Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς οι αγορές μπαίνουν σε... επικίνδυνη ζώνη

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Οι αγορές εδώ και αρκετές ημέρες κινούνται με βάση τη... δημιουργική ασάφεια που χαρακτηρίζει τη συγκυρία, για να δανειστούμε την ιστορική... μπαρούφα του καταστροφέα Βαρουφάκη κατά τις ημέρες της... ένδοξης διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγο έλειψε να στείλει τη χώρα στον γκρεμό.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το ντιμπέιτ Χάρις-Τραμπ δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα σε σχέση με το νικητή, ο οποίος μπορεί να εκλεγεί με οριακή διαφορά. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2016, νικήτρια των εκλογών σε αριθμό ψήφων στέφθηκε η Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο Τραμπ είχε κερδίσει τις πολιτείες-"κλειδιά", παίρνοντας και το... κλειδί του Λευκού Οίκου.

Οι αμερικανικές εκλογές θα καθορίσουν όλο το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ακόμη και με ορίζοντα τετραετίας. Πιθανή επικράτηση της Χάρις δεν θα αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα σε σχέση με σήμερα, ενώ αν εκλεγεί ο Τραμπ, μπορεί να μην ισχύσουν όσα κατά καιρούς έχει διατυμπανίσει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, ωστόσο, θα αποτελέσουν τον καταλύτη σημαντικών εξελίξεων.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα ψηφίζουν Χάρις, αλλά μέχρι να φτάσουμε στον Νοέμβριο, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Οι αγορές παραμένουν ανήσυχες, καθώς στην παρούσα φάση κοιτάζουν την πορεία των δεικτών στρέφοντας το βλέμμα στη χρηματιστηριακή ιστορία και παράδοση. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είναι το πιο προβληματικό με βάση την ιστορική ανάλυση, καθώς έχουν συμβεί κραχ, και άλλα γεγονότα, όπως η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καταλύτες ουσιαστικής ανόδου και αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι κινήσεις τακτικής από τους "παίκτες" για να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Αν δεν συμβεί κάτι πολύ αρνητικό έως το τέλος Οκτωβρίου και ταυτόχρονα δεν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα μετά τις αμερικανικές εκλογές, τότε θα μπορούμε να μιλάμε σε μια νέα βάση για την πορεία των πραγμάτων.

Μέχρι τότε, αναγκαστικά όλοι θα τηρούν στάση αναμονής, γιατί ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ομόλογα και χρηματιστήρια αποτελούν τον καθρέφτη των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στον πλανήτη και επιμέρους στις χώρες. Παραμένουμε στο... ακουστικό μας με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές, ικανές να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ - Το πανηγύρι της Θεσσαλονίκης

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, μια ετήσια εμπορική εκδήλωση μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα. Ποτέ δεν κατάλαβα το ΄΄μεγάλης σημασίας’’. Την επισκέφτηκα και φέτος. Τεχνολογία, έ...

Φόρτωση άρθρων...