Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Η μετωπική του θανάτου και ο κίνδυνος εκτροχιασμού για τη χώρα

Το έγκλημα των Τεμπών, αποτέλεσμα βαρύτατων αμελειών και ωχαδερφισμού από ανάξιους κρατικούς λειτουργούς, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, τις πολύχρονες δικαστικές διαμάχες εταιρειών που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις, τις κλοπές και φθορές σιδηροδρομικού και τροχαίου υλικού και φυσικά την πολιτική ευθύνη αυτών που ασκούν διοίκηση, έστειλαν στον άλλον κόσμο 57 συνανθρώπους μας, κυρίως νέα παιδιά.

Ο πόνος των οικογενειών δεν περιγράφεται και δεν μπορούν να υπάρξουν λόγια να τον περιγράψουν. Ο άπειρος σταθμάρχης πήρε τον δρόμο για τη φυλακή και θα ακολουθήσουν και άλλοι, καθώς αποδεικνύεται ότι κάποιοι δεν έκαναν πρωτογενώς τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν. 

Οι συνάνθρωποι μας δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω και τώρα, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να τους παράσχει κάθε βοήθεια που θα μπορούσε έστω και στο ελάχιστο να απαλύνει τον πόνο τους. Οικονομική και ηθική. Ο πατέρας, η μάνα, ο γιος, η κόρη, ο θείος, η θεία, ο ανιψιός, η ανιψιά, ο παππούς και η γιαγιά που ήταν μέσα στο μοιραίο τρένο, δεν θα γυρίσουν πίσω. Με 57 νεκρούς, έκλεισαν 55 σπίτια, καθώς δύο οικογένειες έχασαν από δύο μέλη τους. 

Λόγια δεν υπάρχουν, ιδίως για τις οικογένειες, τους οποίους η μοίρα τους οδηγεί στην πλέον τραγική εξέλιξη, να μην έχουν συνεχιστή του ονόματος. Εδώ σταματούν οι λέξεις, σταματούν όλα. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις και τις προεκτάσεις των συμπεριφορών που αναπτύσσονται και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους...

Η μπαχαλοποίηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή...

Κάποιοι έχουν βάλει στο μυαλό τους να επαναλάβουν το σκηνικό του 2008, με την υπόθεση Γρηγορόπουλου, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στον... εκτροχιασμό της χώρας.

Η ένδειξη τιμής στους νεκρούς και η έκφραση της απογοήτευσης ή της οργής, γίνεται με την απέραντη σιωπή και όχι με κομματικά σημαιάκαια και εγκληματίες τραμπούκους που καίνε και σπάνιες περιουσίες, τραυματίζοντας αστυνομικούς. Η Ελληνική Αστυνομία απάντησε επιχειρησιακά με δακρυγόνα, απέναντι σε αυτούς που τελούσαν το κακούργημα της ρίψης μολότοφ, καίγοντας μάλιστα σε μια περίπτωση και ένα περιπολικό στο Μοναστηράκι.

Επιπλέον, αστυνομικοί ήταν αυτοί που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να σώσουν όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους στο τραγικό δυστύχημα. Βέβαια, το Κράτος είναι η Αστυνομία και ως τέτοια, αντιμετωπίζεται από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως «αντιεξουσιαστές».

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτές τις στιγμές είναι η κατάλυση του κράτους δικαίου. Οι ζημιές ή και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αποτελούν ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας σε τέτοιες στιγμές. Η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει αυτούς που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις. Ωστόσο, ο νόμος πρέπει να είναι αμείλικτος προς αυτούς που συλλαμβάνονται να προκαλούν ζημιά στην κοινωνία. Τέτοιοι τύποι απαγορεύεται να εμφανίζονται ως αυτόκλητοι υπερασπιστές των νεκρών συμπολιτών μας. Ούτε καν οι πικραμένες οικογένειες θα δέχονταν κάτι τέτοιο.

Η Κυβέρνηση πρέπει, παράλληλα με την προώθηση όλων των άμεσων και έμμεσων ζητημάτων που αφορούν την τραγωδία, να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου. Η ανοχή στην «μπαχαλοποίηση» της χώρας αποτελεί απειλή κατά της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους. 

Η υποκατάσταση των θεσμικών λειτουργιών της χώρας από την οργανωμένη αλητεία και τους πολιτικούς προστάτες της, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η εκμετάλλευση μιας τραγωδίας για να υπάρξει αποσταθεροποίηση στη χώρα, αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να βγουν από την αφάνεια. Ο τρόπος αυτός είναι λανθασμένος πέρα για πέρα. Αν κάποιοι θεωρούν ως ευκαιρία την απουσία κανονικότητας, αυτό συνιστά απειλή για τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, η καθήλωση των τρένων σηματοδοτεί μια ριζική ανατροπή των κοινωνικών και οικονομικών ισορροπιών. Πρέπει δε, να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο. Αν απαιτείται η πλήρης διακοπή του σιδηροδρόμου για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να εκτελεστούν άμεσα κάποιες κρίσιμες παρεμβάσεις, αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι, μετά από εισηγήσεις των ειδικών. 

