"Φρένο" στο ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών είχαμε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς, οι δείκτες υποχώρησαν ελαφρώς, στον απόηχο δηλώσεων από αξιωματούχους της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι εμφανίστηκαν και πάλι... αγριεμένοι.
Ο Dow Jones υποχώρησε στις 30.425 μονάδες, όμως αρκεί μια... σπίθα, για να τον οδηγήσει αρκετά κάτω από τις 30.000 μονάδες. Και φαίνεται ότι μετά από αρκετές ημέρες, η FED θέλησε να... ξαναθυμίσει προς τους επενδυτές, ότι το σενάριο των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων είναι εδώ. Η παρέμβαση αυτή εκτός από τη διόρθωση στις ΗΠΑ, επηρέασε και τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, ενώ τα επιτόκια των ομολόγων κινήθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα. Κάτι που σίγουρα δεν είναι καθόλου καλό, κυρίως για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Αν μάλιστα, η Μελόνι στη γειτονική μας Ιταλία, εμφανιστεί πιο... επιθετική σε παροχές από την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας (τα πήρε πίσω όλα μετά το... κάζο που της επιφύλαξαν οι αγορές), τότε στο ήδη προβληματικό τοπίο, θα προστεθεί και ένας ακόμη... μπελάς.
Με επιτόκιο 4,1% για το Αμερικανικό δεκαετές ομόλογο και με πληθωρισμό στο 8%, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος ή αναλυτής, προκειμένου να καταλάβει τι μας επιφυλάσσει το 2023, μέσω... ΗΠΑ. Εκτός και αν αλλάξουν θεαματικά θετικά τα δεδομένα τόσο στο μέτωπο του πολέμου, όσο και στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας.
Ο... γρίφος των εκλογών
Σιγά σιγά οδεύουμε προς το τέλος του Οκτωβρίου και μας... μένουν 5 δύσκολοι μήνες για να βγει ο... σκληρός χειμώνας και περίπου 8 έως τις εκλογές.
Η ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου την τελευταία περίοδο είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, που συμβάλλει στο "ξεφούσκωμα" των λογαριασμών ρεύματος. Ταυτόχρονα, τα μεγέθη του προϋπολογισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα 776 εκατ. ευρώ, δίνουν... αέρα στην κυβέρνηση για να προγραμματίσει και νέα πακέτα στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα καύσιμα αποτελούν ανοιχτή πληγή αυτή τη στιγμή για την οικονομία, ενώ μετά την πτώση των προηγούμενων ημερών, η διεθνής τιμή του "μαύρου χρυσού" ενισχύθηκε χθες και πάλι κατά 3%. Η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη συγκράτηση του κόστους που προκαλείται από την άνοδο του πετρελαίου αποτελεί βαρόμετρο των εξελίξεων για το προσεχές δίμηνο, καθώς, οι αναλυτές βλέπουν πολλές... αναταράξεις.
Η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και τις αυξήσεις αποδοχών που θα "τρέχουν" από τις αρχές του έτους για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ευελπιστεί ότι θα κερδίσει τη μάχη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές του 2023. Ωστόσο, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν θα φτάσουμε σε αυτές, καθώς ο... διάολος καραδοκεί στις πρώτες με την απλή αναλογική να αποτελεί ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο. Αυτό έχουν επισημάνει προς την κυβέρνηση ξένοι οργανισμοί και οίκοι, καθώς και επιχειρηματίες.
Η απόκτηση (ή, καλύτερα, ανάκτηση) της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο επόμενο έτος είναι συνάρτηση των διεθνών εξελίξεων, αλλά και της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις προσεχείς εκλογές. Αν μπλέξουμε σε... περιπέτειες, λόγω πολιτικών... τερατογεννέσεων, τότε δεν θα πάμε μπροστά, αλλά σίγουρα προς τα πίσω. Αν δεν γίνει... πυρηνικός πόλεμος και έχει περιοριστεί η ένταση στο πολεμικό πεδίο, τότε η επανεκλογή Μητσοτάκη, θα αποτελεί το ιδανικό σενάριο για τις αγορές και είναι σίγουρο ότι η επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας θα γίνει την... επόμενη μέρα. Μητσοτάκης ή περιπέτεια; Αυτό είναι το ερώτημα της κάλπης, στο οποίο απάντηση μπορεί να δώσει μόνο το εκλογικό σώμα...
Ο... χρυσός της Ρεβυθούσας
Χθες, εγκαινιάστηκε στη νησίδα Ρεβυθούσα, η υποδομή φόρτωσης βυτιοφόρων, τα οποία θα μεταφέρουν το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) στα σημεία χρήσης.
Η Ρεβυθούσα μέσω του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ενισχύει ακόμη περισσότερο το ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας, και αποτελεί πλέον μια πραγματική... φλέβα χρυσού! Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για προμήθειες αερίου, οι Ουκρανοί! Με τη νέα υποδομή, αστικές περιοχές και βιομηχανίες που βρίσκονται μακριά από τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου αποκτούν πρόσβαση στο συγκεκριμένο καύσιμο με τη νέα δυνατότητα μεταφοράς σε υγροποιημένη μορφή με βυτιοφόρα. Όπως ανακοινώθηκε κατά την τελετή των εγκαινίων, οι πρώτοι πελάτες θα είναι η Χαρτοποιία Φθιώτιδας και η γαλακτοβιομηχανία Κολιός στο Κιλκίς, όπου ήδη κατασκευάζονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης του ΥΦΑ. Προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, θα ακολουθήσει η Δυτική Μακεδονία, ενώ το υγροποιημένο αέριο θα μπορεί να εξαχθεί σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, μέχρι το τέλος του προηγούμενου μηνός είχαν... δέσει στη Ρεβυθούσα 60 φορτία υγροποιημένου αερίου, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Τα φορτία αυτά αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών εισαγωγών, ενώ εξυπηρέτησαν και τη ζήτηση από γειτονικές χώρες. Μάλιστα, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα γεμίσουν προληπτικά οι δεξαμενές της νέας πλωτής δεξαμενής (FSU) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας έχουν εκδηλώσει, εκτός από την Ουκρανία, η Βουλγαρία (ήδη προμηθεύεται), η Ρουμανία και η Μολδαβία.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, "η επένδυση θα καλύψει μελλοντικές ανάγκες της ναυτιλίας και των νησιών ενώ θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης του φυσικού αερίου σε νέες εφαρμογές". Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και έτσι μέσω της Ρεβυθούσας, έχουμε έναν εξόχως πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις, αλλά και στη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, όπου η Ελληνική Ναυτιλία ελέγχει το 25% του παγκόσμιου στόλου! Φανταστείτε ότι αυτή η επένδυση στη Ρεβυθούσα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στοίχισε μόλις 7,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η υπεραξία για τη χώρα είναι ανεκτίμητη! Η Ελλάδα γίνεται βασικός προμηθευτής ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Ας σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της χώρας, από τη στιγμή που η Ευρώπη έχει αποφασίσει να... αποχαιρετίσει τη Ρωσία του Πούτιν!