Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξεχάσει την αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές με βάση τον σημερινό εκλογικό νόμο, καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται κατακερματισμένο.
Απέχουμε 2 χρόνια και 9 μήνες από τον συμβατικό χρόνο λήξης της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, η οποία υφίσταται μεγάλη φθορά λόγω της ακρίβειας και των προβλημάτων της καθημερινότητας (Υγεία, Μεταναστευτικό, Εγκληματικότητα).
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κυριαρχεί γιατί οι βασικοί αντίπαλοι του, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπολείπονται σημαντικά, αλλά υπάρχει κίνδυνος ανατροπής του θετικού momentum για τη χώρα, λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού σκηνικού.
Χθες, ο υπουργός Υγείας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο διαδικτυακό site Dnews, δήλωσε ότι "η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με μια κυβέρνηση πολλών κομμάτων", στέλνοντας το μήνυμα προς τον "μεγάλο" ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. "Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία Κυβέρνηση πολλών κομμάτων", ήταν η φράση-κλειδί με αποδέκτες την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το εκλογικό σώμα.
Ο υπουργός Υγείας έχει απόλυτο δίκιο και ίσως οι δηλώσεις του να μην έχουν γίνει τυχαία, καθώς "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά". Ωστόσο, ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, οπότε το πρόβλημα ξεκινάει από... εκεί.
Δεν ξέρουμε πού ποντάρει ο κ. Μητσοτάκης και αν θεωρεί... σίγουρο ότι θα επανεκλεγεί αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία. Σε 2 χρόνια και 9 μήνες γίνονται πολλά. Και προς τη θετική και προς την αρνητική κατεύθυνση. Έχουμε ωστόσο, πολλές αμφιβολίες σε σχέση με το αν σκέφτεται ορθά. Για παράδειγμα, επί μήνες γράφαμε στις αρχές του έτους ότι το θέμα με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ξεχειλώσει" και η κυβέρνηση θα το πληρώσει. Και όντως, το πλήρωσε, καθώς το ποσοστό της ΝΔ στις Ευρωεκλογές κινήθηκε αρκετά κάτω από τον πήχυ του 32% (στο 28%), με το συγκεκριμένο θέμα να έχει καθοριστική συμβολή. Επιπλέον, κάποιες άλλες... αστοχίες, τις οποίες εγκαίρως είχε επισημάνει πολύς κόσμος, δεν διορθώθηκαν και "πληρώθηκαν"... αναδρομικά στις Ευρωεκλογές.
Ξύπνημα και ώρα αποφάσεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να βάλει κάτω τα πράγματα γιατί το 2024 έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στην εικόνα της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις... ευτυχισμένες μέρες των εκλογών του 2023.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης χωρίς να συνιστά επί του παρόντος απειλή για τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια τάση προς τη... διάλυση, ενώ ο Τσίπρας έχει... αποσυρθεί. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει φθαρεί, αλλά ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις. Όμως, είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα της ακρίβειας, του εθνικού συστήματος υγείας, της εγκληματικότητας και του μεταναστευτικού. Ο Μητσοτάκης θα είναι επικεφαλής της ΝΔ και το 2027, όπως δήλωσε πρόσφατα στη ΔΕΘ. Φανταζόμαστε ότι θέλει να εκλεγεί αυτοδύναμη η ΝΔ και ο ίδιος να μην εξαρτάται από "βαρίδια", δηλαδή από κόμματα με τα οποία πρέπει να συνεργαστεί για να κυβερνηθεί η χώρα.
Ο Μητσοτάκης εάν θέλει να είναι πρώτη η ΝΔ και ο ίδιος αυτοδύναμος, πρέπει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να επαναφέρει το μπόνους των 50 εδρών, αυξάνοντας και το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5%. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας Βουλής 10 κομμάτων, όπου θα επικρατήσει στην κυριολεξία πολιτικό μπάχαλο και ο ένας... παλαβός θα ανταγωνίζεται τον άλλον σε... παλαβομάρες, με τη χώρα να χάνει το σημερινό θετικό momentum. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, έστω και αν είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το 2027, ηχεί σαν τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες των ιερών μονών Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, στο Τρίκορφο Φωκίδος!
