Οι δυνάμεις του Ισραήλ κατέλαβαν το λιμάνι της Γάζας, το οποίο έχει γίνει... αλάνα, καθώς είναι πλήρως κατεστραμμένο, φανερώνοντας το πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει ο... αμυνόμενος επιτιθέμενος στο πεδίο της μάχης.
Σαράντα ημέρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς, φαίνεται ότι οι αγορές έχουν αφομοιώσει τις όποιες αρνητικές επιδράσεις, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Καταλυτικό στοιχείο για τις οικονομικές εξελίξεις, έτσι όπως διαμορφώνονται σε γεωπολιτικό και πολεμικό επίπεδο, αποτελούν οι τιμές της ενέργειας. Πετρέλαιο και φυσικό αέριο διαμορφώνονται σε τιμές που δεν εμπνέουν ανησυχία για σοβαρές ανατροπές στα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία των οικονομιών.
Τα πάντα εξελίσσονται με βάση το καλό σενάριο που προβλέπει ξεκαθάρισμα του τοπίου από το Ισραήλ σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Γι αυτό και βλέπουμε τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα να κινούνται σε άλλο μοτίβο. Μάλιστα, διεθνείς οίκοι καλούν τους επενδυτές να αναλάβουν ρίσκο, περιμένοντας τα καλύτερα. Ωστόσο, η ανάληψη ρίσκου σε περιόδους ρευστότητας, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή επιλογή, όπως επισημαίνουν κάποιοι άλλοι. Όσο δεν εμπλέκονται στον πόλεμο της Γάζας οι γειτονικές χώρες τόσο αυξάνεται η βεβαιότητα, ότι η Χαμάς είναι μόνη της και η επόμενη μέρα της "αποχαμοποίησης", θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Μένουμε αισιόδοξοι, αλλά κρατάμε και τις επιφυλάξεις μας, καθώς η μεγάλη σιγουριά μπορεί να δώσει τη θέση της στον αιφνιδιασμό...
Τρελό πάρτι για την επενδυτική βαθμίδα
Η υπερ-απόδοση του προϋπολογισμού, η πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το road show του Λονδίνου στις 28 Νοεμβρίου για την άλλη Ελλάδα, συνθέτουν το παζλ για το πάρτι της αναβάθμισης του αξιόχρεου της οικονομίας μας.
Η θετικότατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανοίγουν τον δρόμο για να μας αναβαθμίσει ένας ακόμη αμερικανικός οίκος την 1η Δεκεμβρίου, η Fitch. Τα πάντα είναι υπέρ μας. Το διεθνές περιβάλλον δεν παρουσιάζει ακρότητες, η πορεία της οικονομίας μας είναι κάτω παραπάνω από θετική. Αυτό αντανακλάται στις τιμές των ομολόγων, αλλά και στο τεράστιο ενδιαφέρον για εξαγορές ποσοστών στον τραπεζικό κλάδο από ξένους επενδυτές. Η αρχή έγινε με την Alpha Bank και τώρα συνεχίζουμε με την Εθνική, ενώ έρχεται και η σειρά της Πειραιώς.
Οι αγορές εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βάζει τον πήχυ σε λογικά επίπεδα, αλλά και να τον ξεπερνά. Αυτό το βλέπουν οι αγορές και προφανώς μας τιμολογούν αναλόγως. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ελκυστικές χώρες για την αξιοποίηση ευκαιριών. Είτε αυτές αφορούν τα ομόλογα και τις μετοχές, είτε επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας και κυρίως του τουρισμού. Θέλοντας και μη, με βάση τις τελευταίες θετικές εξελίξεις, η Fitch θα μας αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα το βράδυ της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου, αλλά το μεγάλο πάρτι θα γίνει το 2024, όταν θα συμβεί το ίδιο με τον πλέον αυστηρό οίκο αξιολόγησης, τη Moody's. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αρκεί να μην διαταραχθεί το διεθνές περιβάλλον.
"Αμόκ" για την απόκτηση του 22% των μετοχών της Εθνικής από τους μεγαλύτερους επενδυτές του κόσμου!
Παρέλαση επενδυτών είχαμε στη δημόσια προσφορά για το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που έβαλε προς πώληση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο για να είναι ικανοποιημένη.
Οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές 8,1 δισ. ευρώ από την Τρίτη έως και χθες αργά το απόγευμα, ενώ η τιμή διάθεσης ήταν στα 5,30 ευρώ. Το ύψος των προσφορών δείχνει την τεράστια εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και στα μεγάλα επιτεύγματα της τράπεζας. Με υπερκάλυψη της ζήτησης κατά 7 φορές, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας, ενώ η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, αργά χθες το βράδυ, οι υποψήφιοι αγοραστές ήταν θεσμικοί επενδυτές, funds αλλά και πολλοί Έλληνες ιδιώτες, οι οποίοι, προσέφεραν 475 εκατ. ευρώ.
Παγκοσμίου βεληνεκούς funds υπέβαλαν προσφορές για την απόκτηση μετοχών της Εθνικής. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι Fidelity, Capital, BlackRock, Norges, Lazard, Alliance, GIC, Robeco (Ολλανδία), RWC (ΗΠΑ) και Wellington. To Ελληνικό Δημόσιο από την πώληση του 22% των μετοχών θα αντλήσει πολύτιμα έσοδα ύψους 1,067 δισ. ευρώ, ενώ το 17% των μετοχών της τράπεζας διατέθηκε σε πάνω από 40 ξένους επενδυτές. Πανηγύρι...