Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Η FED... φοβίζει και οι κινήσεις των ΔΕΗ, Motor Oil και Mytilineos

Δεν μας τα είπε και τόσο καλά χθες η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία πέρασε το μήνυμα προς τις αγορές ότι το 2023 θα έχουμε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αγορών.

Η FED αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 0,50%, κάτι που φυσικά αναμενόταν από τις αγορές, ωστόσο, το "ταβάνι" του 4,75% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι έχει και... σοφίτα, καθώς η αναθεωρημένη εκτίμηση ανεβάζει τον πήχυ στο 5,25%!Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο του δολαρίου είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Σήμερα αναμένουμε την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,50% αλλά το... ζουμί βρίσκεται σε όσα θα πει η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είναι φυσικό όσα ειπώθηκαν χθες από τους αξιωματούχους της FED φόβισαν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κλείσει με απώλειες, ενώ είχε αρχίσει τη συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη. Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας σε σχέση με την οροφή στα επιτόκια και πολύ περισσότερο σε σχέση με την αποκλιμάκωση τους. Τα υψηλά επιτόκια δείχνουν τους φόβους για την πορεία του πληθωρισμού και αυξάνουν τις ανησυχίες για βαθύτερη ύφεση. Αφού το επιτόκιο του δολαρίου θα κινηθεί πάνω από το "ταβάνι" που έβλεπαν προ μηνών οι αξιωματούχοι της FED, κατ΄ αντίστοιχο τρόπο, πρέπει να αναμένουμε αναθεωρήσεις προς τα πάνω και για το ποσοστό της ύφεσης. Και αυτό το τελευταίο είναι που φοβίζει τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και τις κυβερνήσεις για την επόμενη χρονιά.

Όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δεν αποτελεί επαρκή ένδειξη ώστε να υπάρξει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Μάλιστα, τόνισε ότι "έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε", κάτι που σημαίνει ότι το "χειρουργείο" θα συνεχιστεί. Τώρα, το πώς θα καταφέρουν στις ΗΠΑ να μαζέψουν την κατάσταση σε ενδεχόμενη βαθύτερη ύφεση, αυτό είναι θέμα χρόνου για να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το 2023...

Η ΔΕΗ ανοίγει περισσότερο το ενεργειακό παιχνίδι

Η ενίσχυση των προοπτικών των ενεργειακών ομίλων της χώρας βρίσκεται στο προσκήνιο των διοικήσεων τους και των βασικών μετόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ, η οποία έχει γυρίσει σελίδα, ηγείται των εξελίξεων και επιδιώκει να διαμορφώσει τον χάρτη της επόμενης μέρας. Το 2019, η επιχείρηση βρισκόταν στα πρόθυρα της καταστροφής και ουδείς θα μπορούσε να βάλει τα λεφτά του σε... ερείπια. Σήμερα, τρία χρόνια και κάτι μήνες μετά, μέσα από ένα υποδειγματικό μάνατζμεντ και με πολλές δυσκολίες λόγω αρνητικής οικονομικής συγκυρίας (κορωνοϊός, εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κλπ.) είναι σε θέση να προχωρήσει σε εξαγορές εκτός συνόρων! Όπως ακριβώς είχε διαρρεύσει προ μερικών εβδομάδων, η διοίκηση ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται και ο μελλοντικός ρόλος που θα έχει η Ελλάδα στις ενεργειακές εξελίξεις. Χθες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη θυγατρική του ιταλικού κολοσσού της Enel, στη Ρουμανία, Enel Green Power Romania.

H εξαγορά φέρνει στο προσκήνιο το ισχυρό ενεργειακό δίπολο Ελλάδας-Ιταλίας, ενώ από την η ΔΕΗ έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον γερμανικό κολοσσό της RWE και μπορεί να σχεδιάζει επεκτατικές κινήσεις στη... γειτονιά της Βαλκανικής. Όταν τελειώσει ο νομικός έλεγχος στη Ρουμανία, τότε θα βγει και η τελική απόφαση για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την επιχείρηση. Εν ολίγοις, αν το... μαγαζί είναι... καθαρό, τότε η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην εξαγορά της θυγατρικής. Τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Η ΔΕΗ, μέσω της Εnel Greein Power Romania, θα αποκτήσει τον έλεγχο σε εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ τουλάχιστον 534 Μεγαβάτ, ενώ άλλα 170 βρίσκονται υπό κατασκευή. Επιπλέον, θα κατέχει 3 από τις 8 εταιρείες διανομής που λειτουργούν στη Ρουμανία, όπου στις δύο από αυτές, η Enel κατέχει το 51% των μετοχών και στην τρίτη το 78%. Και στις τρεις περιπτώσεις, το μειοψηφικό ποσοστό ανήκει στο Ρουμανικό Δημόσιο, οπότε ανοίγουν οι πόρτες για μεγάλες μπίζνες στη χώρα. Επιπλέον, η υπό εξαγορά εταιρεία κατέχει το 30% της τοπικής αγοράς στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας με πωλήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 9,1 Τεραβάτ! Η ΔΕΗ ζεσταίνει τις μηχανές της και ετοιμάζεται για το άλμα...