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ συγκεντρώνει το 30,2% των ψήφων και με την υπόθεση εργασίας ότι μπορεί να φτάσει το 35% στις εκλογές του 2027, αλλά με 10 κόμματα εντός Βουλής, τότε μόλις και μετά βίας θα εκλέξει 130-135 βουλευτές! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξει γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, αν και εφόσον υπάρχει "χημεία" για κάτι τέτοιο, ενώ αν χρειαστεί να συνεργαστεί με κόμματα που βρίσκονται πιο δεξιά της (σχεδόν αδύνατο, σημειώνουμε εμείς...), τότε πρέπει να συνομιλήσει με τον Βελόπουλο και τη Λατινοπούλου, η οποία με το κόμμα "Φωνή Λογικής" φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη νέα είσοδο στο κοινοβούλιο το 2027. Τέτοιο σενάριο δεν παίζει, καθώς θα μιλάμε για... ερμαφρόδιτες καταστάσεις. Μιλάμε για τη ΝΔ και δύο κόμματα που κινούνται πιο δεξιά από αυτήν, έχοντας απόψεις, οι οποίες σε επίπεδο υψηλής πολιτικής, αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας.
Στη ΝΔ μπορεί να πιστεύουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο το 2027 και το κόμμα θα πλησιάσει το 40% και τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή μπορεί να είναι και λιγότερα σε σχέση με σήμερα. Όμως, πιστεύουμε ότι δεν το πιστεύουν. Και εφόσον δεν το πιστεύουν, πρέπει ο Μητσοτάκης να το πάρει... αλλιώς. Μπορεί να γυρίσει ο κόσμος... ανάποδα και ο Κυριάκος να έχει τη ρέντα του 2023. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας το 2027. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, η πραγματική οικονομία δεν θα προσελκύσει μεγάλες νέες επενδύσεις λόγω πολιτικού ρίσκου και επιπλέον θα λειτουργήσει ο μηχανισμός του ντόμινο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.
Εθνικό κεφάλαιο η πολιτική σταθερότητα
Η πολιτική σταθερότητα είναι μια πολύ μεγάλη κατάκτηση της χώρας τα τελευταία χρόνια και αυτό αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών και επενδυτικών οίκων.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας και των πολεμικών συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η χώρα έμεινε όρθια. Πήραμε την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, επενδυτικά κεφάλαια εισρέουν στην οικονομία, η άμυνα ενισχύεται ταχύτατα και θεαματικά, ενώ γεωπολιτικά έχουμε "απογειωθεί". Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως αξιόπιστη χώρα από το διεθνή περίγυρο, ενώ διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, την ίδια στιγμή, που οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, όπως ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ο Σολτς στη Γερμανία και ο Μακρόν στη Γαλλία, είτε αποχωρούν, είτε βρίσκονται υπό πίεση.
Όσοι έχουν στοιχειώδη λογική σκέψη και επεξεργάζονται τα δεδομένα βλέποντας ταυτόχρονα στο μέλλον, καταλαβαίνουν ότι η χώρα δεν μπορεί να μπλέξει σε περιπέτειες με πολιτική αστάθεια και κόμματα που θα βρίσκονται σε άλλον... πλανήτη!
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Παύλο Γερουλάνο ή την Άννα Διαμαντοπούλου θα είναι ένα κόμμα του ευρωπαϊκού τόξου, το οποίο θα μπορεί να προσεγγίσει και να αντιληφθεί με ρεαλισμό τη σύγχρονη πραγματικότητα, σε σχέση με ένα ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη ή του Δούκα, που έχουν... πλεόνασμα ιδεολογικής... σαχλαμάρας και προσωπικού κόμπλεξ. Από κει και πέρα, σε επίπεδο συνεργασιών δεν γίνεται να συζητάμε για διακυβέρνηση με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις περιπτώσεις ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης, Νίκης, Πλεύσης Ελευθερίας, Νέας Αριστεράς, ΜεΡΑ 25 και "Φωνής Λογικής", δεν μπορεί να γίνει λόγος, παρά μόνο ένα... ευχέλαιο στις προαναφερόμενες μονές με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες!
Ο Κυριάκος παίζει χωρίς αντίπαλο, αλλά η χώρα μπορεί να χάσει την... μπάλα!
