Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Η ευθύνη του Νετανιάχου - Οι όμηροι και ο πόλεμος στην Γάζα

Με αφορμή τον θάνατο 6 Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς πλήθος Ισραηλινών ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και θεωρώντας υπεύθυνο τον Νετανιάχου για την μη επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας που κατέληξε στο τραγικό συμβάν. Όταν υπάρχουν (σύμφωνα με ισραηλινές πηγές) σήμερα άλλοι 100 εν ζωή όμηροι  από τους αρχικούς 250 που είχε απαγάγει η Χαμάς.

Του Λάμπρου Ροϊλού 

Είναι όμως μόνο αυτή η ευθύνη του Νετανιάχου;

ΤΟ ΜΕΓΑ ΡΩΤΗΜΑ.

Σε άρθρο του ο κ. Αθ.Παπανδρόπουλος της 28-1-24 διερωτάται: «Ένα άλλο τεράστιο ερώτημα που με απασχολεί, όπως και πολλούς άλλους υποθέτω, είναι αυτό του ξεκινήματος της τραγωδίας στη Μέση Ανατολή. Κοτζάμ Ισραήλ και δήθεν πανίσχυροι ηγέτες της Δύσης, πως πιάστηκαν στον ύπνο από τους μουλάδες της Τεχεράνης και τους μαφιόζους μπράβους τους στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς;»

Επί του θέματος γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης στο Policy Journal:

«...Για πρώτη φορά εδώ και μια εικοσαετία, η ισλαμιστική οργάνωση των Παλαιστινίων εξαπέλυσε ολοκληρωτική επίθεση από αέρα, στεριά, και θάλασσα εναντίον του Ισραήλ, κατά μήκος των νοτίων συνόρων του με την Λωρίδα της Γάζας.

Στην Δύση αυτή η εξέλιξη ανήκε πάντα στην σφαίρα των καλά επεξεργασμένων στρατιωτικών σεναρίων που κατά καιρούς περνούσαν από τις οθόνες των υπολογιστών των αναλυτών στο στρατηγείο του NATO, καθώς και στο τμήμα ανάλυσης δεδομένων του αμερικανικού Πενταγώνου. Για τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς και για την Μοσάντ, καθώς και για την αντικατασκοπία στρατού, ήταν ανέκαθεν ο μύχιος φόβος, η εκδοχή που προκαλούσε ανατριχίλα στα ανώτερα κλιμάκια αλλά και στους ειδικούς ανορθόδοξου πολέμου. Μια αιφνιδιαστική επίθεση Παλαιστινίων εντός του ισραηλινού εδάφους με το φως του ήλιου και όλη την ανθρωπότητα να παρακολουθεί ήταν κάτι το αδιανόητο όσο και εφιαλτικό. 

Η Μοσάντ, και η αντικατασκοπία στρατού με τις high tech δυνατότητες και τους πολυεπίπεδους εξοπλισμούς με έμφαση τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο, πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο, όπως έσπευσαν να παρατηρήσουν τα παραδοσιακώς φίλια αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης»

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Σε άρθρο της Καθημερινής της 1-12-23 βασιζόμενο σε δημοσίευση των New York Times αναφέρεται ότι: «Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους ένα χρόνο και πλέον προτού διαπραχθεί η επίθεση της 7/10/23 λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο της Χαμάς να εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Ισραήλ. Παρά ταύτα δεν θεωρούσαν το σενάριο ρεαλιστικό, ανέφερε χθες Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη άκρως απόρρητα έγγραφα».  

«Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε στα χέρια της έγγραφο έκτασης περίπου 40 σελίδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο οποίο περιγραφόταν λεπτομερώς, σημείο προς σημείο, επίθεση όπως αυτή στην οποία προχώρησαν μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, την 7η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ, κατά το ρεπορτάζ». 

«Το έγγραφο, που κυκλοφορούσε στους κύκλους της ισραηλινής κατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς») δεν διευκρίνιζε το πότε θα εξαπολυόταν η επίθεση, ωστόσο περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς τα μέτρα ασφαλείας δεν θα ήταν πια επαρκή για να ελεγχθεί η Χαμάς.»

«Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφερόταν σε ομοβροντίες ρουκετών και σε drones που θα κατέστρεφαν κάμερες ασφαλείας και αυτοματοποιημένα πολυβολεία, προτού μαχητές περάσουν στην ισραηλινή πλευρά με αλεξίπτωτα πλαγιάς, οχήματα και με τα πόδια – πρόκειται για στοιχεία που βρίσκονταν στην καρδιά της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου». 

«Αλλά «δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί» αν το σχέδιο είχε εγκριθεί «πλήρως» από την ηγεσία της Χαμάς, ούτε το εάν και κατά πόσον μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, ανέφερε εσωτερικό έγγραφο του ισραηλινού στρατού που περιήλθε στην κατοχή των Τάιμς της Νέας Υόρκης».