H Mytilineos μπήκε στην ελίτ και μετασχηματίζεται

Το fund Fairfax του Ινδού κροίσου Πρεμ Γουάτσα, το οποίο ελέγχει τη Eurobank, αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μετοχικό εταίρο της Mytilineos, κάτι που ισοδυναμεί με ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης με υπερ-εθνικές προεκτάσεις.

Το fund θα ελέγχει το 4,68% των μετοχών, θα αγοράσει για... αρχή περίπου 2,7 εκατ. μετοχές προς 18,50 ευρώ και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια άλλα 2,5 εκατ. τεμάχια με τιμή 20,00 ευρώ. Η χαρά του Πρεμ Γουάτσα με την ανακοίνωση της συμφωνίας ξεχείλιζε, καθώς αυξάνει τη θέση του σ΄ έναν όμιλο, ο οποίος ανήκει πλέον στην ελίτ του πλανήτη, καθώς συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες βιωσιμότητας του Dow Jones. Αυτό σημαίνει ότι όταν πληρούνται τα κριτήρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης, τότε ανοίγει ο δρόμος για εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ξέρει ότι έχει στήσει έναν όμιλο με προοπτικές παγκοσμίου κλάσεως και φυσικά περιμένει τους ενδιαφερόμενους!

Επιπλέον, η Mytilineos στέλνει μήνυμα με το νέο μετασχηματισμό του ομίλου και την ίδρυση μιας κατασκευαστικής εταιρείας και μίας ακόμη στο σκέλος των παραχωρήσεων. Πρόκειται για τη ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ που θα εξειδικεύεται στις γενικές κατασκευές και τη "Μ Παραχωρήσεων" που θα "χτυπάει" έργα με συμβάσεις παραχώρησης. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, καλωσόρισε τη νέα εποχή της εταιρείας "που αφουγκράζεται τις τάσεις της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία".

Ο νέος μετασχηματισμός δημιουργεί τη MYTILINEOS – Energy & Metals και τη μετατρέπει σε μια ακόμα πιο δυναμική κι ευέλικτη εταιρεία, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται, αλλά και αυτές που θα διαμορφωθούν τα επόμενα πολλά χρόνια. Εξάλλου, ο μετασχηματισμός αυτός έρχεται σε συνέχεια του επιτυχημένου μετασχηματισμού που έκανε η Εταιρεία το 2017, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια μεγάλη βιομηχανική και ενεργειακή ελληνική πολυεθνική, που πολλαπλασίασε τα μεγέθη της, επέκτεινε τις δραστηριότητες της και στις πέντε ηπείρους και βελτίωσε την πιστοληπτική της ικανότητα. Εν ολίγοις όριο είναι ο... ουρανός και οι εκπλήξεις θα διαδέχονται η μία την άλλη...

Motor Oil: Επένδυση μεγάλης... ισχύος με 671,5 εκατ. ευρώ

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του κλάδου των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Motor Oil Renewable Energy (MORE), βάζει δυναμικά στο παιχνίδι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τον Όμιλο Βαρδινογιάννη..

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εισπράξει 671,5 εκατ. ευρώ τα οποία θα την καταστήσουν ισχυρότερη στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ η Motor Oil με την απόκτηση του 75% του κλάδου ΑΠΕ της ΑΝΕΜΟΣ που αποτελεί θυγατρική της MORE απογειώνεται. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο 25% το κρατάει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία μ΄ έναν... σμπάρο πετυχαίνει... τρία τρυγόνια! Αφενός βελτιώνει θεαματικά τη χρηματοοικονομική της θέση, αφετέρου αποκτά μεγαλύτερη ισχύ στον κλάδο των κατασκευών και τρίτον περιμένει και το... μερτικό της από τη διατήρηση της συμμετοχής της στις ΑΠΕ. Οι εκλογές πλησιάζουν και είναι φανερό ότι τέτοιες κινήσεις αποσκοπούν στην επόμενη μέρα, με φόντο την ενεργειακή κρίση κα την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...