Η χθεσινή ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, χαρακτηρίζεται ως ιστορική.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζουν αυτήν την κίνηση, ενώ το... τελετουργικό έγινε στην Τουρκία.

Αναμφίβολα ανέβηκαν λίγο και οι "μετοχές" του στριμωγμένου Ερντογάν και πολλοί κάνουν λόγο για μια κίνηση που μπορεί να έχει και συνέχεια σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης στο μέτωπο της Ουκρανίας. Κομμάτι δύσκολο να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, καθώς οι Αμερικανοί έστειλαν στον Ζελένσκι F-16 και οι Ρώσοι προειδοποιήσουν ότι θέτουν ως υπ΄ αριθμόν ένα στόχο την κατάρριψη τους. Μάλιστα, δίνεται και ειδικό μπόνους σε όσους Ρώσους καταφέρουν να τα... εξαφανίσουν.

Η Μόσχα είναι οργισμένη μετά τις τελευταίες εξελίξεις και περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει μπροστά στη... ρουτίνα των συμβατικών μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πεδίο.

Σημείο καμπής για τις εξελίξεις αποτελούν οι αμερικανικές εκλογές. Αν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, τότε μάλλον θα συνεχιστεί το σημερινό μοτίβο, δηλαδή η προμήθεια εξοπλισμών στον Ζελένσκι μέχρι να προκαλέσει μεγαλύτερη φθορά στον Πούτιν και να τον αναγκάσει να... μαζευτεί.

Αν εκλεγεί ο Τραμπ, έχει... υποσχεθεί ότι θα τελειώσει τον πόλεμο σε λίγα λεπτά! Για να γίνει αυτό, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: να σταματήσουν οι ΗΠΑ τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στον Ζελένσκι, να τον πείσουν ότι πρέπει να αποδειχθεί την απώλεια εδαφών καθώς ότι χάνεται με πόλεμο, δεν κερδίζεται στα... χαρτιά και να του υποσχεθούν ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

Μεγάλοι μπελάδες, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν ότι το μέτωπο της Ουκρανίας και αυτό της Μέσης Ανατολής, εξακολουθούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τον δείκτη συστημικού κινδύνου στις διεθνείς σχέσεις των χωρών, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.