Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Η ενέργεια «ροκάνισε» το Ελληνικό ΑΕΠ, το πετρέλαιο πέφτει και το «δώρο» της Πειραιώς

Η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων οδηγούν το αργό πετρέλαιο στα 77 δολάρια το βαρέλι, δίνοντας ανάσα και ανακούφιση στους καταναλωτές, καθώς έρχονται και νέες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια.

Αυτή είναι η θετική όψη της πτώσης του πετρελαίου. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη, η οποία έχει να κάνει με την προεξόφληση της μειωμένης ζήτησης, λόγω ύφεσης. Τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση, ενώ την ίδια στιγμή, αναζητείται ένα ελατήριο για το τελευταίο ράλι ανόδου της χρονιάς μέσα στις εορτές. Το 2023 θα είναι μια διαφορετική χρονιά, τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο, όπου θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων. Χθες, η Wall Street κινήθηκε νευρικά, ενώ οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές πτωτικά. Όσο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η νέα άνοδος κατά 0,69% και το κλείσιμο στις 910 μονάδες, αφήνουν πολλές υποσχέσεις, αν και η τάση στην αγορά καθορίζεται από το διεθνές περιβάλλον.

Κάνοντας μια αποτίμηση της σημερινής κατάστασης, διαπιστώνουμε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, η Ευρώπη δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και το εμπάργκο με πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, ο πληθωρισμός δείχνει τάσεις συγκράτησης και τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν έως ότου υπάρξει ένα ξεκάθαρο τοπίο σε σχέση με την αποκλιμάκωση του.

Τι συνέβη στο Ελληνικό ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο;

Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την αύξηση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου κατά 2,8%, καθώς οι αυξημένες επιδοτήσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια, ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν... άφησαν την ανάπτυξη να "τρέξει" με υψηλότερους ρυθμούς.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μάλλον ελάχιστοι ανέμεναν, αν και το ΑΕΠ εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ο τουρισμός έβαλε πλάτη, οι εισαγωγές λόγω των ακριβών ενεργειακών προϊόντων μας... γονάτισαν, ενώ οι εξαγωγές, παρά τη μεγάλη αύξηση τους σε ιστορικό υψηλό, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να κάνουν τη διαφορά. Το γεγονός ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου "έτρεχαν" σε ετήσια βάση με ρυθμό 7,7%, αποδεικνύει τις ισχυρές προοπτικές τους, αλλά το 2023, θα μπει... φρένο. Η Ελλάδα σύμφωνα και με ένα κακό σενάριο θα έχει οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ύφεση στις οικονομίες που αποτελούν βαρόμετρο. Το βλέμμα είναι στραμμένο σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Κίνα. Οψόμεθα...

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στο τέλος του 2023, πάμε για ΑΕΠ κοντά στα 224 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 βρισκόμασταν 45 δισ. ευρώ χαμηλότερα! Έτσι, εξηγείται και η ραγδαία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, το οποίο στο τέλος του 2022, θα είναι περίπου 35 μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2020, οπότε και είχαμε βαθιά ύφεση, λόγω των εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το σίγουρο είναι ότι το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι και τόσο φιλικό για την Ελληνική οικονομία, ωστόσο, η επιστροφή στην κανονικότητα με τη... βούλα του Eurogroup, διαμορφώνει νέα δεδομένα για την εικόνα της χώρας. Και αυτήν την εικόνα, πρέπει να παρουσιάσουμε σε όλες τις πτυχές της, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Με άλλον... αέρα ο Σταϊκούρας στις ΗΠΑ

Από χθες ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα δει όλα τα αμερικανικά "ιερά τέρατα" του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη.

Ο κ. Σταϊκούρας πάει με άλλον... αέρα στις ΗΠΑ. Δεν είναι λίγο πράγμα να έχεις αφήσει πίσω τις χειρότερες εποχές των μνημονίων και πλέον όλοι να σε χρησιμοποιούν ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Η επίσκεψη Σταίκούρα θα μπορούσε να συνιστά μια επέλαση στα κέντρα λήψης επενδυτικών αποφάσεων. Πάει για να πει σε... ελεύθερη μετάφραση ότι "η χώρα μου έχει αλλάξει θεαματικά, διεκδικεί μια αναβαθμισμένη θέση στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, έχει πολύ θετικές οικονομικές προοπτικές, αποδεδειγμένα διαθέτει αξιοπιστία και θέλω να τη συμπεριλάβετε πολύ αποφασιστικά στα επενδυτικά σας πλάνα".

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει εξαιρετικής σημασίας συναντήσεις στο πλαίσιο του 24ου Capital Link Invest in Greece Forum, όπου θα παρουσιαστεί η... νέα Ελλάδα. Το συνέδριο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα στείλει μηνύματα και θα βγάλει ειδήσεις, είτε τώρα είτε αργότερα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε τον συνωστισμό αμερικανικών κολοσσών και κεφαλαίων στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια. Έστω και αν υπάρχει πίεση στην παγκόσμια οικονομία, το μέγεθος της Ελληνικής οικονομίας είναι τέτοιο όπου και μερικά δισεκατομμύρια δολάρια να έρθουν, τότε η διαφορά θα είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του τριημέρου ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, όπως είναι οι Axia, Citi, Goldman Sachs, Nomura, Paulson & Co., Bank of New York Mellon, Buffalo Thorn Capital Management LLC, Lord Abbett & Co. κ.ά. Θα συναντηθεί δηλαδή με την "αφρόκρεμα" του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη και το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί που θα πάνε στο συνέδριο, δεν θα πάνε για καφέ, ούτε για να... σπάσουν πλάκα! Το τελευταίο μπορεί να συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που πήγαινε ο... Τσίπρας! Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης (“Closing Bell Ceremony”) των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώ αύριο θα παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης στο συνέδριο της Capital Link για την Ελλάδα.

Αναβάθμιση της Πειραιώς

Στην υψηλότερη κλίμακα Β, αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς, ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του οίκου, η τράπεζα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού και έχει ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, ενώ εμφανίζει σταθερές προοπτικές. Σύμφωνα με την DBRS, η Πειραιώς θα είναι σε θέση να διατηρήσει ένα ισχυρότερο προφίλ κινδύνου σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και όταν ενσωματώνει την αναμενόμενη πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό και την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, διαπιστώνει ότι έχει ισχυρή κάλυψη σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Η DBRS εκτιμά ότι η Πειραιώς θα διατηρήσει την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων, ενώ αναμένει ισχυρότερη δημιουργία βασικών κερδών, αντανακλώντας τη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση μετά από μια βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης. Η αξιολόγηση συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη το ισχυρό εγχώριο franchise της Πειραιώς στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τη μέτρια διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της. Θεωρεί ισχυρή τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της Πειραιώς, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε κραδασμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Ευρωπαίοι αναχαιτίζουν το Ισλάμ;

Μεγάλους αγώνες προσπαθεί να κάνει σήμερα η Ευρώπη για να αναχαιτίσει τα μουσουλμανικά μεταναστευτικά ρεύματα από την Ασία και την Αφρική που εισρέουν στα ευρωπαϊκά εδάφη. Κάνει όμ...

Πώς η «εποχή αηδίας» εξυπηρέτησε τον Τραμπ

Η γελοιότητα της ακυρωτικής κουλτούρας και άλλα πολλά που έφεραν στην Αμερική πάμπλουτοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και λοιπές πολιτικές «όμορφες ψυχές», τελικά ξεσήκωσε εναντίον τους έ...

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Φόρτωση άρθρων...