Σαββάτο
11 Ιανουαρίου 2025

Ενότητα και ομοψυχία για το μεταναστευτικό

Απόψεις
Οι μεταναστευτικές ροές είναι ένα διεθνές φαινόμενο και η λύση του δεν μπορεί παρά να υπάρξει σε διεθνές επίπεδο. Μέχρι να υπάρξει όμως λύση, η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Και η διαχείριση δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Αφορά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Του Βασίλη Φεύγα*

H πρόσφατη κρίση στον Έβρο όμως ανέδειξε και μια άλλη διάσταση του προβλήματος. Την εργαλειοποίηση του ζητήματος από την τουρκική πλευρά και την μετατροπή του σε μια ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας. Ποια είναι τα γεγονότα που πιστοποιούν αυτή την αλήθεια;

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα.

Η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.

Οι μαρτυρίες μεταναστών - όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα - ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές.

Τα μηνύματα που πήραν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα.

Η δημοσιοποίηση, από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χάρτη με διαδρομές προς τον Έβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Η χρήση, από τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, δακρυγόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.

Απέναντι σε αυτή την ασύμμετρη απειλή η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έδρασαν άμεσα και αποφασίστηκε:

Η αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων μας.

Η προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

Η σύλληψη, η μεταφορά σε κέντρα κράτησης και η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Η υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας που συνιστούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άμεση γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπειτα από μια δεκαετή οικονομική κρίση η Ελλάδα απέκτησε και πάλι μια σοβαρή και στιβαρή εξωτερική πολιτική. Σεβαστή στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.  Το γεγονός αυτό επισμοποιήθηκε με την επίκσεψη  του Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και του Πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Andrej Plenković, στη χώρα μας όπου μαζί με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και είδαν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έστειλαν ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, έδωσαν σαφή στήριξη στις αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισαν ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα».

Παράλληλα στην έκτακτη συνεδρίαση του, το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο των 6 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας.

Σήμερα που η κυβέρνηση έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική για το μεταναστευτικό και στην Ευρώπη ξεκινά μια συζήτηση για μια διαφορετική πολιτική, στην Ελλάδα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και στο ύψος που αρμόζει της περίστασης.

Η επίθεση που δέχθηκε η Ελλάδα διεθνοποίησε το ζήτημα με τον πιο κατάλληλο τρόπο και κερδίσαμε την υποστήριξη διεθνών παικτών αλλά και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Σε αυτή τη φάση πρέπει ενωμένοι και με εθνική ομοψυχία να κερδίσουμε όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία του ζητήματος.

Να περιορίσουμε τις μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως και τις ακραίες φωνές. Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος!

* Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προς δικτατορία της αμάθειας…

Το γεγονός ότι στις χώρες με δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία, το κράτος δικαίου είναι μοναδικό επίτευγμα τους, οι εχθροί του, δεν μπορούν πλέον να το καταπολεμήσουν παρά μόνον με...

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα στο ήδη ασταθές και έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον ασφάλειας της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Ο ρόλος επίση...

Η πρόκληση της «Μεσο-οικονομίας»

Η πανδημία και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, έφεραν στο προσκήνιο μια ξεχασμένη οικονομική διάσταση, με ζωτική σημασία όμως.

Φόρτωση άρθρων...