Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Γιατί η αναβάθμιση από τη Moody's είναι bet

Αύριο βράδυ αναμένουμε την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Moody's και εκτός σοβαρού απρόοπτου αναμένεται να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, έχοντας... πρόσωπο και υπόσταση χώρας.

Εφόσον η Moody's μας αναβαθμίσει, τότε θα μιλάμε για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του success story, η οποία είχε ως βασικό ζητούμενο την επιστροφή μας στην επενδυτική βαθμίδα με τη... βούλα όλων των μεγάλων και αναγνωρισμένων οίκων του πλανήτη (Moody's, Standard & Poor's, Fitch, DBRS), αλλά και των λιγότερο... γνωστών όπως ο γερμανικός Scope και ο ιαπωνικός R&I.

Η πανηγυρική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεπάγεται την αύξηση του βαθμού υπευθυνότητας της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική. Για τον λόγο αυτό ο Μητσοτάκης θα λέει συνέχεια... γιοκ σε νέες παροχές, αν δεν είναι σίγουρος ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν το αντίθετο.

Η κυβέρνηση, παρά την πίεση λόγω των Ευρωεκλογών και της σημαντικής φθοράς που έχει, δεν απεμπολεί το προνόμιο της αναγνώρισης του ελληνικού success story. Οι μόνες παροχές θα είναι η μείωση των τιμών στο ράφι, η ρύθμιση των οφειλών των αγροτών προς τις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος άτοκα (σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η σχετική τροπολογία), κάποιες χιλιάδες προσλήψεις σε διάφορους τομείς του κράτους, με βάση τον προγραμματισμό του φετινού προϋπολογισμού, καθώς και η αύξηση των συντάξεων για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση. Άντε να ανακοινωθούν και μερικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που δημιουργούν θετικό κλίμα, χωρίς να δημιουργούν όμως κάποιο ρήγμα στον προϋπολογισμό. Επειδή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, δεν γίνεται να κλονίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Για παράδειγμα βγήκε χθες η UBS, η οποία χαρακτήρισε ως αρνητική έκπληξη τη μικρή "κοιλιά" που έκανε η ανάπτυξη το 2023, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2%, αντί για 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2024 στις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η κυβέρνηση πέφτει έστω και λίγο έξω στους στόχους που είχε θέσει. Άρα, πρέπει να είναι προσεκτική σε όλες τις κινήσεις της και να κλείνει τα αυτιά σε όλους αυτούς που επιδίδονται σε μια ανέξοδη πολιτική παροχών, χωρίς να είναι μέσα στον χορό και με μοναδικό κριτήριο να κοροϊδέψουν το εκλογικό σώμα. Αυτές οι "ταρζανιές", με όλα τα άλλα κόμματα είναι σίγουρες, αλλά με τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να της δούμε, ούτε καν να τις ακούσουμε...

Η UBS διατηρεί την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη είναι σε καλό δρόμο. Και αυτός ο καλός δρόμος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά το αποτέλεσμα της άσκησης υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός δεν περιμένει μεγάλες ανατροπές και εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,5% από 3,0% που εκτιμούσε αρχικά. Ως βασικούς μοχλούς ανάπτυξης, αναφέρει τον τουρισμό, όπου διατηρεί ισχυρές προσδοκίες για νέο ιστορικό ρεκόρ, την υποχώρηση του πληθωρισμού και τη θετική επίδραση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προγραμματισμένες εισροές 6,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 152% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ότι υποχώρησε στο 160% το 2023. Στο σκέλος του πληθωρισμού, η UBS βλέπει υποχώρηση του στο 2,5% σε μέσα επίπεδα, αλλά διαμόρφωση του στο 2% στο τέλος του τρέχοντος έτους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως αναφέρει, θα βοηθήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών, ενώ το κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, λόγω των χαμηλών τιμών της ενέργειας.

Γιατί η Ελλάδα γίνεται trend και κάνει μεγάλο "μπαμ" στην αγορά ομολόγων

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στον κόσμο των αγορών και τις τελευταίες ημέρες, στα ομόλογα, συμβαίνουν πράματα και θάματα...

Η Ελλάδα εδώ και πολλούς μήνες είχε μικρότερο spread από τα ιταλικό δεκαετές, καθώς το χρέος της γειτονικής χώρας είναι τεράστιο σε απόλυτα νούμερα και επειδή είναι ολόκληρο διαπραγματεύσιμο στις αγορές, προφανώς έχει και μεγαλύτερο ρίσκο. Η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προσπαθεί για να ελέγξει το δημόσιο χρέος της χώρας της, ενώ η αγορά τιμολογούν τον κίνδυνο στο δεκαετές με επιτόκιο 3,58% και spread 1,22 μονάδες έναντι του γερμανικού.

