Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου, φαίνεται ότι σιγά σιγά πείθουν τους επενδυτές ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει αυτόν τον χειμώνα, ενώ λειτούργησαν ως πολιορκητικός κριός, ώστε η αρχική άνοδος του καυσίμου κατά 12%, να μετατραπεί σε πτώση 2% και διαμόρφωση στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ είναι 8 φορές υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα τέτοιας εποχής, οδηγώντας σε τεράστιο κόστος τους προϋπολογισμούς των χωρών. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο... φόβος για πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δεν επιτρέπει μεγάλα... ανοίγματα στα προθεσμιακά συμβόλαια από τους τζογαδόρους της ενέργειας στο Χρηματιστήριο. Πολλά θα κριθούν σε περίπου 15 ημέρες, όταν και θα τεθεί σε λειτουργία το χειμωνιάτικο... ρολόι, ενώ η μείωση της ζήτησης, λόγω των υψηλών τιμών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι μεγάλοι καταναλωτές, όπως λιπασματοβιομηχανίες, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ., έχουν μειώσει την παραγωγή, κάτι που βοηθάει στη συμπίεση των τιμών.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την εμπλοκή της Νορβηγίας στη διαδικασία αποκλιμάκωσης των τιμών. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης εμφανίστηκαν χθες πρόθυμοι να παράσχουν βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπίσει το πλήγμα που υφίσταται από τη Ρωσία. Μάλιστα, σημείωσαν ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας. Σημειώνεται ότι η σκανδιναβική χώρα είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική που μπορεί να καλύψει το ενεργειακό κενό που θα αφήσει η Ρωσία, λόγω των κυρώσεων.
Την ίδια στιγμή, τα αντιφατικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να προκαλούν νευρικότητα στις αγορές. Ο πληθωρισμός ανθίσταται και ως εκ τούτου, συντηρούνται οι προσδοκίες για μεγαλύτερη άνοδο των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον. Πάντως, το κλειδί των εξελίξεων είναι η πορεία του φυσικού αερίου μέσα στους επόμενους 5-6 μήνες. Από αυτήν την κρίνονται οι οικονομικές εξελίξεις σε επίπεδο πληθωρισμού και επιτοκίων, από αυτήν κρίνονται οι πολιτικές εξελίξεις και το μέγεθος των αντιδράσεων σε κοινωνικό επίπεδο.
Η Barclays (μας) τρομάζει...
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα εχθρικό περιβάλλον και μάλιστα η Barclays μιλάει για συντονισμένη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως αναφέρει σε σχετική αναφορά της, η παγκόσμια οικονομία έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, τα επαναλαμβανόμενα lockdowns στην Κίνα και την επιθετική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών, όπως σημειώνει η Barclays. Χαρακτηρίζει δε τις μακροοικονομικές προοπτικές ως ιδιαιτέρως ζοφερές, με άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης των αναπτυγμένων οικονομιών το 2023. Η βρετανική τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να φύγουν... μακριά από τις μετοχές. Επισημαίνει ότι η δραστηριότητα των επιχειρήσεων θα περιοριστεί, ενώ η μειωμένη ζήτηση έχει περιορίσει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τιμές των εμπορευμάτων.
Η βρετανική τράπεζα σημειώνει ότι τόσο οι προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη είναι υπερβολικά αισιόδοξες, ενώ... ψηφίζει περιουσιακά στοιχεία που είναι αποτιμημένα σε δολάρια. Άλλωστε, η οικονομία των ΗΠΑ έχει καλύτερες προοπτική από την Ευρώπη και λιγότερα ενεργειακά προβλήματα, ενώ προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, η Barclays εκτιμά ότι έρχονται πολλές... πίκρες σε σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η κυβέρνηση εστιάζει στα δάνεια
Μέσα στο κλίμα αυτό η κυβέρνηση εστιάζει στη συντήρηση του δυναμικού momentum της οικονομίας, μέσα από παρεμβάσεις στο σκέλος των δανείων.
Χθες, ανακοινώθηκαν τα μέτρα για φθηνή στέγη σε νέους, νέα ζευγάρια, φοιτητές κλπ., ενώ τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την κρατική στήριξη της κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Ως προς το δεύτερο, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να πάει στις εκλογές με μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και κατά κάποιο τρόπο, βοήθεια την κατάσταση ώστε να κερδίσει χρόνο.
Βέβαια, το πρόγραμμα κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες και περιλαμβάνει επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας, από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 15 μηνών, καθώς και αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις). Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας (εισοδηματικά, περιουσιακά κλπ.)
Εκτός των παραπάνω, η κυβέρνηση δρομολογεί ταχύτερες διαδικασίες χορήγησης δανείων προς περισσότερες επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με επικεφαλής των πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, η τράπεζα θα επιταχύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν άμεση πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια, θα δημιουργηθεί πλατφόρμα όπου θα ανεβάζουν άμεσα τα επιχειρησιακά τους σχέδια, διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις, ενώ στη συνέχεια οι τράπεζες θα καλούνται να κάνουν τις προσφορές τους.