Ο Μητσοτάκης παίζει και θα παίζει χωρίς αντίπαλο, καθώς θα πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να χάσει η Νέα Δημοκρατία την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου και ο ίδιος στην "καταλληλότητα για την πρωθυπουργία".
Ωστόσο, αν επιχειρήσει να πάει σε εκλογές και φάει τα... μούτρα του, λόγω μη επίτευξης αυτοδυναμίας, τότε αυτό θα το πληρώσει η χώρα. Η περίοδος 2027-2031 θα κρίνει εάν και κατά πόσο θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε ομαλά τα δάνεια που έχουμε λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης σε βάθος αρκετών ετών ή θα ξαναμπλέξουμε σε περιπέτειες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε "πέτρινα χρόνια".
Με το δημόσιο χρέος να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, το δημογραφικό πρόβλημα να συνιστά μεγάλη απειλή για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και την απώλεια της δυναμικής προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων λόγω πολιτικής αστάθειας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν εξαντληθεί και το ΕΣΠΑ θα βρίσκεται προς το τέλος της υλοποίησης του.
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να ρισκάρει την τύχη της χώρας και στην ουσία να "γκρεμίσει" το μεγαλύτερο μέρος των κατακτήσεων των τελευταίων ετών. Μέσα σε ένα πολωμένο περιβάλλον μπορεί να κερδίσει επιπλέον ψήφους λόγω της ανασφάλειας των πολιτών, ωστόσο, θα έχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι ψήφοι αυτοί δεν θα είναι αρκετοί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να... σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στον κίνδυνο του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού της χώρας με 10 κόμματα στη Βουλή και πλήθος... παλαβών, που θα λειτουργούν με μια εκνευριστική αναισθησία, καταγγέλλοντας την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ ή τις... ανεμογεννήτριες! Η χώρα δοκίμασε την τύχη της με τους παλαβούς και τους τυχοδιώκτες και "έφαγε" τα... μούτρα της.
Η πολιτική σταθερότητα αποτέλεσε τη βάση για να ανέβει η χώρα πολλά επίπεδα παραπάνω από εκεί που την άφησαν οι "νεκροθάφτες" των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο 2015-2019. Ζούμε σε δημοκρατία και αναμφίβολα η ψήφος των πολιτών είναι αυτή που μετράει. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η... λανθασμένη επιλογή ψηφοδελτίου έχει και συνέπειες, οι οποίες είναι οδυνηρές.
Αν κάποιος παρασυρθεί από τις Σειρήνες του λαϊκισμού, τότε μπορεί να το μετανιώσει αργότερα, αλλά σίγουρα θα είναι πάρα πολύ αργά. Προκειμένου να αποφύγουμε ένα πολιτικό αδιέξοδο το 2027, ο Μητσοτάκης καλείται να... τεντώσει από τώρα τα αυτιά του, να έχει τα μάτια του... δεκατέσσερα και να αντιληφθεί ότι είναι αυτός που κρατάει τις τύχες της χώρας στα χέρια του. Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ώστε να κλείσουν οι πόρτες σε... παλαβούς που θα ήθελαν να κάνουν το κομμάτι του στην Ελληνική Βουλή και ταυτόχρονα θα υπάρξει ένα πιο "σφιχτό" πολιτικό σκηνικό, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης προσήλωσης στους στρατηγικούς στόχους της χώρας, κινητοποιώντας περισσότερες υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με γενναίες και ρηξικέλευθες αλλαγές, αποτελεί κεφαλαιώδους σημασία παρέμβαση. Αυτή η παρέμβαση είναι θέμα αποκλειστικά του Μητσοτάκη. Ο ίδιος έκανε λάθος επιλογές και ενώ του επισημάνθηκαν εγκαίρως, αυτός επέμεινε, πληρώνοντας το τίμημα στις Ευρωεκλογές. Όμως, η αποδοχή του λάθους κατόπιν εορτής και ενώ είχε... μαλλιάσει το... πληκτρολόγιο, δεν αρκεί. Αν δεν ακούσει και τώρα, τότε τα... μνημόσυνα, δεν θα έχουν κανένα απολύτως νόημα!
Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει σε τι κίνδυνο μπορεί να εκτεθεί η χώρα, αν δεν πράξει αυτό που πρέπει. Μετά θα είναι αργά για δάκρυα. Όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά για ολόκληρη τη χώρα...