Συχνά πυκνά ακούμε στα ΜΜΕ για την Διεθνή Νομιμότητα που παραβιάζει η Τουρκία και για τις ανάλογες προς το θέμα ανακοινώσεις που εκδίδουν διάφορες χώρες, καταγγέλλοντας τις εκτός νόμου ενέργειες της Άγκυρας.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Όμως διαχρονικά γνωρίζουμε ότι του Ερντογάν τώρα και προηγούμενων ηγετών της Τουρκίας δεν ίδρωσε το αυτί τους, από τις ανακοινώσεις κρατών και Διεθνών Οργανισμών για τα όσα παράνομα πράττει στην Ανατολική Μεσόγειο το Αιγαίο, αλλά και πρόσφατα στη Συρία.
Όταν πριν 45 και πλέον χρόνια η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, υπήρξαν αρκετά ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που την καλούσαν να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από την Μεγαλόνησο.
Τα έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της.
Πέρασαν από τότε τέσσερις και πλέον δεκαετίες, παγίωσε τα τετελεσμένα μετέφερε τριπλάσιους από τους Τουρκοκύπριους εποίκους στο νησί, δημιούργησε το ψευδοκράτος, που μπορεί κανείς να μην αναγνωρίζει, αλλά το κατέστησε ισότιμο συνομιλητή, στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τον εκάστοτε Κύπριο Πρόεδρο.
Ταυτόχρονα διατηρεί παράνομα 40.000 και πλέον στρατιώτες στη Μεγαλόνησο και κανείς δεν τους κουνάει από εκεί.
Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε να ερευνήσει τον θαλάσσιο χώρο της στο νότο για την ύπαρξη
υδρογονανθράκων, η Τουρκία εμφανίσθηκε διεκδικητής, άλλοτε η ίδια και άλλοτε για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων.
Στον θαλάσσιο χώρο του κατεχόμενου Βορά έχει συνάψει συμφωνία με μια ανύπαρκτη κρατική οντότητα, αυτήν του ψευδοκράτους για να ερευνήσει την περιοχή προς ανεύρεση υδρογονανθράκων.
Στο Βορά τα ευρήματα για την Άγκυρα ανήκουν εξ ολοκλήρου στους Τ/Κ και στο Νότο οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία να τα μοιραστεί εξ ίσου με τους Τουρκοκυπρίους, που κατά την απογραφή, πριν από την εισβολή του 1974, ήταν το μόλις 18% του πληθυσμού της Μεγαλονήσου.
Μολονότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δημόσια δεσμευτεί ότι μερίδιο των υδρογονανθράκων του Νότου θα μοιραστούν μετά την λύση του Κυπριακού αναλογικά και στις δύο κοινότητες Ε/Κ και Τ/Κ, εν τούτοις η Άγκυρα δεν ικανοποιείται και ζητάει τα μισά, πριν από κάθε συζήτηση.
Για να εκβιάσει την Κύπρο έστειλε στον θαλάσσιο χώρο του Νότου ερευνητικά σκάφη αρχικά και στη συνέχεια γεωτρύπανα. Οι αντιδράσεις την Διεθνούς κοινότητας ήταν και πάλι χλιαρές, μολονότι εδώ έχουμε μια καραμπινάτη παραβίαση της κυριαρχίας, ενός τρίτου κράτους.
Ο ΟΗΕ περί άλλα τυρβάζει, μια και εκεί κατοικοεδρεύουν διεθνείς δημόσιοι υπάλληλοι, που βολεύονται με τους παχυλούς μισθούς του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Ευρωπαίους που απειλούν, αλλά δεν ενεργούν. Ο φόβος και οι απειλές Ερντογάν ότι θα ξαμολήσει τα μιλιούνια των προσφύγων στην Ευρώπη τους έχει κάνει να προσέχουν κάθε τους κίνηση.
Απόδειξη η συνάντηση των τεσσάρων Ερντογάν, Μερκελ, Μακρόν και Τζόνσον στο Λονδίνο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ για τα 70α γενέθλια του. Κι όχι μόνο δεν είπαν κουβέντα στο νέο Σουλτάνο που ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά συμφώνησαν να τα ξαναπούν μαζί του τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη.
Από τα τεκτενόμενα και από το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά η Ελλάδα αγνοήθηκε, μολονότι σε αυτή την φάση του μεταναστευτικού έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας κατά τα άλλα, ενεργούν για πάρτη τους και αφήνουν τη χώρα μας βορά στον επιθετικό ανατολίτη γείτονά της.
Αλλά ούτε η τελευταία και καθοριστική κίνηση Ερντογάν να συνάψει συμφωνία με την Λιβύη, αγνοώντας την Κρήτη την Κάσο την Κάρπαθο και τη Ρόδο, δημιουργεί έντονες ανησυχίες που θα πρέπει να τις κατανοήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας και να πάψουν να σκυλοτρώγονται στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.
Τι έκανε με την ενέργειά του αυτή ο Ερντογάν; Έγραψε για μια ακόμη φορά στα παλαιότερα των υποδημάτων του το ισχύον για όλες τις χώρες του κόσμου Δίκαιο της Θάλασσας που αποφασίστηκε στο Μοντέγκο Μπέι.
Για να δούμε λοιπόν τι λένε οι νόμοι και οι προφήτες του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας που ισχύει από το 1982:
-«Άρθρο 74 Οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές
1. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο όπως ορίζεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του διεθνούς δικαστηρίου, με σκοπό την επίτευξη δίκαιης λύσης.
2. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα ενδιαφερόμενα κράτη προσφεύγουν στις διαδικασίες που προβλέπονται στο μέρος XV.
3. Εκκρεμούσης της συμφωνίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1, τα ενδιαφερόμενα κράτη, σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη προσωρινών διευθετήσεων πρακτικού χαρακτήρα και, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, για να μην θέσουν σε κίνδυνο ή παρεμποδίσουν την επίτευξη οριστικής συμφωνίας. Οι διευθετήσεις αυτές δεν επηρεάζουν την τελική οριοθέτηση.
4. Όπου ισχύει συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών, τα ζητήματα που αναφέρονται στην οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω συμφωνίας.
-Άρθρο 75 Ναυτικοί χάρτες και πίνακες γεωγραφικών συντεταγμένων
1. Υπό την επιφύλαξη του παρόντος μέρους, οι γραμμές των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ και οι γραμμές οριοθέτησης που χαράσσονται σύμφωνα με το άρθρο 74, εμφαίνονται σε ναυτικούς χάρτες υπό κλίμακα ή κλίμακες επαρκείς για την διακρίβωση της θέσης τους. Όπου κρίνεται σκόπιμο, οι πίνακες των γεωγραφικών συντεταγμένων των σημείων που καθορίζουν τα γεωδαιτικά δεδομένα, μπορούν να αντικατασταθούν από τις γραμμές των εξωτερικών ορίων ή τις γραμμές οριοθέτησης.
2. Το παράκτιο κράτος δίδει την δέουσα δημοσιότητα σε τέτοιους ναυτικούς χάρτες ή πίνακες γεωγραφικών συντεταγμένων και καταθέτει αντίγραφο κάθε τέτοιου χάρτη ή πίνακα στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Κατόπιν όλων αυτών, καιρός να σοβαρευτούμε και να φροντίσουμε όλοι, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, τα του οίκου μας, αν δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε μια μέρα και να δούμε τον Τούρκο στο... κρεβάτι μας…