Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Η απήχηση των παροχών, τα μηνύματα Μητσοτάκη μέσω ΔΕΘ και το δίλημμα των Εκλογών του 2027

Ο Μητσοτάκης έβγαλε ειδήσεις από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης «εγκαινιάζοντας» μια νέα τακτική σε σχέση με την πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει τις επόμενες 1.000 ημέρες έως τις εκλογές του 2027.

Τα 45 μέτρα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εισφορές, ακίνητα, επιχειρηματικότητα, στέγη, υγεία και πολλούς άλλους τομείς, ήταν περισσότερα από αυτά που ανέμεναν οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές. 

Ο Μητσοτάκης φαίνεται να εφαρμόζει το δόγμα "λέμε λίγα, πράττουμε περισσότερα και δίνουμε από λίγα σε όλους". Σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ήταν οι αναμενόμενες, ενώ οι παρεμβάσεις στα ακίνητα αφήνουν κάπως... μουτρωμένος τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν άμεση σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. 

Του Λουκά Γεωργιάδη 

Έχουμε την εντύπωση ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα ιδιοκτησίας απογοητεύει αρκετό κόσμο και καλό είναι στο θέμα αυτό να μη χάσει... διπλά το κυβερνών κόμμα. Κι αυτό γιατί κινδυνεύει να χάσει και άλλους απ΄ όσους την ψήφισαν, ενώ μπορεί να μην κερδίσει σχεδόν τίποτα απ΄ όσους βρίσκονται στην... αντίπερα όχθη.

Οι φορείς της αγοράς είδαν τις εξαγγελίες Μητσοτάκη θετικά, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση δίνει αυτά που μπορεί να δώσει με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει και αφήνει υποσχετική για το τέλος της τετραετίας για σημαντικές παροχές. Ο Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι θα κάνει τη μεγάλη διαφορά και θα ανακοινώσει ευνοϊκά μέτρα για τη μεσαία και μικρομεσαία τάξη, ώστε να επαναπατριστούν ψήφοι που είτε έχουν πάει σε άλλα κόμματα της δεξιάς "πολυκατοικίας" είτε έχουν "παρκάρει" στην αποχή.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη επέμεινε στη διατήρηση του σημερινού εκλογικού νόμου, ανέφερε ότι δεν θα βγει στη σύνταξη και ότι το 2027 θα διεκδικήσει μια νέα θητεία, την τρίτη κατά σειρά. Η αναφορά του ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική με βάση και όσα συμβαίνουν στην Κεντρο-Αριστερά δημιουργεί την πεποίθηση, ότι... στραβά-κουτσά, θα είναι και πάλι ο νικητής των εκλογών, αλλά πιθανότατα χωρίς αυτοδυναμία. Έως το 2027 πολλά μπορεί να αλλάξουν και η κάμψη που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία να αναστραφεί, ελλείψει εναλλακτικής.

Ωστόσο, επιμένουμε όμως να λέμε ότι με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, οι ελπίδες για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και διατήρηση της σημερινής πολιτικής σταθερότητας, μάλλον είναι περιορισμένες. Δεν ξέρουμε σε μια τέτοια περίπτωση, αν ο Μητσοτάκης θα είναι διατεθειμένος να συγκυβερνήσει. Αλλά, με ποιον να συγκυβερνήσει; Αν είναι δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, προφανώς ένα τέτοιο σενάριο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν τα δύο κόμματα είχαν συνυπάρξει σε κυβερνητικό επίπεδο.

Συγκυβέρνηση με τον... λειψό ΣΥΡΙΖΑ ως τρίτο κόμμα δεν τίθεται καν στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ, μάλλον θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συζητούμε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Βελόπουλου, αλλά και τη "Φωνή Λογικής" της Λατινοπούλου, που φαίνεται να έχει δυναμική για είσοδο στη νέα Βουλή. Αν ο Μητσοτάκης την... πατήσει στο θέμα του εκλογικού νόμου, όπως την πάτησε με την υποβάθμιση των αντιδράσεων για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θα το δείξει ο χρόνος...

Η θετική πορεία της οικονομίας και το δίλημμα Μητσοτάκη στο τέλος της τετραετίας

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο καναδικός οίκος DBRS αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι σε έξι μήνες θα προχωρήσει σε αναβάθμιση και του αξιόχρεου, μία βαθμίδα παραπάνω από αυτήν στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Η κίνηση της DBRS εκτιμάται ότι δεν είναι ανεξάρτητη από τις προθέσεις του... αυστηρού αμερικανικού οίκου Moody's, ο οποίος δεν μας έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα και μάλλον θα το πράξει την προσεχή Παρασκευή. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέσα στο 2025 μπορούμε να λάβουμε συνεχείς αναβαθμίσεις και το 2026 να μας βρει στην κατηγορία Α. Στόχος παραμένει η επιστροφή στη διαβάθμιση ΑΑ, εκεί δηλαδή που βρισκόμασταν το 2008. Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την ανατροπή της ομαλής δημοσιονομικής πορείας της χώρας. Η δυναμική της οικονομίας είναι τέτοια που θα επιτρέπει συνεχείς παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνίας. Το αφήγημα της κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας θα είναι ότι η οικονομία επανήλθε στο "κλαμπ" των μεγάλων οικονομιών, μετά από μια μεγάλη κρίση, η οποία κράτησε σχεδόν δύο δεκαετίες, οπότε πρέπει να ανανεωθεί αυτή η εμπιστοσύνη.

Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης θα ηγείται της Νέας Δημοκρατίας έως τις Εκλογές του 2027, είναι ξεκάθαρο και το δίλημμα που θα θέσει στο εκλογικό σώμα: Θέλετε εμένα που έβγαλε τη χώρα από τον σκληρό πυρήνα της κρίσης ή θέλετε να "πυροβολήσετε" τα... πόδια σας, ψηφίζοντας τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν μπορούν να συμφωνήσουν τι χρώμα έχει ο... ουρανός;

Επιπλέον, θα ζητήσει από τους συντηρητικούς δεξιούς που έχουν μετακινηθεί... δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας να την εμπιστευτούν και πάλι, γυρίζοντας την πλάτη στα κόμματα του δεξιού λαϊκισμού και των "ψεκασμένων" θεωριών. Σίγουρα, ο Μητσοτάκης με τέτοια διλήμματα θα μπορέσει να ξαναμαζέψει κόσμο στο κόμμα. Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν αυτός ο κόσμος θα είναι αρκετός για να του δώσει νέα κυβερνητική θητεία, εφόσον οι εκλογές γίνουν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο. Αλλά, όλα αυτά θα τα δείξει η ίδια η ζωή...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο μπλόκο στον Κασσελάκη προς τις κάλπες

Δεδομένη θεωρείται στην Κουμουνδούρου η «απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές» του Στέφανου Κασσελάκη! Για τον σκοπό αυτό και ανεξάρτητα από τη μορφή που αυτή θα λάβει στο τέλος (...

Φόρτωση άρθρων...