Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια του δολαρίου και δίνει το στίγμα στις αγορές, οι οποίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο, με διαφορετικές προσεγγίσεις.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά από τον καλύτερο Οκτώβριο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ξεκίνησε πτωτικά την πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα, με φόντο όχι μόνο τους φόβους της FED για τον πληθωρισμό και την ύφεση, αλλά και για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά φορτισμένες, μετά από ένα διάστημα σχετικής νηνεμίας, μετά τα έκτροπά που ντρόπιασαν την Υπερδύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο, στις αρχές του 2021, με τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.
Από την άλλη, τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, καθώς φαίνεται ότι η καλοκαιρία δίνει ακόμη πόντους στην Ευρώπη, σε σχέση με τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, τα νέα... κόλπα του Πούτιν με τη μεταφορά σιτηρών στον υπόλοιπο κόσμο, αποτελεί ένα προμήνυμα σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταθούν οι ανησυχίες για επισιτιστική κρίση στις φτωχές χώρες του πλανήτη, αλλά και για νέο ανοδικό κύμα των τιμών στον αναπτυγμένο κόσμο, ο οποίος... βράζει, λόγω της ακρίβειας. Το σοκ σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, αποτελεί case study για τις αγορές, καθώς συμβαίνουν πράματα και... θάματα!
Φουλ αγορές χρυσού
Όταν το δολάριο έχει υποσκελίσει τα νομίσματα και οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν φουλ χρυσό, τότε πραγματικά έχουμε δύο τουλαχιστον λόγους για να ανησυχούμε για ύφεση και... περιπέτεια στην παγκόσμια οικονομία.
Η εισβολή της Πουτινο-Ρωσίας στην Ουκρανία και το ντόμινο στις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των πρώτων υλών, δεν μπορεί να αφήσει... αδιάφορες τις κεντρικές τράπεζες, από τη στιγμή που ο... δαιμονισμένος πληθωρισμός οδηγεί αναπόφευκτα σε μια... δαιμονισμένη άνοδο των επιτοκίων. Χθες, ήρθε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού για να επιβεβαιώσει πλήρως την αποτύπωση της τρέχουσας συγκυρίας στον πλανήτη, στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο γ΄ τρίμηνο του έτους, οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε αγορές 399 τόνων χρυσού, αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Και δεν είναι μόνο αυτό. Ισχυρή ήταν και η ζήτηση για αγορές από κοσμηματοπώλες και αγοραστές ράβδων και νομισμάτων χρυσού.
Ο πληθωρισμός "τρώει" το χρήμα και όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιόδους ενισχύεται ο χρυσός, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο καταφύγιο για τη διαφύλαξη της αξίας των περιουσιακών στοιχείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως λένε οι αναλυτές, η "δίκαιη τιμή" είναι πολύ πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά. Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 1.181 τόνους, έναντι 922 κατά την αντίστοιχο περυσινή περίοδο. Μάλιστα, η ζήτηση από την αρχή του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο, είχε ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Οπωσδήποτε, το στοιχείο που μας... πονηρεύει σχετικά με τις εξελίξεις είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες, κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υπερέβησαν κατά πολύ το προηγούμενο τριμηνιαίο ρεκόρ. Το story γίνεται ακόμη πιο... γαργαλιστικό, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι χώρες με τις μεγαλύτερες αγορές ήταν η Ινδία, το Κατάρ, το Ουζμπεκιστάν και η Τουρκία! Μάλιστα, στην Τουρκία λόγω του ασύλληπτου πληθωρισμού, οι πολίτες αγόρασαν ράβδους χρυσού και νομίσματα, συνολικού βάρους 46,8 τόνων ή 300% περισσότερες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι! Ωστόσο, επειδή οι κεντρικές τράπεζες Κίνας και Ρωσίας δεν δημοσιεύουν τακτικά τέτοια στοιχεία, μάλλον, εικάζεται ότι αυτές έχουν προχωρήσει στις μεγαλύτερες αγορές χρυσού παγκοσμίως. Ειδικά στη Ρωσία, είναι πολύ λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ο Μασκ βάζει "ποινή" στους χρήστες
Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ, "άναψε φωτιές" χθες, προκαλώντας την αντίδραση των απανταχού χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Επώνυμοι και... τρολ αντέδρασαν αρνητικά στη φωτογραφία του εκκεντρικού Μασκ, καθώς αυτή συνοδεύτηκε από μια "λυπητερή" 8 δολαρίων το μήνα ως συνδρομή για την επιβεβαίωση των λογαριασμών των χρηστών. Τι έγραψε ο... θεούλης; "Το υπάρχον σύστημα με τους άρχοντες και τους χωρικούς για το ποιος έχει ή δεν έχει το μπλε σήμα είναι άχρηστο", Εξουσία στον λαό! Το μπλε για 8 δολ. το μήνα". Και τα... μυαλά στα κάγκελα θα προσθέσουμε εμείς! Έτσι, οι πιστοποιημένοι χρήστες του Twitter θα χρειαστεί σύντομα να πληρώσουν αρκετά περισσότερα για να διατηρήσουν το χαρακτηριστικό μπλε σήμα που δείχνει ότι έχουν περάσει τη διαδικασία της επαλήθευσης. Μάλιστα, ο Μασκ, για να κάνει πιο ελκυστικό το story και να περιορίσει το "κράξιμο", ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της συνδρομής των 8 δολαρίων μηνιαίως για το Twitter Blue, θα συνοδεύεται από επιπλέον προνόμια.
Μέχρι σήμερα οι χρήστες δεν πλήρωναν τίποτα για το μπλε σήμα, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 80% των χρηστών δεν θα έκαναν τη... χάρη να πληρώσουν 8 δολάρια το μήνα ή το αντίστοιχο σε άλλο νόμισμα. Επιπλέον, το 10% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τον πληρώσει παραπάνω από 5 δολάρια το μήνα. Αν κάνει πράξη ο Μασκ αυτά που ανακοίνωσε, τότε είναι προφανές ότι θα έχει βγάλει τα μάτια του, καθώς πλήρωσε για την απόκτηση του Twitter, το ποσό των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η λογική λέει ότι θα κάνει πίσω, αν και κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει όρκο για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο...