Την ονομάζουν, δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων. Είναι η συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων όλων των δημοσκοπήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα, μετά δηλαδή τις γιορτές του Πάσχα. Επιτρέπει να αποκτήσουμε μια πιο καθαρή εικόνα για τη δύναμη των κομμάτων, αφού βγάζει ένα κοινό νούμερο, τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων που έγιναν σε μια συγκεκριμένη περίοδο, από όλες τις εταιρείες, εφόσον υπάρχει κοινό ερώτημα.
Ποια είναι λοιπόν η δύναμη των κομμάτων αυτή την στιγμή, λιγότερο από ένα μήνα από τις εκλογές;
Αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις που έκαναν η Opinion Poll για το TheTOC, η Metron Analysis για το Βήμα, η Alco για την τηλεόραση του Αλφα, η Pulse για τον Σκάι, η MRB για το Open και η Marc για τον ΑΝΤ1, προκύπτουν τα εξής:
Η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτο κόμμα και η δύναμή της είναι στο 30,2%. (Προσοχή τα ποσοστά είναι χαμηλά για όλα τα κόμματα, αφού το κοινό ερώτημα είναι η πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, με δεδομένο ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν για την αναγωγή διαφορετική μεθοδολογία.) Δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 24,7%. Η διαφορά υπολογίζεται δηλαδή στο 5,5% με την αδιευκρίνιστη ψήφο όμως να βρίσκεται στο 18,9%.
Τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης προφανώς θα είναι μεγαλύτερα ποσοστά και για τα δυο κόμματα, αφού θα περιοριστεί το ποσοστό των αναποφάσιστων, αλλά η σύγκριση μας επιτρέπει να δούμε τα βασικά μεγέθη.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 8,8% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,7%, ενώ 3,7% παίρνει και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Έβδομο κόμμα έρχεται το Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη, που ακόμα οι εταιρείες το μετράνε αλλά το πιθανότερο είναι να τεθεί εκτός κούρσας με απόφαση του Αρείου Πάγου.
Αν και με τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου είναι πολύ δύσκολο να γίνει τέτοια εκτίμηση, οι έρευνες δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα υπάρχει προοπτική για κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες. Αδύνατον να υπάρχει δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας του δεύτερου με το τρίτο κόμμα- η λεγόμενη κυβέρνηση ηττημένων- ενώ και η συνεργασία του πρώτου κόμματος με το τρίτο, δηλαδή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα θα μπορεί να συγκροτηθεί, αφού δεν θα διαθέτει τον μαγικό αριθμό των 151 βουλευτών για απόλυτη πλειοψηφία.
Τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 29,3%, γεγονός όχι παράδοξο αφού τα υψηλότερα ποσοστά τα έχει η Νέα Δημοκρατία και αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι ψηφοφόροι της. Προσοχή εδώ η σύγκριση και η ανάλυση γίνεται με τα δεδομένα μόνο τριών εταιρειών, αφού αυτές είχαν ακριβώς το ίδιο ερώτημα. Υψηλό σχετικά ποσοστό έχει και η απάντηση κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία που θέλει το 13,6 των ερωτηθέντων. Δηλαδή είτε αυτοδύναμη είτε με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, γαλάζια κυβέρνηση επιλέγει το 42,9 των ψηφοφόρων.
Δεύτερη επιλογή είναι η κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (19,7%), επιλογή που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των θετικών απαντήσεων που δίνουν και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί η επιλογή "αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ" είναι μια απάντηση με μόλις 12,7% θετικές απαντήσεις. Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 32,4% των εκλογέων. Άλλη κυβέρνηση (ή επιλέγουν να μην απαντήσουν) θέλει το 24,6%.
Η παράσταση νίκης
Ποιο εκτιμούν οι ερωτηθέντες στις δημοσκοπήσεις ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών; Ποιον βλέπουν νικητή της εκλογικής αναμέτρησης; Το 62,4% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, Opinion Poll, Pulse και Marc) βλέπουν νικητή τη Νέα Δημοκρατία ενώ μόλις το 21,7% βλέπουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντά στην ερώτηση το 15,9% των ερωτηθέντων.
Τα ανοίγματα των Μητσοτάκη και Τσίπρα και η κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων
Τι είναι ο «Karaoke Καπιταλισμός»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις