Πέμπτη
21 Νοεμβρίου 2024

Γιατί αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις παροχές

Η ανάπτυξη το 2023, λόγω της μειωμένης αξίας των εξαγωγών και της επιβράδυνσης στον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων, είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά επί θητείας της παρούσας κυβέρνησης, να σημειώσει επίδοση, χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί.

Η κόπωση στην οικονομία αντανακλάται στο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2%, όταν στον προϋπολογισμό είχε περιληφθεί ως στόχος το 2,4%. Η εξέλιξη αυτή θέτει σε... συναγερμό την κυβέρνηση, καθώς αλλάζει πολλά σε σχέση με τον προγραμματισμό των παροχών, σε μια περίοδο, όπου η κυβέρνηση ψάχνει στηρίγματα για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της φθοράς που καταγράφει, χωρίς ωστόσο, να απειλείται η κυριαρχία της.

Με εισόδημα περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από τον αρχικό στόχο (κάτι που συνεπάγεται μια μικρή αλλά σε κάθε περίπτωση αρνητική ανατροπή σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος, ελλείμματος, δημοσίου χρέους και φορολογικών εσόδων), επηρεάζεται δυσμενώς το πακέτο των παροχών προς συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες "πηγές", αν γίνουν παροχές λίγο πριν το Πάσχα, αυτές θα περάσουν μάλλον... απαρατήρητες και ήδη με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης δεν... βλέπει παροχές. Η κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει την επίτευξη των φετινών στόχων και να δώσει λάθος μήνυμα προς τις αγορές, καθώς είμαστε... φρέσκοι στην επενδυτική βαθμίδα.

Η αξιοπιστία "χτίζεται" με ρυθμούς... χελώνας και γκρεμίζεται με ρυθμούς... υπερηχητικού τζετ! Οι "πηγές" μας, λένε ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας είναι επί της ουσίας μια παροχή διαρκείας προς όλους τους πολίτες και πέραν αυτών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για... ανοίγματα. Στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και οι πολίτες θα "χωνέψουν" τη διαφορά τον ερχόμενο μήνα, καθώς υπάρχει πάντα ένα διάστημα προσαρμογής, ώστε να φανεί η διαφορά προς το καλύτερο, έστω και αν η κάλυψη του χάσματος σε σχέση με τις προηγούμενες υψηλές τιμές είναι σχεδόν αδύνατη.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δουλεύει με ορίζοντα... Χριστουγέννων, καθώς τότε θα δώσει ό,τι είναι να δώσει, εφόσον... περισσέψει κάτι, σε σχέση με τον πρωταρχικό στόχο για τον σχηματισμό πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ, φέτος.

Από τι θα εξαρτηθεί όμως το περιεχόμενο και το ύψος των όποιων παροχών; Κατ΄ αρχάς, βαρόμετρο θα αποτελέσουν οι επενδύσεις ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου, οι οποίες φέτος πρέπει να "τρέξουν" με ταχύτερους ρυθμούς και να ενισχυθούν από το χρήμα που θα πέσει στις υποδομές. Δεύτερο στοιχείο αποτελεί η πορεία των εξαγωγών, καθώς μετά το ρεκόρ του 2022, λόγω των υψηλών τιμών, πέρυσι είχαμε σημαντική κόπωση. Το τρίτο στοιχείο σχετίζεται με την πορεία της τουριστικής κίνησης και των εισπράξεων.

Μάλιστα, αν κρίνουμε από το μέγεθος των προκρατήσεων, η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά θετική. Εδώ, οι οιωνοί είναι σχεδόν άριστοι. Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένουν σημαντική ενίσχυση των εσόδων, κυρίως λόγω του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με το τεκμαρτό εισόδημα.

Ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης δεν είναι από αυτούς που θα θυσιάσουν την αξιοπιστία της χώρας για να δώσουν 50 ή 100 ευρώ παραπάνω πριν τις Ευρωεκλογές για να γίνουν αρεστοί στην κοινωνία. Ξέρουν πολύ καλά ότι η μεγάλη διακύβευση, δεν είναι άλλη από την αξιοπιστία μας έναντι των αγορών, οι οποίες είναι αμείλικτες και τιμωρούν τις... επιπολαιότητες. Το 2024 είναι κομβική χρονιά για την πορεία της οικονομίας για πολλούς λόγους. Από τη μία θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων, αλλά από την άλλη δεν ξέρουμε πώς μπορεί να διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, όπου τον προσεχή Νοέμβριο θα έχουμε τις προεδρικές εκλογές.

Το γνωστό ρητό "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" μπορεί να ακουστεί πολλές φορές φέτος. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και η αναγκαία επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ίσως επιτρέψει παροχές προς το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, το παιχνίδι θα παιχτεί στο... ράφι και στις τιμές των προϊόντων. Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν έχει ιδιαίτερη πίεση για να προχωρήσει σε παροχές, καθώς οι Ευρωεκλογές δεν επηρεάζουν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά, σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσουν κλίμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς η «εποχή αηδίας» εξυπηρέτησε τον Τραμπ

Η γελοιότητα της ακυρωτικής κουλτούρας και άλλα πολλά που έφεραν στην Αμερική πάμπλουτοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και λοιπές πολιτικές «όμορφες ψυχές», τελικά ξεσήκωσε εναντίον τους έ...

Ο Ισλαμοφασισμός προκαλεί την Ευρώπη

Το πογκρόμ στην Ολλανδία θα πρέπει επιτέλους να αφυπνίσει την Ευρώπη και να αντιληφθεί επιτέλους οτι ο ισλαμοφασισμός βρίσκεται πλέον για καλά μέσα στην καρδιά της και την απειλεί ...

Φόρτωση άρθρων...