Ο Ολυμπιακός χθες το βράδυ πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση ελληνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου κατακτώντας το Conference League, δίνοντας συνέχεια στην επιτυχία του Παναθηναϊκού με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ και αφού πριν από τα δύο αυτά κορυφαία γεγονότα είχαμε και μια άλλη μεγάλη επιτυχία με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης από την ομάδα νέων Κ-19 του Ολυμπιακού.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η χθεσινή επιτυχία του Ολυμπιακού μέσα στo Γήπεδο της Αγιάς Σοφιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια, ανήμερα της θλιβερής επετείου μνήμης της πτώσης της Πόλης το 1453, ήταν τονωτική ένεση για την Ελλάδα και για το success story. Γιατί χθες δεν κέρδισαν ο Ολυμπιακός και η Ελλάδα σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά συνολικά η χώρα που τέλεσε με άψογο τρόπο τον τελικό της διοργάνωσης. Υποδειγματική καθοδήγηση των οπαδών, άρτια οργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, πολιτισμένη ατμόσφαιρα στην εξέδρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοιες τονωτικές ενέσεις στον αθλητισμό, καθώς έχουν προηγηθεί θλιβερά γεγονότα από χούλιγκανς, στα οποία χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Η Ελληνική Πολιτεία καλείται να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες των ομάδων και να βάλει ουσιαστική τάξη στα γήπεδα. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι κάμερες στα γήπεδα αποτελούν δύο πολύ σημαντικές κινήσεις για να ξαναφέρουν κόσμο που θέλει να δει θέαμα και όχι χούλιγκανς και άτομα του περιθωρίου, που σκοτώνουν στην κυριολεξία, το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι. Όλες οι διοικήσεις των ομάδων σε όλα τα αθλήματα καλούνται να βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε μαύρες σελίδες στον ελληνικό αθλητισμό, παρά μόνο γιορτινές βραδιές σαν τη χθεσινή και σαν αυτή της περασμένης Κυριακής στο Final 4 του Βερολίνου.

Η αναβάθμιση του ελληνικού αθλητισμού ανεβάζει το επίπεδο και την ανταγωνιστικότητα μας. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε ως χώρα είναι μαζί με το οικονομικό success story, τις... ωραίες παραλίες και τα αρχαία μας, να μας σέβονται στο εξωτερικό και για την εικόνα του αθλητισμού μας. Πρέπει να εμπνεύσουμε σεβασμό σε αγωνιστικό επίπεδο και ταυτόχρονα να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση και όχι παράδειγμα προς αποφυγή. Ο χουλιγκανισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από την "τσογλανοποίηση" της ελληνικής κοινωνίας από μερίδα επιτήδειων πολιτικάντηδων που θέλουν να έχουν ρόλο μέσα από την πρόκληση... ανακατωσούρας.

Τα περιθωριακά στοιχεία που δηλητηριάζουν το σώμα της κοινωνίας, σήμερα κάνουν ζημιά στα γήπεδα, αύριο σε μια πορεία, μεθαύριο μπαίνουν στο σπίτι σου, παραμεθαύριο ασκούν βία στο σπίτι τους και στο τέλος της... ημέρας κάνουν και τη ζημιά στην... κάλπη. Ξέρουμε ότι τυχοδιώκτες και καιροσκόποι πολιτικάντηδες έβαλαν το χεράκι τους για να έχουμε μια τσογλανοποημένη κοινωνία, όπου οι επιμέρους μειοψηφίες μπορούν να αφαιρέσουν ζωές ή να κάνουν άνω-κάτω την καθημερινότητα μιας πόλης ή μιας γειτονιάς. Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το θετικό momentum της δυναμικής επανεμφάνισης του ελληνικού αθλητισμού.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον άθλο του ευρωπαϊκού κυπέλλου από την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου το 2004. Δυστυχώς, από τότε, αντί να πάμε στο καλύτερο, δυστυχώς κάνουμε βήματα πίσω. Ο ελληνικός αθλητισμός έχει παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες και έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από τους ιδιοκτήτες των ομάδων, με την είσοδο ποιοτικών παικτών που διαφημίζουν τη χώρα μας. Όμως, κυριαρχεί το αρνητικό ισοζύγιο του χουλιγκανισμού και της βίας, το οποίο σκεπάζει όλα τα προηγούμενα.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους φιλήσυχους πολίτες που είναι φίλαθλοι, αλλά και το ψωμί των αθλητών που δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τους τραμπουκισμούς από πάσης φύσεως εγκληματίες. Πρέπει σ΄ αυτήν τη χώρα να μάθουμε να χαιρόμαστε με τις εθνικές επιτυχίες, είτε αυτές έρχονται σε πολιτικό είτε σε αθλητικό επίπεδο. Μπορούμε να υποστηρίζουμε ως υγιείς φίλαθλοι την ομάδα μας, αλλά πρέπει να χαιρόμαστε όταν κατακτούν τίτλους ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Άρης, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Σχεδόν ακατόρθωτο θα πει κάποιος. Πολύ δύσκολο θα πούμε εμείς. Όμως, το ζητούμενο είναι να δουλέψουμε προς τη θετική κατεύθυνση με πρωτοβουλίες, με δράσεις, με ενίσχυση των υγιών σχέσεων, αλλά και με αυστηρή εφαρμογή των νόμων και το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ασύγκριτα καλύτερο.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι διοικήσεις των ομάδων πρέπει να αντιληφθούν ότι αποτελούν μέρος ενός σπουδαίου success story για τη χώρα μας. Όπως μιλάνε έξω για τις τεράστιες επιτυχίες στην οικονομία, έτσι πρέπει να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση και στον αθλητισμό. Οι επιτυχίες στα ομαδικά αθλήματα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα βάση στοχασμού για όλους μας. Η Ελλάδα έχει "χτίσει" τα τελευταία χρόνια ένα σπουδαίο όνομα στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Καιρός να γίνει το ίδιο και στο αθλητικό...