Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Γιατί η ΔΕΘ αποτελεί νέα αφετηρία για την Κυβέρνηση

Επιστροφή στη «ζωντανή» πραγματικότητα και την κανονικότητα από σήμερα για τη στήλη, ταυτόχρονα με την έναρξη του νέου πολιτικού χρόνου από αυτήν την εβδομάδα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και γενικά για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Όλοι καλούνται να επανέλθουν... βίαια στην κανονικότητα μετά τη θερινή ραστώνη, η οποία ήρθε σε συνέχεια ενός πολιτικού γεγονότος, που ήταν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. 

Το καλοκαίρι ήταν μια μεταβατική περίοδος, ένας πολιτικά ουδέτερος χρόνος σε σχέση με τις γενικότερες εξελίξεις και από αυτήν την εβδομάδα εισερχόμαστε σε μια νέα φάση. Νέο σημείο αφετηρίας αποτελεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, με βασικό γνώμονα τη δημοσιονομική σταθερότητα. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Με αφορμή τα 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, τα οποία συμπληρώνονται αύριο, καλό είναι να έχουμε «ζωντανές» στη μνήμη μας, τις πολιτικές υπερχρέωσης της χώρας που ακολούθησε το συγκεκριμένο κόμμα, καλλιεργώντας ταυτόχρονα παρασιτικές συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Η μείωση σε σημείο μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, η ραγδαία μείωση του δημοσίου χρέους και η διαρκής προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, αποτελούν μια αδιαπραγμάτευτη πλατφόρμα πολιτικής για τη σημερινή κυβέρνηση, την οποία οφείλει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα στο διηνεκές. 

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου αναμένουμε την... ετυμηγορία του πιο αυστηρού οίκου αξιολόγησης, του αμερικανικού Moody's για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μας δώσει και αυτή την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που έχουν πράξει εδώ και μήνες όλοι οι υπόλοιποι διεθνώς αναγνωρισμένοι οίκοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με ισχυρό «χαρτί» το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα, αλλά και τον "αέρα" των επιπλέον δαπανών, ύψους 3,5 δισ. ευρώ που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2025. Οι επιπλέον δαπάνες θα διοχετευτούν στη βελτίωση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, με παράλληλη αύξηση των κονδυλίων για την υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη. 

Επιπλέον, έχει γίνει και το... κουμάντο για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που συνήψε η χώρα διμερώς κατά τα πρώτα σκληρά μνημονιακά χρόνια. Το νοικοκύρεμα της οικονομίας αποτελεί τη βάση για να στηριχθεί η κοινωνία. Αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης, το οποίο θα επιχειρήσει να υποστηρίξει μέχρι τις... Εκλογές. 

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πρόσκαιρες παροχές χωρίς αντίκρισμα γυρίζουν μπούμερανγκ για όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές. Είναι γνωστό ότι ο Μητσοτάκης βγάζει... σπυράκια όταν ακούει για παροχές πέραν των ορίων, καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο... λογαριασμός θα έρθει και πάλι στους αποδέκτες αυτών των παροχών.

Η ΔΕΘ αναμένεται να δώσει «πόντους» στην κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού, ο οποίος θα εξαγγείλει αρκετά φιλολαϊκά μέτρα, πέραν των ήδη ανακοινωμένων, ύψους 880 εκατ. ευρώ που αφορούν τους μισθούς στο δημόσιο, τις συντάξεις, την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες, και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως το τέλος του 2025. 

Από κει και πέρα, η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη στήριξη των νέων, αλλά και για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Ωστόσο, το μείζον πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών, ενώ και η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν βρίσκεται στα... καλύτερα της!

Ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ θα δώσει το δικό του στίγμα στις πολιτικές εξελίξεις, προτάσσοντας μια δυναμική κοινωνική ατζέντα, η οποία σε καμία περίπτωση, δεν θα συνιστά απειλή για τα δημοσιονομικά. 

Άλλωστε, μας... παρακολουθούν στενά οι αγορές και δεν μπορούμε να κάνουμε... μαγκιές! Θα δώσει τον τόνο για τις εξελίξεις των προσεχών μηνών, έχοντας όμως στραμμένο το βλέμμα στις διεργασίες που συντελούνται στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από τις εξελίξεις, θα εξαρτηθεί το μέγεθος της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσεχές διάστημα. Διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, παίζει χωρίς πολιτικό αντίπαλο, αλλά έχει ως "αντίπαλο" τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο περιορισμός των προβλημάτων των πολιτών αποτελεί ανάχωμα στην περαιτέρω ενίσχυση του λαϊκισμού και των "ψεκασμένων". Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βασική αιτία για τα δεινά της χώρας ήταν ο λαϊκισμός. 

Το κόστος του λαϊκισμού πληρώνεται και θα πληρώνεται για δεκαετίες ακόμη. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες, πόσο επιζήμιος είναι για τους ίδιους και για τη χώρα, ο εναγκαλισμός πολιτικών απατεώνων που υπόσχονται... λύτρωση, αλλά στο τέλος, το μόνο που επιφυλάσσουν είναι ένας... αβάστακτος πόνος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στα δικαστήρια ο ΣΥΡΙΖΑ αναστενάζει

Για να κάνουμε ταμείο: σε καμία σοβαρή χώρα του κόσμου μια ψηφισμένη (ανεξαρτήτως πλειοψηφίας) πρόταση μομφής από ένα «αρμόδιο κομματικό όργανο, καταστατικά προβλεπόμενο» δεν οδηγε...

Πώς η Goldman Sachs ενισχύει το ελληνικό success story

Άλλο ένα σήμα για τοποθετήσεις με φόντο το ελληνικό success story βγήκε χθες στη... φόρα και μάλιστα από τον κορυφαίο οίκο Goldman Sachs. Ο αμερικανικός κολοσσός προχώρησε σε αν...

Φόρτωση άρθρων...