Ανάμεσα στους ανθρώπους του νέου Αμερικανού προέδρου, υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών, πολλά εκ του οποίου προέρχονται από το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας Κλίντον και είχαν αξιοποιηθεί και επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα
Προβλήματα με τον ΟΗΕ, αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υποβάθμιση της UNESCO, τριβές με την παγκόσμια Τράπεζα και ψυχρότητα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι μερικά από τα προβλήματα που θα βρεθούν στο τραπέζι του νέου Αμερικανού προέδρου, πέρα από τα καυτά θέματα της κλιματικής αλλαγής και της Μέσης Ανατολής.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, με ποιους ανθρώπους ο Τζο Μπάιντεν θα χειριστεί και θα αντιμετωπίσει όλα αυτά τα θέματα, στα οποία βέβαια η πορεία του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις με την Ευρώπη βρίσκονται ήδη πρώτα στην ατζέντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από αμερικανικές πηγές και όπως προκύπτει από τον αμερικανό εξειδικευμένο τύπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, από εξαμήνου περίπου, διαθέτει ένα τεράστιο επιτελείο ατόμων με εμπειρία σε εξωτερικά θέματα.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι, ανάμεσα στους ανθρώπους του νέου Αμερικανού προέδρου, υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών, πολλά εκ του οποίου προέρχονται από το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας Κλίντον και είχαν αξιοποιηθεί και επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
Υπάρχει επίσης άλλη μία ομάδα στελεχών που έχει ανδρωθεί στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν και στη μακρά πολιτική του πορεία στη Γερουσία. Ορισμένοι από αυτούς είναι στελέχη του Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, ενός think tank που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ασκεί επιρροή στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Αν κάποιος ήθελε να εντοπίσει τέσσερα κομβικά πρόσωπα, που πιθανότατα θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο σύστημα εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν, θα κατέληγε στα εξής: Άντονι Μπλίνκεν, Νίκολας Μπερνς, Τζέικ Σάλιβαν και Μάικλ Κάρπεντερ.
Όλοι τους πληρούν τα χαρακτηριστικά αυτού, που το αμερικανικό κατεστημένο ονομάζει «The Blob», δηλαδή αυτή τη μάζα στελεχών που έχουν ανδρωθεί και γαλουχηθεί με ένα συγκεκριμένο μοντέλο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη του κόσμου.
Ο κ. Μπλίνκεν προβάλλει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.
Κατείχε τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας τού τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν, την περίοδο 2009 – 2013, πριν αναβαθμιστεί (2013 - 2015) σε αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια σε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών (2015 - 2017). Πρόκειται για έναν από τους στενότερους και μακροβιότερους συνεργάτες του νέου προέδρου.
Την ίδια στιγμή, όπως έγραψε πριν καιρό πολύ εύστοχα ο συνάδελφος Αγγ. Αλ. Αθανασόπουλος στο «Βήμα της Κυριακής», ο πολύ γνωστός στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς, (πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα την περίοδο 1997 - 2001, αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων), θεωρείται το φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο κ. Μπερνς, που σήμερα διδάσκει στη Σχολή Κένεντι για τη Διακυβέρνηση (Kennedy School of Government) του Πανεπιστημίου Harvard, αποτελεί διπλωμάτη καριέρας, που έχει υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις, (π.χ. ως υφυπουργός για Πολιτικές Υποθέσεις).
Ακριβώς αυτό το στοιχείο θεωρείται σημαντικό στην προσπάθεια ανάταξης του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η απέχθεια του κ. Τραμπ και η αδυναμία, τόσο του Μάικ Πομπέο, όσο και του προκατόχου του Ρεξ Τίλερσον να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν το διπλωματικό προσωπικό, έχουν οδηγήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έλλειψη κατεύθυνσης.
Η Αθήνα έχει επιδιώξει την καλλιέργεια στενής επαφής με τον κ. Μπερνς εν όψει της πιθανής υπουργοποίησής του.
Οι κ.κ. Σάλιβαν και Κάρπεντερ συμπληρώνουν αυτό το ιδιότυπο κουαρτέτο. Ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα αποτελεί η περίπτωση του Μάικλ Κάρπεντερ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Perm Biden Center for Diplomacy and Global Engagement είναι διπλωμάτης καριέρας με σημαντική εμπειρία σε θέματα Ρωσίας και Βαλκανίων. Ιδιαίτερα σε θέματα Βαλκανίων, ο κ. Κάρπεντερ πιστεύει ότι όλη η περιοχή πρέπει να προχωρήσει στον ευρωατλαντικό δρόμο ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) και στο NATO, ενώ αναφορικά με τη Ρωσία οι θέσεις του για τη σημερινή ηγεσία του Κρεμλίνου είναι αρκετά σκληρές.
Ο κ. Κάρπεντερ θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος ακόμη και για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει και η Ελλάδα.
Όπως έγραψε το περιοδικό «Foreign Policy» σε εκτενές δημοσίευμά του για τον κύκλο των ανθρώπων που συμβουλεύουν τον Τζο Μπάιντεν, η ομάδα των στελεχών που ασχολείται με τα θέματα Ευρώπης προσεγγίζει τα 100! Επικεφαλής της είναι τρία άτομα. Ο ένας είναι ο Μάικλ Κάρπεντερ. Οι άλλοι δύο είναι η Τζούλιαν Σμιθ και ο Σπένσερ Μπόιερ.
Πληροφορίες μας λένε ότι αμφότερα τα τελευταία πρόσωπα γνωρίζουν καλά το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το οποίο θα βρεθεί και ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου.
Τόσο ψηλά, μάλιστα, που ήδη προβληματίζει την Άγκυρα. Που σημαίνει ότι έως την 20η Ιανουαρίου, που ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του, αρκετά πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν…. Εν αναμονή, λοιπόν.