Έχει προγραμματιστεί και σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Χώρα μας. Μία επίσκεψη, η οποία δεν μοιάζει να έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, αφού δεν πρόκειται, η Τουρκία να μεταβάλλει την στάση της σε κανένα απ’ όλα τα ανοικτά θέματα που έχουμε κι έτσι, θα συνεχίσουν να είναι ανοικτά.

της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Θεωρείται όμως σίγουρο, ότι ο Τούρκος Υπουργός θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για αρκετούς λόγους. Πρώτον, υπολογίζεται, ότι θα «ανταποδώσει» δημοσίως τις δηλώσεις του Ν. Δένδια στην Τουρκία, όπου γίναμε όλοι μάρτυρες μιας έντονης αλλά αληθινής τοποθέτησης, η οποία είθισται να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Η δημόσια εικόνα παίζει ρόλο στη σημερινή κοινωνία και η μάχη των εντυπώσεων εντάσσεται στην εικόνα αυτή.

Δεύτερον, θα θελήσει, να αναδείξει τα θέματα που η Τουρκία έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της και σίγουρα, ανάμεσα σε αυτά είναι το θέμα των Μουσουλμάνων της Θράκης. Ένα ζήτημα που είναι νομικά και πραγματικά λυμένο αλλά συντηρείται συστηματικά από την Τουρκία, η οποία αρνείται να αποδεχτεί τις Συνθήκες που και η ίδια έχει υπογράψει.

Οπότε, θεωρείται βέβαιον, ότι θα τεθεί είτε ευθέως είτε εκ πλαγίου το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, όπου στηρίζει πολλά η Τουρκία, για να εμπεδώσει τις ονειρώξεις της. Η «γαλάζια πατρίδα» εν πολλοίς αρνείται τη συγκεκριμένη Συνθήκη και έχει επιχειρηθεί η άρνηση αυτή να συνδεθεί και με το καθεστώς που διέπει την διέλευση από τα Στενά. Σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει μια καινούργια κατάσταση, με το άνοιγμα της νέας Διώρυγας που έχει εξαγγείλει, η οποία στην πράξη θα του επιτρέψει την καταστρατήγηση των Συμφωνιών, δεδομένου ότι η νέα αυτή Διώρυγα δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία Συνθήκη και θα υπάρχει το «ελευθέρας» για κατά το δοκούν ενέργειες.

Ως προς τα ενεργειακά του Αιγαίου, δεν αναμένεται καμία υποχώρηση της Τουρκίας, κάτι που θα συνεχίσει να συνοδεύεται από παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου εκ μέρους της και εν μέσω θέρους.

Στο Κυπριακό, είναι πολύ πρόσφατα επαναδιατυπωμένη η στάση της Τουρκίας, η οποία αφορά το συμφέρον της και μόνο. Μία στάση, η οποία εκ του ασφαλούς οδηγεί σε αδιέξοδο των συζητήσεων και παραμονή της εισβολής και κατοχής τμήματος της Κύπρου.

Τέλος, το θέμα των μεταναστών/προσφύγων δεν αναμένεται, να είναι από τα πρωτεύοντα. Και αυτό γιατί τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που ρέουν προς την Τουρκία, αυτή την στιγμή την εξυπηρετούν, δεδομένης και της δεινής οικονομικής της κατάστασης.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει, να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο και να προβλέψει και το πιο ακραίο σενάριο, ώστε να δοθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις. Απαντήσεις, που θα πρέπει να κινηθούν εντός των πάγιων γραμμών των Ελληνικών θέσεων και όχι εντός των ορίων που θα θελήσει η Τουρκία να θέσει. Γιατί η πορεία των Ελληνοτουρκικών έχει αποδείξει, πέραν των άλλων, ότι η Τουρκία μπορεί να πει κάτι σήμερα και να το επαναφέρει δημόσια πολλά χρόνια μετά, έχοντας μία διπλωματική συνέχεια, ανεξαρτήτως ποιος την κυβερνά.