«Τον Ιούλιο, αναλύτρια της επίλεκτης μονάδας 8200 της υπηρεσίας πληροφοριών είχε προειδοποιήσει πως διεξήχθησαν γυμνάσια μαχητών της Χαμάς που παρέπεμπαν σε καίριο βαθμό στο σχέδιο που περιγραφόταν στο έγγραφο με κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς». Όμως συνταγματάρχης της ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης με τομέα ευθύνης τη Λωρίδα της Γάζας απέκλεισε το σενάριο να διαπραχθεί τέτοια επίθεση: το χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας», και δη «εντελώς».

«Απορρίπτω κατηγορηματικά την ιδέα πως πρόκειται για φανταστικό σενάριο  πρόκειται για σχέδιο πολέμου», όχι απλά επίθεσης «εναντίον ενός χωριού», επέμενε η αναλύτρια σε κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συμβουλεύθηκε η αμερικανική εφημερίδα.»
Πολύ νωρίτερα όμως η εφημερίδα GUARDIAN στις 12 Οκτωβρίου 23 έγραφε:

Η Αίγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ για επίθεση της Χαμάς λίγες μέρες νωρίτερα, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός πολιτικός 12/10/23 Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ λέει ότι δόθηκε προειδοποίηση, αλλά δεν είναι σαφές «σε ποιο επίπεδο», υποστηρίζοντας ισχυρισμούς που αναφέρθηκαν από αιγυπτιακές πηγές Ανώτατος Αμερικανός πολιτικός είπε ότι το Ισραήλ έλαβε επίσημη προειδοποίηση από την Αίγυπτο για πιθανή επίθεση από τη Γάζα τρεις ημέρες πριν η Χαμάς εξαπολύσει τη θανατηφόρα διασυνοριακή της επίθεση το Σάββατο. Ο Michael McCaul, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, μιλώντας μετά από ενημέρωση πληροφοριών σε ανώτερα μέλη του Κογκρέσου, είπε ότι δεν είναι σαφές σε ποιο επίπεδο δόθηκε η προειδοποίηση. «Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Ρεπουμπλικάνος McCaul. «Δεν θέλω να μπω πολύ σε απόρρητες [λεπτομέρειες], αλλά δόθηκε μια προειδοποίηση. Νομίζω ότι το ερώτημα ήταν σε ποιο επίπεδο».
Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι η Αίγυπτος, η οποία συχνά λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είχε μιλήσει επανειλημμένα με τους Ισραηλινούς για «κάτι μεγάλο». Ο ανώνυμος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικεντρώθηκαν στη Δυτική Όχθη και είχαν υποτιμήσει την απειλή από τη Γάζα. «Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι έρχεται μια έκρηξη της κατάστασης, και πολύ σύντομα, και θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν τέτοιες προειδοποιήσεις», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Την είδηση επιβεβαίωσε τότε και το BBC.

Σε άρθρο της 4/12/23 η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο:

Ύποπτες κινήσεις στο χρηματιστήριο του Ισραήλ πριν την επίθεση της Χαμάς, αναφέρει:

Οι ισραηλινές αρχές διερευνούν την υπόθεση έπειτα από ανάλυση καθηγητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια που αποκάλυψε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις.

Οι ισραηλινές αρχές ερευνούν ισχυρισμούς Αμερικανών ερευνητών πως ορισμένοι επενδυτές ενδεχομένως γνώριζαν εκ των προτέρων το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ότι χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να επωφεληθούν από ισραηλινούς τίτλους.

Έρευνα των καθηγητών Νομικής, Ρόμπερτ Τζάκσον Τζ. από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακάλυψε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησαν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μαίνεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

«Μέρες πριν από την επίθεση, επενδυτές φάνηκε να αναμένουν τα επερχόμενα γεγονότα», τόνισαν οι συντάκτες της έρευνας, αναφερόμενοι στο ενδιαφέρον για ανοικτές πωλήσεις μετοχών ισραηλινού επενδυτικού ταμείου (ETF) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και περιλαμβάνεται στους δείκτες MSCI. Οι μετοχές αυτές «εκτινάχθηκαν ξαφνικά και σημαντικά» στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία από την αρμόδια Ρυθμιστική Χρηματοπιστωτική Αρχή (FINRA).

Ειδικότερα η έρευνα Jackson, Jr., Robert J. and Mitts, Joshua, Trading on Terror? (December 6, 2023). Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζόσουα Μιτς Νομική Σχολή Κολούμπια Ημερομηνία Σύνταξης: 6 Δεκεμβρίου 2023, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Ομοίως, εντοπίζουμε αυξήσεις στις ανοικτές πωλήσεις πριν από την επίθεση σε δεκάδες ισραηλινές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Τελ Αβίβ. Μόνο για μία ισραηλινή εταιρεία, 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές που πωλήθηκαν ανοικτά κατά την περίοδο από 14 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη (ή κατά προσέγγιση αποφυγή ζημιών) εκατομμυρίων σε αυτές τις πρόσθετες ανοικτές πωλήσεις για έναν στους εκατοντάδες τίτλους που διαπραγματεύονται στο TASE….»

ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

Είναι δεδομένο ότι το Ισραήλ βρίσκεται μεταξύ Αραβικών κρατών και Ιρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων σε αυτά (Λίβανο, Συρία, Ιράκ) που επιβουλεύονται ακόμα και την ύπαρξη του. Με  τον ακραίο πρώην πρόεδρο του Ιράν Αχμαντινετζάντ στο παρελθόν να έχει υποσχεθεί την εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη.
Θεωρώ ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού όπως και ο γράφων γενικά συμπαθεί και συμπαραστέκεται στον Ισραηλινό λαό για την θέση αυτή στην οποία βρίσκεται, με τον οποίο άλλωστε σαν λαοί έχουμε και πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Είναι επίσης δεδομένο ότι:

Ο νυν πρόεδρος Νετανιάχου είναι υπόδικος για διαφθορά και εξαρτώμενος από ακραίους κυβερνητικούς εταίρους ως προς την επιβίωση της κυβέρνησης του. 

Ήταν εν γνώσει όλα αυτά τα χρόνια ότι η Χαμάς είχε κατασκευάσει στην Γάζα υπόγειες εγκαταστάσεις χιλιομέτρων χωρίς το Ισραήλ να κάνει σχεδόν τίποτα για να εμποδίσει ή να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Εικάζεται ότι έγινε αυτό για την διαίρεση του Παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Όχθη (που τελεί υπό τον Αμπάς της Φατάχ) σε δύο αντιμαχόμενες εξουσίες.

Ότι το Ισραήλ υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ (με ένα ισχυρό οικονομικό λόμπι επιδραστικό στις πολιτικές εξελίξεις της Αμερικής) αλλά και από τον Δυτικό κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας με την οποία έχει αναπτύξει και κάποιες συμφωνίες συμμαχίας. 

Εξ’ ού και ότι τα πιο πάνω δεδομένα/πληροφορίες που εκθέσαμε, αποτελούν ένα είδος «ταμπού» για τους αναλυτές, που (φοβούμενοι μήπως κατηγορηθούν για αντισημιτισμό) με την αποσιώπηση των συσχετισμών τους, προσπαθούν σε ένα βαθμό να καλύψουν τις ευθύνες για τον σφαγιασμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων στην Γάζα, καθώς και τις εξευτελιστικές, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων μέσα σε ερείπια εκεί τους τελευταίους 11 μήνες.
Επανειλημμένες προσπάθειες του Biden με εννέα άκαρπες αποστολές του υπουργού του Βlinken καθώς και κάποιες δηλώσεις του Μπορέλ για την Ε.Ε. προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω προειδοποιήσεις υπήρχε περίπτωση να μην ήταν αυτές εν γνώση της Μοσάντ; οπότε υπήρχε περίπτωση να μην είχε ενημερώσει αυτή σχετικά την Ισραηλινή ηγεσία; ιδιαίτερα τον Νετανιάχου;.

Οπότε το πολύ μεγάλο ερώτημα- βέβαια ρητορικό- είναι πως άφησε αυτός να γίνει η 7/10/23; Η μόνη λογική απάντηση βέβαια είναι ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στον Ισραηλινό λαό και στην διεθνή κοινότητα αυτό που επακολούθησε με την επέμβαση στην Γάζα.

Αν για τους 6 νεκρούς ομήρους της 31/8/24 βγήκαν στους δρόμους 500.000 Ισραηλινοί, θεωρώντας υπεύθυνο τον Νετανιάρχου μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν αν μαθευόταν ότι ήταν υπεύθυνος και για την επίθεση της Χαμάς της 7/10/23;;;!!!

Πέραν αυτών, εν όψει της αναμενόμενης ανταπόδοσης κτυπήματος στο Ισραήλ εκ μέρους του Ιράν για τον φόνο σε Ιρανικό έδαφος του ηγέτη της Χαμάς  Χανίγια, που καθυστερεί, είναι να φοβάται κανείς- με απόφαση Νετανιάρχου – για τυχόν Ισραηλινή προληπτική από αέρος επίθεση στις Ιρανικές πυρηνικές/ πυραυλικές εγκαταστάσεις (διαρκή διακαή πόθο του Ισραήλ) σαν διέξοδο του πρωθυπουργού αυτού από την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται.

* Λάμπρος Ροϊλός, συντ. δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συγγραφέας, ερευνητής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Ευθανασία

Ι. Το ευ ζειν συναρτάται απολύτως και προς το ευ θνήσκειν. Καλά στερνά – καλή ζωή. Στραβά στερνά – κακή ζωή (!!!). ●●● Αποτελεί βαρβαρότητα η γενική άρνη...

Ποια είναι η παγίδα για τη Μεσαία Τάξη;

Στη Δύση, οι μεσαίες τάξεις που σχηματίστηκαν την περίοδο 1945-1990, δυσκολεύονται πολύ να περάσουν από τη βιομηχανική εποχή σε αυτήν της οικονομίας των γνώσεων και της τεχνητής νο...

Με ξένη αποταμίευση δεν γίνεται ανάπτυξη

Η οικονομική ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από χρέη, εξωτερική εξάρτηση και χρεοκοπίες. Η επανάληψη του ίδιου μοτίβου δεν είναι σύμπτωση. Όσο σημαντι...

Φόρτωση άρθρων...