ψηφίσει τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση και το ζήτημα δεν έχει προκαλέσει μεγάλους διχασμούς. 
 

@ Στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 αναβάθμισε την Ελλάδα το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023, φέρνοντας τη χώρα μας μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που λογίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».
Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την εικοστή θέση ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζει ο βραχίονας «Intelligence Unit» του «Economist».
«Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση.
Η χώρα μας ήταν μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες που βελτίωσαν τον βαθμό τους σε σχέση με το 2022, κατά 0,17 μονάδες.
Πέτυχε μάλιστα απόλυτο 10 στην υποκατηγορία για τη διεξαγωγή εκλογών και τον πλουραλισμό, επίτευγμα που μοιράζονται μόνο δώδεκα άλλες χώρες, και 8,82 στην υποκατηγορία των πολιτικών ελευθεριών.
 

@ Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία ιδιαίτερα μικρή κατηγορία χωρών που έχουν τις καλύτερες δημοκρατικές επιδόσεις, καθώς λιγότερο από το 8% των κατοίκων των χωρών που αξιολογούνται ζουν σε μία «πλήρη δημοκρατία». Αντίθετα, σχεδόν το 40% κατοικεί σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα. Η επίδοση της Ελλάδας για το 2023 είναι η καλύτερη από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται το «Democracy Index», πριν από 18 χρόνια.
 

@ Οι χειρότερες βαθμολογίες της χώρας μας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τριετία μεταξύ του 2016 και του 2018. Η αναβάθμιση της Ελλάδας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία με δεδομένο ότι έρχεται σε μία συγκυρία όπου η δημοκρατία υφίσταται πιέσεις παγκοσμίως, με το «Economist» να σημειώνει ότι σε όλες τις ηπείρους πλην της Ευρώπης οι μετρήσεις είναι χειρότερες σε σύγκριση με το 2022.
Μα καλά και αυτός ο «Economist» έκανε τόσο μεγάλο ρεπορτάζ για την Ελλάδα και το επίπεδο της δημοκρατίας στην χώρα μας, και δεν απευθύνθηκε σε αυτόν τον… τιτάνα του πνεύματος και της δημοσιογραφίας ΣΥΡΙΖΑΙΟ ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη για να πάρει μια… σοβαρή γνώμη; Ντροπή, ντροπή…
 

@ Αναθεώρηση προβλέψεων από την Κομισιόν για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται σταθερή ανάπτυξη 2,3% το 2024 και το 2025 στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό να κινείται στο 2% την τρέχουσα χρονιά, παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο και το 2025. Για το 2023 η Κομισιόν εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,2% -ελαφρώς χαμηλότερα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις.
 

@ «Η πράσινη μετάβαση δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, θα κοστίσει πολλά χρήματα και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Οι εταιρείες, οι χώρες, οι κυβερνήσεις, οι ήπειροι πρέπει να συνεργαστούν. Και με τόσους γεωπολιτικούς κινδύνους, πρέπει να έχουμε διαφορετικούς ενεργειακούς πόρους». Αυτό τόνισε η Βίβιαν Μπουζάλη, Chief Corporate Affairs & Communication Officer της MYTILINEOS σε συζήτηση για τις ενεργειακές υποδομές που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Southeast Europe and East Med Forum, στην Ουάσιγκτον. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και την Καθημερινή. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Vladimir Malinov, Executive Director της BULGARTRANSGAZ και ο πρέσβης της Μολδαβίας στις ΗΠΑ, Viorel Ursu.
 

@ Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία «μάχη» αγωγών μεταξύ του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Viva Wallet, Χάρη Καρώνη, και της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.
Χθες ο Χάρης Καρώνης μέσω της εταιρείας WRL κατέθεσε αγωγή εναντίον της JP Morgan με τον ισχυρισμό ότι η αμερικανική τράπεζα προχωρεί σε τακτικές που αναστέλλουν την ανάπτυξη της ελληνικής fintech.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος ίδρυσε την ελληνική εταιρεία πληρωμών Viva Wallet το 2000, ισχυρίζεται ότι η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του, εμποδίζοντας την επέκτασή της στις αμερικανικές αλλά και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές.
 

@ Ο Χάρης Καρώνης κατηγορεί επίσης την JPMorgan για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά της Viva, επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί τη Viva σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής fintech εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan έχει μερίδιο 48,5% στη Viva.
Η JPMorgan έχει απαντήσει στην αγωγή του Καρώνη με άλλη αγωγή, με την τράπεζα να ισχυρίζεται πως η πλευρά Καρώνη προχωρεί σε κινήσεις για «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτή».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά μετά τη διαγραφή - Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα δημοσκοπικά μηνύματα

«Εμπρός και πάλι για δεξιά μεγάλη»! Ό εστίν μεθερμηνευόμενον, σύμφωνα με συνομιλητή από τους στενότερους και εγκυρότερους (και με δεσμούς εκτός πολιτικής με τον πρώην πρωθυπουργό) ...

Τι πετυχαίνει ο Μητσοτάκης με τη διαγραφή του Σαμαρά και γιατί είναι πιθανή μια... διαβολική επανάληψη του 1993

Ο Σαμαράς, το... χόντρυνε με τη συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» και ο Μητσοτάκης, ο οποίος είναι... killer σε θέματα αμφισβήτησης της πολιτικής του αλλά και σε ζητήματα ηθικ...

Φόρτωση άρθρων...