Οι χώρες-σηματωροί της παγκόσμιας οικονομίας μπαίνουν σε φάση επιβραδυνόμενης ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων και αυτό αποτελεί μια καλή εξέλιξη για τις αγορές.
Τα επιτόκια των ομολόγων έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, το πετρέλαιο brent συνεχίζει να κινείται σε πτωτική τροχιά, τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης κινούνται σε υψηλό έξι μηνών και το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να "χτίσει" νέα βάση πριν τις 1.000 μονάδες, έχοντας πετύχει κλείσιμο στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στις 922 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, η διάθεση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνομιλήσει με τον εισβολέα Πούτιν, στέλνουν ένα μήνυμα πιθανής αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο, αυτή τη στιγμή να υπάρχουν κάποια γεγονότα ή δεδομένα που να παραπέμπουν σε μια απεμπλοκή. Ο εγκληματίας Πούτιν προωθεί το ύπουλο σχέδιο του για τη μεγέθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να πιέσει τον Ζελένσκι και τους Δυτικούς να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων και να του κάνουν... αέρα. Εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ρεύμα, αέριο, θέρμανση και τρόφιμα και πολλές περιοχές θυμίζουν κρανίου τόπο. Το ζητούμενο μιας τέτοιας κατάστασης είναι το πώς θα πληρώσει ο Πούτιν το τίμημα που πρέπει, ενώ συνεχίζει να πουλάει τα ενεργειακά του "όπλα" στην Ευρώπη. Ο καιρός θα δείξει...
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν το βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των τάσεων στον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ για την τιμή των... όπλων υιοθετήθηκε το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, στην τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Αυτή τη στιγμή το ρωσικό αέριο κινείται στην περιοχή των 50 δολαρίων, οπότε, μάλλον το συγκεκριμένο θέμα έχει... αντιμετωπιστεί από την πραγματικότητα.
Ο Δεκέμβριος μπήκε με το δεξί για τις αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον θετικό Νοέμβριο, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια. Οι αγορές δείχνουν να πιστεύουν σε ένα ράλι λόγω τέλους του έτους, ωστόσο, οι πιο... προσγειωμένοι θιεωρούν ότι το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου θα είναι καθοριστικό, με φόντο τα μεγέθη των εταιρειών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, τα οποία είναι λογικό ως προς το γενικό σύνολο να κινηθούν μάλλον πτωτικά.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κρατάει τη θετική δυναμική του έχοντας ως "καύσιμο" το... φρένο της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας στις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων. Στις 14 του μηνός, η FED εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας μια πιο αργή άνοδο των επιτοκίων, η οποία αποτυπώνει και την επιβράδυνση των πληθωριστικών τάσεων. Μία μέρα μετά αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και να περιγραφτεί ο οδικός χάρτης από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μέσα σε όλα αυτά, ας κρατήσουμε το γεγονός ότι ο χρυσός μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αναρριχήθηκε και πάλι στα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά. Τα πάντα όμως μπορεί να αλλάξουν όμως ανά πάσα στιγμή, γι αυτό πρέπει να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας...
Αμερικανικός "έρωτας" για την Ελλάδα
Μέσα στο βελτιωμένο κλίμα που επικρατεί στις αγορές, κρατάμε το υψηλό οκταμήνου για το Χρηματιστήριο Αθηνών και την αποκλιμάκωση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου κάτω από το 4%.
Η Ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και μάλιστα, ο δείκτης της ανεργίας τον Οκτώβριο υποχώρησε στο 11,6%, δηλαδή σε χαμηλό 13 ετών, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μήνα έχουμε πολλές λύσεις συμβάσεων λόγω του τουρισμού. Είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η οικονομία αντέχει.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, συνεχίζεται και η ομοβροντία θετικών εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους. Χθες, ήταν η σειρά της Goldman Sachs και της JP Morgan, να εκφράσουν τον... έρωτα τους για την Ελλάδα.
Η GS, με σχετική έκθεση της, εμφανίζεται θετική για τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναμένοντας διψήφιες αποδόσεις και θέτοντας ως στόχο για τους προσεχείς 12 μήνες τις 995 μονάδες. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη βοήθησε χθες το Γενικό Δείκτη, ώστε να κλείσει στο υψηλό 8 μηνών, υπερβαίνοντας την τεχνική αντίσταση των 920 μονάδων. Το σημαντικότερο είναι ότι η GS βλέπει τη μακροοικονομική και δημοσιονομική ανθεκτικότητα της Ελληνικής οικονομίας και αναλόγως αξιολογεί ως πολύ χαμηλότερο το ρίσκο, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή στο 7,9, μάλλον είναι... τσάμπα πράμα!
Από την άλλη πλευρά, η JP Morgan αφού κάνει έναν απολογισμό για τις παγκόσμιες εξελίξεις της φετινής χρονιάς, ξεχωρίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.
Υπερ-κέρδη του... αέρα για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο... ούριος άνεμος που επικράτησε στο εννεάμηνο, ώθησε υψηλότερα τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η θυγατρική του Γιώργου Περιστέρη με σύμμαχο τον... αέρα, κατάφερε να επιτύχει αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 42,2%, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και λοιπών δικαιωμάτων, ανήλθαν στα 150,9 εκατ. ευρώ, έναντι 106,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο τζίρος αυξήθηκε στα 448,7 εκατ. ευρώ, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς έφτασε στα 895,3 μεγαβάτ. Η αύξηση των μεγεθών της εταιρείας οφείλεται στην απόδοση των επενδύσεων, τα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων και τους υψηλούς συντελεστές απόδοσης των αιολικών πάρκων. Μόνο στον κλάδο εμπορίας, ο τζίρος της ετιαρείας ανήλθε στα 230 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούν διεθνώς στις αγορές ενέργειας, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, η εταιρεία είχε λειτουργικές ροές 95,4 εκατ. ευρώ.
Απογειώνει τη Mytilineos η Wood
Δεν υπάρχει τιμή για τα μεγέθη της μετοχής της Mytilineos, καθώς συνεχώς γίνονται ανοδικές αναθεωρήσεις των τιμών-στόχων.
Χθες, ο επενδυτικός οίκος της Wood έδωσε νέα τιμή στα 26,00 ευρώ, κάνοντας τον Mytilineos... ιπτάμενο! Η τιμή αυτή αφήνει περιθώριο ανόδου 50% σε σχέση με την τρέχουσα στο ταμπλό του Χ.Α. και αντανακλά την πιο ισχυρή θέση που είχε ποτέ ο Όμιλος του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η εκτίναξη των μεγεθών έχει υγιής βάσης, καθώς η εταιρεία έχει περάσει στο στάδιο της "πράσινης" κερδοφορίας. Ο κλάδος ηλιακής ενέργειας, ο τομέας των έργων βιώσιμης ανάπτυξης και η ταχύτητα υλοποίησης των projects στις ΑΠΕ και ιδίως στα φωτοβολταϊκά, φέρνουν τον όμιλο σε περίοπτη θέση και για τον λόγο αυτό, η μετοχή του βρίσκεται σε κάθε χαρτοφυλάκιο μεγάλου και μεσαίου θεσμικού επενδυτή.