Το θέμα είναι σύνθετο, καθώς οι υποδομές είναι κρατικές και η εκμετάλλευση του δικτύου γίνεται από ιδιωτική εταιρεία. Τα πράγματα πρέπει να ξεδιαλύνουν γρήγορα. Εδώ που έχουμε φτάσει, προέχει η διασφάλιση της ασφάλειας του δικτύου και της μετακίνησης των πολιτών. Πρέπει τα θέματα που δεν εξετάστηκαν πριν την τραγωδία, να εξεταστούν διεξοδικά... χθες.

Η ώρα της αλήθειας για ρηξικέλευθες τομές

Μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα που ποτέ δεν θέλαμε να αποδεχθούμε εδώ και δεκαετίες, είναι η συνολική επανεξέταση των κρατικών δομών και των λειτουργών με κριτήρια και διεθνή στάνταρντς ελέγχου.

Η χώρα χρειάζεται ρηξικέλευθες τομές και συγκρούσεις, γιατί στο μέλλον θα μας βρουν και άλλες τραγωδίες. Χρειάζεται ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στις εσωτερικές λειτουργίες του Κράτους, αλλά και ένα by pass στις σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά, ως προς το Κράτος, από τη στιγμή που η αξιολόγηση είναι ένα... ανέκδοτο και δεν μπορεί να απολυθεί έστω ένας κάκιστος υπάλληλος, καλύτερα, να κατεβάσουμε ρολά στο... μαγαζί! Η χώρα χρειάζεται ριζικές τομές, οι οποίες απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, που υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να υπάρξουν. Άντε να πεις στο αριστερό ακροατήριο ότι θα απολυθεί ο χειρότερος δημόσιος γιατρός ή νοσοκόμος ή εκπαιδευτικός! 

Θα καταρρεύσει η χώρα! Και βέβαια, όταν θα έχουμε καμιά άλλη τραγωδία, πάλι την ευθύνη θα έχει το Κράτος και η κυβέρνηση και όλοι μαζί θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Γιατί όντως μια κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη όταν στο Κράτος εργάζονται κάκιστοι και ανεπαρκείς υπάλληλοι, οι οποίοι δεν αξιολογούνται όπως πρέπει.

Τις επόμενες ημέρες, η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα. Για την αντιπολίτευση, πλην ενδεχομένως του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουμε καμία ελπίδα σχετικά με την ανάληψη ευθυνών ή τη διαμόρφωση υπεύθυνης στάσης. 

Καταγγελία, αφηγηματικά τσιτάτα, φουλ επικοινωνία και... να ΄χαμε να λέγαμε. Όσο κάποιοι δεν βγαίνουν να καταδικάσουν την οργανωμένη αλητεία που καίει και σπάει, αμαυρώνοντας τη μνήμη των νεκρών, είναι συνυπεύθυνοι. Βέβαια, υπάρχει και το προηγούμενο ανάλογων τραγωδιών, για τις οποίες σύμφωνα με κάποιους «ανθρωπιστές» έφταιγαν οι... νεκροί!

Λοιπόν, τα αστεία πρέπει να τελειώσουν. Η αναζήτηση ευθυνών επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα για την τραγωδία, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναζητηθούν και αυτοί που θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για να πάρουν κρίσιμες έως και πολύ δύσκολες αποφάσεις 

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και οι προσεχείς εκλογές, πρέπει να αποτελέσουν μια νέα αφετηρία, ώστε να μην πάμε σε νέες... πολιτικές τραγωδίες, οι οποίες θα αποτελέσουν το «καύσιμο» για να έρθουν πολλές ακόμη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

To φάρμακο «Μιλέι»

Μήπως υπάρχει για τις ταλαιπωρούμενές τους οικονομίες το «φάρμακο Μιλέι»; Με αυτό αναφέρονται στον νέο Πρόεδρο της Αργεντινής, ο οποίος ακολουθώντας μια ριζοσπαστική πολιτική ανατ...

Η σχέση παράνομης μετανάστευσης και τζιχάντ

Ένα σημαντικό άρθρο σχετικό με τα μέλλοντα να συμβούν, με δεδομένη τη βούληση του ισλάμ να υπονομεύσει αργά αλλά σταθερά τη Δύση εκ των έσω. Με την ανατροπή του καθεστώτος Ασάντ...

Φόρτωση άρθρων...