Δύο νέες εμβληματικές επενδύσεις
Εξάλλου, χθες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ενέκρινε δύο σημαντικά επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω των 287 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για την ανέγερση και ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας του επενδυτικού φορέα «ΚΟΡΤΙΑ Α.Ε.» στη Μύκονο, με προϋπολογισμό 61 εκατ. ευρώ. Αφορά στη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5* δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικών υποδομών (spa, εστιατόρια, bar, κλπ) καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης στην περιοχή Ελιά του Δήμου Μυκόνου. Η επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 550 θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, ενέκρινε την κατασκευή Ηλιακού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας και μονάδων Αποθήκευσης Ενέργειας και μετατροπής σε Πράσινο Υδρογόνο του επενδυτικού φορέα «Bluesky300 IKE» με προϋπολογισμό 226,4 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αφορά στην κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200MW, μιας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας δυναμικότητας 100MW με μπαταρίες Li-ion καθώς και την εγκατάσταση μονάδας για μετατροπή σε Πράσινο Υδρογόνο με ηλεκτρολύτη δυναμικότητας 50MW. Εντός του ιδίου χώρου θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW, αποτελούμενο από συστάδα επί μέρους πάρκων καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου ισχύος 100MW και παραγωγής πράσινου υδρογόνου με δυναμικότητα 16 τόνων ημερησίως.
Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη εμβληματική επένδυση εξαιρετικής σημασίας που προωθεί την πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πρωτοπορεί δε στην ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης πράσινης ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, συμβάλλοντας στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 442 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 24 κατά τη λειτουργία.
Η Alpha κοντά στις start-ups
Σε πιο στενή... παρακολούθηση θέτει η Alpha Bank τις Ελληνικές start-ups, προκειμένου να ενισχύσει τις σχέσεις και συνεργασίες, προσδοκώντας στην ανάδειξη των κρυμμένων υπεραξιών τους.
Νέες, τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις, που αναμένεται να συμβάλουν στον λειτουργικό μετασχηματισμό του τραπεζικού κλάδου και να ενισχύσουν την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ανέδειξε ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank 2022. Οι εταιρείες Quantfolio, SPIN Analytics και DoGood People διακρίθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές τους, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Στο επίκεντρο του φετινού διαγωνισμού βρέθηκαν λύσεις και εφαρμογές που αξιοποιούν ανοικτά δεδομένα για τη βελτίωση της εμπειρίας των Πελατών (Open Banking) καθώς και λύσεις βασισμένες στα κριτήρια ESG, με περισσότερες από 65 εταιρείες από 19 χώρες να καταθέτουν τις προτάσεις τους κατά την αρχική φάση, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρό διεθνή προσανατολισμό του θεσμού.
Οι 5 καλύτερες ομάδες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα επιταχυντή (accelerator) και έλαβαν καθοδήγηση (mentoring) από έμπειρα στελέχη της Alpha Bank, συμβούλους επιχειρήσεων και εκπροσώπους επενδυτικών funds, προκειμένου να βελτιώσουν τις ιδέες τους και να τις προσαρμόσουν στα δεδομένα του τραπεζικού κλάδου, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, επίσης, εξειδικευμένα workshops από διεθνείς experts. Στο πλαίσιο του Pitch Event και με αφορμή την ολοκλήρωση του FinQuest by Alpha Bank 2022, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε ότι η Alpha Bank σφυρηλατεί ισχυρές σχέσεις και συνεργασίες, ποντάροντας στην ανάδειξη των εταιρειών αυτών.
Αλλαγή σελίδας για την Aegean
Γύρισε σελίδα στο β΄ τρίμηνο του έτους η Aegean Airlines, καθώς επέστρεψε στη λειτουργική κερδοφορία, μείωσε δραστικά τις ζημίες, ενώ κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 20%, σε ετήσια βάση.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η... απογείωση των λειτουργικών κερδών κατά 1.264% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι η επιχείρηση εξέρχεται της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία στον κλάδο των αερομεταφορών. Η επιβατική κίνηση της εταιρείας κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 171% στο τρίμηνο, ανερχόμενη σε 3,3 εκατ. επιβάτες από 1,2 εκ. επιβάτες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Σημαντική ήταν και η βελτίωση στο συντελεστή πληρότητας, ο οποίος ανήλθε σε 79,2%, ήτοι 23 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η προσφερόμενη χωρητικότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο ανέκαμψε στο 86% συγκριτικά με το 2019, με την άρση των περιορισμών.
Η σημαντική αύξηση του πτητικού έργου και η ανάκαμψη της ζήτησης συνέβαλλαν σε αύξηση κατά 201% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 327,3 εκατ. από 108,6 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Παρά τον υπερδιπλασιασμό του κόστους καυσίμων (σε σχέση με το 2019), ο Όμιλος το δεύτερο τρίμηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη προ φόρων 17,7 εκατ. και κέρδη μετά από φόρους ύψους 10,8 εκατ. ευρώ από ζημίες 33,9 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση 193%, με την επιβατική κίνηση να καταγράφει αύξηση 187% και τις συνολικές προσφερόμενες θέσεις να είναι αυξημένες κατά 101% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους το α' εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 27,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 78,4 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Στο τέλος Ιουνίου, η εταιρεία είχε ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις, ύψους 602,1 εκατ. ευρώ.