Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Γιατί Δύση και ΗΠΑ φοβούνται την Κίνα;

Μιά επιτυχία του «Καρφιού», που παρουσιάζει, πριν την επισημοποίησή της, την έκθεση των επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενώπιον της Επιτροπής Γερουσίας.

Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει από καιρό τώρα, είναι άτυπος, αλλά τα θύματά του κάθε άλλο παρά λιγοστά είναι. Πλην όμως δεν είναι πάντα συνηθισμένα θύματα, όπως για παράδειγμα αυτά της «μάχης των χαρακωμάτων» στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ή της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην εποχή μας, τα εκατομμύρια θύματα είναι διαφορετικού τύπου. Για παράδειγμα, από την αρχή του 21ου αιώνα έως το τέλος του 2022, τα συνολικά θύματα από τρομοκρατικές ενέργειες του ισλάμ, τοπικές συρράξεις στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν στα θύματα αυτά προσθέσουμε και τα αντίστοιχα της περίεργης εργαστηριακής πανδημίας, όπως αποδεικνύεται, των βιολογικών επιθέσεων και της θανατηφόρας διάδοσης των ναρκωτικών στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες, τότε μαζί με παράπλευρες απώλειες,  πρέπει να προσθέσουμε άλλα 20 εκατομμύρια νεκρούς.Δεν είναι και λίγοι για μια εικοσαετία.

Στο πλαίσιο έτσι των παραπάνω εξελίξεων, οι τελευταίες εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για το ρόλο της Κίνας στα παγκόσμια πράγματα και για τις νέες απειλές που έρχονται στο προσκήνιο.

Έτσι, στις 8 Μαρτίου, για δύο ώρες, οι Αμερικανοί γερουσιαστές που απαρτίζουν την Επιτροπή Πληροφοριών στις ΗΠΑ, άκουσαν τις θέσεις και απόψεις της Αβρίλ Χαίηνς, επικεφαλής της DNI, του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπέρνς, του στρατηγού Πώλ Νακασόνε, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), του στρατηγού Σκοτ Μπέριερ, διευθυντή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Γραίη.

Οι παραπάνω επικεφαλής των κορυφαίων αμερικανικών υπηρεσιών  ασφαλείας και πληροφοριών, παρουσίασαν τις απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και τόνισαν ιδιαίτερα τον σκοτεινό ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Επισήμαναν έτσι ότι στη σημερινή συγκυρία το Πεκίνο ρίχνει βάρος στις ακόλουθες ενέργειες: 

• Επιταχύνει την ανάπτυξη των στρατηγικών μέσων που πιστεύει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός [PLA] χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια διαρκή, μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.

• Συνεχίζει να αναπτύσσει την ικανότητά του να παράγει όπλα μαζικής καταστροφής και προηγμένα συμβατικά όπλα μέσω της χρήσης στρατηγικών υποκατάστασης εισαγωγών. Το Πεκίνο εργάζεται για να επιτύχει τον στόχο του να δημιουργήσει έναν στρατό έως το 2027 που μπορεί να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρέμβαση σε μια μελλοντική κρίση στα στενό της Ταϊβάν.

• Ο Κινεζικός Στρατός συνεχίζει και θα εντείνει τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκτός Κίνας, τόσο στην Ασία όσο και στην Αφρική, Μ.Ανατολή και ενδεχομένως την Τουρκία. Εκτός από την ανάπτυξη της στρατιωτικής του βάσης στο Τζιμπουτί, το Πεκίνο φέρεται να επιδιώκει να δημιουργήσει βάσεις στην Καμπότζη, την Ισημερινή Γουινέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [...].

• Τεράστιο βάρος δίνει το Πεκίνο και στις διαστημικές επενδύσεις, θεωρώντας ότι μελλοντικά το διάστημα θα είναι πεδίο αντιπαραθέσεων. 

• [...] Οι αντιδιαστημικές επιχειρήσεις θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πιθανών στρατιωτικών εκστρατειών του PLA και η Κίνα διαθέτει διαστημικά όπλα για να στοχεύσει δορυφόρους των ΗΠΑ και των συμμάχων. To PLA τοποθετεί νέα επίγεια και διαστημικά καταστροφικά και μη καταστροφικά αντιδορυφορικά όπλα [Asat]. 

• Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει ένα εξελιγμένο οπλοστάσιο στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων και αντιδορυφορικών πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να διακόπτουν, να βλάπτουν και να καταστρέφουν στοχευμένους δορυφόρους. Η Κίνα έχει επίσης πραγματοποιήσει τεχνολογικές δοκιμές στην τροχιά της Γης που αποδεικνύουν την ικανότητά της να χρησιμοποιεί μελλοντικά όπλα μέσα και από το διάστημα. 

• Το Πεκίνο διαθέτει μια ποικιλία εργαλείων, από δημόσιες επενδύσεις έως κατασκοπεία, για να βελτιώσει τις τεχνολογικές του δυνατότητες, να προστατεύσει τις εγχώριες εταιρείες από τον ξένο ανταγωνισμό και να διευκολύνει την παγκόσμια ανάπτυξή τους. [...]

• Η Κίνα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την απόκτηση ξένων επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών και δεξιοτήτων, κάνοντας εκτενή χρήση επιστημονικών συνεργασιών, επενδύσεων και εξαγορών, στρατολόγησης ταλέντων, οικονομικής κατασκοπείας και κλοπής στον κυβερνοχώρο για την απόκτηση και μεταφορά τεχνολογίας και τεχνικής γνώσης.

• Η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων στην παγκόσμια αγορά τσιπ, σχεδιάζοντας να κατασκευάσει δεκάδες εργοστάσια ημιαγωγών έως το 2026, τα περισσότερα από τα οποία βασίζονται σε παλαιότερες, πιο ώριμες τεχνολογίες. 

• Η κυριαρχία της Κίνας στην εξόρυξη και την επεξεργασία πολλών στρατηγικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων σπάνιων γαιών, τοποθετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αδύναμη θέση. Η Κίνα θα μπορούσε να μειώσει τη διαθέσιμη ποσότητα αυτών των στρατηγικών ορυκτών προκειμένου να αποκτήσει εμπορικό πλεονέκτημα από αυτά ή να τα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο μιας πολιτικής ή εμπορικής σύγκρουσης.

Στην ίδια παρουσίαση στην Επιτροπή Γερουσίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν: "Πιστεύουμε ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη, πιο ενεργή και επίμονη απειλή κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο για τα δίκτυα της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ, Τα σχέδια της Κίνας και η εξαγωγή σχετικής τεχνολογίας υπονομεύουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών στον κυβερνοχώρο και αυξάνουν τον κίνδυνο επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικότερα στον φιλελεύθερο δημοκρατικό κόσμο".

Είναι σημαντική επίσης η προσπάθεια της Κίνας και των μυστικών υπηρεσιών της να δημιουργήσουν παντού όπου μπορούν κέντρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη σημασία τους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. 

"Το Πεκίνο χρησιμοποιεί μια περίπλοκη σειρά κρυφών, φανερών, νόμιμων και παράνομων μέσων για να προσπαθήσει να αμβλύνει την κριτική ματιά των ΗΠΑ, να διαμορφώσει απόψεις στα κέντρα ισχύος υπέρ της Κίνας και να επηρεάσει τους διαμορφωτές πολιτικής σε όλα τα επίπεδα της λήψης αποφάσεων. 

Η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αμφιβολίες για την αμερικανική ηγεσία, να υπονομεύσει τη δημοκρατία και έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την Ανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό."

Στη βάση των παραπάνω στόχων, η Κίνα αναζητεί "συμμάχους" και προσπαθεί να προσεταιρισθεί ή να ουδετεροποιήσει χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία.
Αναφορικά δε με την Ευρώπη, ισχυρό πιόνι για τους κινεζικές επιδιώξεις είναι η Τουρκία και βέβαια η Ρωσία, με την οποίαν όμως το Πεκίνο έχει αρκετές διαφορές να επιλύσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

To φάρμακο «Μιλέι»

Μήπως υπάρχει για τις ταλαιπωρούμενές τους οικονομίες το «φάρμακο Μιλέι»; Με αυτό αναφέρονται στον νέο Πρόεδρο της Αργεντινής, ο οποίος ακολουθώντας μια ριζοσπαστική πολιτική ανατ...

Φόρτωση άρθρων...