Παρασκευή
29 Νοεμβρίου 2024

Διάλογοι για την Παιδεία

Απόψεις
Άρθρο του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

Γρηγόρης: Πρόεδρε, θέλω να μου εξηγήσεις ορισμένα πράγματα που δεν καταλαβαίνω.

Κρητικός: Δηλαδή, τί δεν καταλαβαίνεις;

Γρηγόρης: Να, π.χ. βλέπω ότι τα αριστερά κόμματα δεν συμφωνούν με την πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια. Δεν τους αρέσει η εύρυθμη λειτουργία τους, η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας;

Κρητικός: Δεν συμφωνούν, γιατί αυτές οι αξίες, αυτά τα αγαθά, που θέλει να εξασφαλίσει ο νόμος, αντιστρατεύονται τα κομματικά συμφέροντα, που έχουν «επενδύσει» στον χώρο του πανεπιστημίου τα κόμματα κυρίως της αριστεράς.

Γρηγόρης: Και ποιες είναι οι επιδιώξεις τους; Δεν ενδιαφέρονται για τη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού; Του φτωχού λαού, των λαϊκών στρωμάτων για τα οποία «κόπτονται»;

Κρητικός: Όχι, δεν ενδιαφέρονται. Το αντίθετο μάλιστα. Την αριστερά εξυπηρετεί η αναρχία, το μπάχαλο, γιατί, μέσα από αυτά, εξασφαλίζει την επιβίωσή της. Με αυτή συντηρείται. Χρόνια ολόκληρα η αριστερά χρησιμοποιεί τη φοιτητική νεολαία ως μοχλό των κομματικών της επιδιώξεων. Γι’ αυτό πρέπει η κοινωνία, πλέον, μέσα από οργανωμένους φορείς να αξιώσει: Έξω ο κομματισμός από την εκπαίδευση. Μόνον τότε το πανεπιστήμιο θα γίνει φυτώριο της μόρφωσης, της προόδου και της ανάπτυξης. Και μόνον έτσι θα αποκτήσει ο τόπος ελεύθερο πανεπιστήμιο.

Γρηγόρης: Έχω ακόμα μια απορία. Βλέπω κάποιους καθηγητές να μαζεύουν υπογραφές εναντίον του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια. Λύσε μου και αυτήν την απορία.

Κρητικός: Η «συντεχνία», φίλε Γρηγόρη. Η συντεχνία έχει μοιράσει τη διοίκηση των πανεπιστημίων με την αναρχία. Έχουν εξασφαλίσει και οι δύο πλευρές ορισμένα βολέματα.

Βολεύει και τις δύο πλευρές αυτή η κατάσταση. Και δεν θέλουν να αλλάξει. Είναι η λεγόμενη πανεπιστημιακή διαπλοκή. Ας όψεται, το έχω ξαναγράψει, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, που στο άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχύρωσε τη συντεχνία του, (ήταν καθηγητής), αποκλείοντας την ίδρυση και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θα υπήρχε ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιδιωτικά και στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έτσι θα αναβαθμίζονταν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Γρηγόρης: Υπάρχει λύση για να βγει η ανώτατη εκπαίδευση από αυτό το αδιέξοδο;

Κρητικός: Υπάρχει. Ένα αυτόνομο, γνήσιο φοιτητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές ιδεοληψίες και θεωρίες, ένα φοιτητικό κίνημα με στόχο περισσότερη μόρφωση, περισσότερους πόρους. Η γενιά μου είχε σημαία το 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία.

Ένα τέτοιο ακομμάτιστο και ακηδεμόνευτο κίνημα, το οποίο θα αγκαλιάσει ολόκληρη την κοινωνία. Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία με τον νόμο της Διαμαντοπούλου. Ας μη χαθεί μια ακόμα ευκαιρία που προσφέρει το σημερινό νομοσχέδιο. Ας αφουγκραστούν τα κόμματα την ανάγκη της εποχής και ας πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας. Η κοινωνία το απαιτεί.

*Ο Παναγιώτης N. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Δημοσιεύτηκε στο "Καρφί"

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αν ζούσε… ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Εάν είχε εφαρμοστεί η πολιτική του, δεν θα χρεοκοπούσαμε. Θα περιοριστώ σε δύο ζητήματα που πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις του Κων. Μητσοτάκη θα ήταν καθοριστικές. Η συνέντευξη του ...

Φόρτωση άρθρων...