Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Η μεταρρύθμιση της προσχολικής αγωγής - Προετοιμάζοντας το μέλλον

Η επένδυση στην παιδαγωγική φροντίδα των πολύ μικρών παιδιών είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των μελλοντικών συμπολιτών μας

Γράφει η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου

Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις συνήθως ο νους μας πάει σε ζητήματα οικονομίας ή λειτουργίας του κράτους. Υπάρχουν όμως και άλλοι κρίσιμοι παράγοντες στη ζωή μας, οι οποίοι χρειάζονται διαρκώς τη μέριμνα του κράτους και των λειτουργών του. Ως εκπαιδευτικός η ίδια, αξιολογώ πολύ ψηλά ό,τι σχετίζεται με την Παιδεία και την αγωγή των παιδιών και για αυτό θεωρώ κρίσιμο να αναδειχθεί μια ακόμη πτυχή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας και αναφέρομαι στις παρεμβάσεις στην προσχολική αγωγή.

Η καθοριστική σημασία των πρώτων χρόνων της ζωής για την ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, αν και έχει εδώ και δεκαετίες επισημανθεί από τους ειδικούς, μέχρι πρότινος αποτελούσε άγνωστο τόπο για την ελληνική πραγματικότητα. Μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα για την εμπέδωση μιας πραγματικά σύγχρονης κουλτούρας στην προσχολική αγωγή.

Μιας κουλτούρας που αλλάζει ριζικά πλέον την έως τώρα επικρατούσα λογική που περιόριζε την προσχολική αγωγή για παιδιά έως 4 ετών μόνο στη φύλαξη και φροντίδα. Η απουσία παιδαγωγικής διάστασης άφηνε ακάλυπτες τις αναπτυξιακές και μαθησιακές ανάγκες των παιδιών μας, στερώντας τα από οφέλη που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια παιδιά άλλων χωρών με δομημένα συστήματα προσχολικής αγωγής.

Κι όμως, η επένδυση στην παιδαγωγική φροντίδα των πολύ μικρών παιδιών είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των μελλοντικών συμπολιτών μας. Η έγκαιρη διαμόρφωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων προετοιμάζοντας τα παιδιά για την ενήλικη ζωή τους λειτουργεί ωφέλιμα συνολικά για την κοινωνία.

Σε αυτή τη λογική η κυβέρνηση εξέδωσε τον Ιούλιο του 2021 το «Νέο Πλαίσιο για την Προσχολική Αγωγή των παιδιών 0 έως 4 ετών». Πλέον η βαρύτητα πέφτει σε πολύπλευρες προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις αναπτυξιακές ανάγκες, αλλάζοντας άρδην τη λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών είναι νωρίς για να τα δει κανείς στο υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα, τα βλέπουν όμως ήδη οι νέοι γονείς μέσα από την εμπειρία ανατροφής των παιδιών τους.

Αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο στοιχείο για το οποίο ξεχωρίζω αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ακριβώς διότι στοχεύει σε μακροπρόθεσμο όφελος, απαλλαγμένο από κάθε σκοπιμότητα βραχυχρόνιου οφέλους και ενδεχομένως ιδιοτελούς χαρακτήρα. Είναι μια μεταρρύθμιση αφιερωμένη στον στόχο της ο οποίος είναι μακροπρόθεσμος και άρα εξ ορισμού οραματικός.

Αυτό είναι συνολικά το πνεύμα της κυβερνητικής μας πρακτικής. Σε αυτό το πνεύμα είμαι ταγμένη, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μου να συμβάλω και η ίδια μέσα από την υποψηφιότητά μου στην προώθηση τέτοιων πολιτικών πρωτοβουλιών που προεκτείνουν τα οφέλη από το σήμερα στο αύριο, επενδύοντας στο μέλλον των παιδιών μας.

* H Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου είναι εκπαιδευτικός και υποψήφια βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί «υπερκερδών» των σούπερ μάρκετ

Από τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων δεν προκύπτει ότι αυτές ευθύνονται για τον πληθωρισμό, στο βαθμό που κατηγορούνται γι’ αυτόν.

Φόρτωση άρθρων...