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο spread με 0,79 μονάδες και επιτόκιο στο δεκαετές 3,15%, αλλά χθες... ισοβάθμισε με την Ισπανία! Η Ισπανία ήταν αρκετά μακριά από την Ελλάδα, αλλά την τελευταία περίοδο οι αγορές δεν βλέπουν και τόσο θετικά τις εξελίξεις στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όπου ο Πέδρο Σάντσεθ φίλησε... μουσκεμένες ποδιές για να ξαναγίνει πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ήρθε δεύτερο. Συμμάχησε με όλους τους διαβόλους για να κρατήσει την καρέκλα, αλλά οι αγορές δεν είναι... τυφλές. Βλέπουν και τιμολογούν. Και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ισπανία, σε λίγο θα έχει το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού. Στη θέση αυτή βρισκόταν μέχρι πρότινος η Ελλάδα, η οποία πριν από πολλούς μήνες κατείχε την αρνητικά πρωτιά. Η χώρα μας φαίνεται ότι θα αφήσει πίσω της την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και θα κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση στον πίνακα με το χαμηλότερο διαφορικό επιτόκιο σε σχέση με το γερμανικό.

Ο επόμενος στόχος για το ελληνικό δεκαετές είναι να αποσπαστεί από το αντίστοιχο πορτογαλικό, το οποίο παρουσιάζει το χαμηλότερο spread έναντι του γερμανικού (0,64%), σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ελλάδα έχει spread 0,79%, τότε είμαστε πάρα πολύ κοντά για να πάρουμε την πρώτη θέση από την Πορτογαλία. Κάτι τέτοιο ίσως είναι πιο εύκολο απ΄ ότι φανταζόμαστε, αν λάβουμε υπόψιν ότι από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην έτερη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, προέκυψε ένα πολιτικό... μπάχαλο!. Έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η κατάσταση, η Ελλάδα, μπορεί και πρέπει να γίνει σε μερικές εβδομάδες η χώρα με το χαμηλότερο spread μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, γιατί η Πορτογαλία δύσκολα θα βγάλει κυβέρνηση. Η Κεντροδεξιά, η οποία κέρδισε τις εκλογές στον... πόντο από τους Σοσιαλιστές, δεν συνεργάζεται με το ακροδεξιό κόμμα Chega που βγήκε τρίτη. Επιπλέον, οι πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο ανταγωνιστικών κομμάτων είναι ελάχιστες. Όπως δείχνουν τα πράγματα ο σχηματισμός κυβέρνησης καθίσταται σχεδόν αδύνατος έως τις Ευρωεκλογές. Η συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Κεντροδεξιάς και Σοσιαλιστών δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί θα καταστήσει αξιωματική αντιπολίτευση το ακροδεξιό κόμμα Chega. Ας τα βλέπουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, ασχέτως αν οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2027. Έχουμε "καεί" στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ φαίνεται ότι το πάθημα μας δεν έβαλε μυαλό σε πολλούς ευρωπαίους, οι οποίοι... ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη!

Οι... μάχες που έχει δώσει η Ελλάδα έχουν φέρει αποτελέσματα και ο Μητσοτάκης δεν είναι από αυτούς που θα προτιμήσει την εφήμερη δόξα των εντυπωσιακών παροχών, έναντι της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των οικονομικών μεγεθών. Ένα λάθος μπορεί να μας ξαναβάλει σε περιπέτειες. Όπως λέει και η διαφήμιση που βλέπουμε το καλοκαίρι στις οθόνες μας "μια σπίθα αρκεί για να φέρει την καταστροφή". Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου παρουσιάζουν μια απογοητευτική εικόνα και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεχωρίσει η Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να καταστεί εφικτό με εμφατικό τρόπο στις αγορές ομολόγων. Πώς τα φέρνουν οι καιροί...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρξ και Πούτιν

I. Ο κομμουνισμός αποτέλεσε την κορυφαία ψευδαίσθηση του 20ου αιώνα. Εκατομμύρια ανθρώπων γοητεύτηκαν από το όραμα μιας κοινωνίας αταξικής, δίκαιης, ευτυχισμένης. ...

H γνώση και οι νέες ανισότητες

Ενώ πολύς λόγος γίνεται σε διεθνές επίπεδο για τις νέες ανισότητες, ελάχιστοι είναι οι οικονομολόγοι που προσεγγίζουν το θέμα με βάση τα νέα παραγωγικά δεδομένα, δηλαδή αυτά του απ...

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Φόρτωση άρθρων...