Η κατάσταση στο εγχώριο πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό σκηνικό δείχνει να ανεβάζει... στροφές και μέχρι τις εκλογές περιμένουμε να συμβούν πάρα πολλά...
Από την άλλη, το διεθνές περιβάλλον βρίσκεται σε ήρεμη φάση, παρά το γεγονός ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είχαμε χθες υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών, οι οποίοι αποτύπωσαν την κάμψη των εταιρικών μεγεθών το 2022 για σημαντικές εισηγμένες. Η κάμψη αυτή ήταν αναμενόμενη και όπως έχουμε γράψει πολλές φορές από τη στήλη, η άνοδος της Wall Street θα... μαζευόταν, όταν θα έβλεπαν το φως τα πρώτα απογοητευτικά αποτελέσματα αμερικανικών εταιρειών. Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει τα πάντα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τόσο σε επίπεδο επίδρασης της κρίσης στα εταιρικά μεγέθη, όσο και για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Το δράμα της Τουρκίας
Στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων δεν γίνεται να μην βάλουμε για ακόμη μία ημέρα την Τουρκία, όπου η τραγωδία μετά τους φονικούς σεισμούς προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.
Όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες των τελευταίων πολλών δεκαετιών, η οποία, αναμφίβολα αφήνει πολύ έντονο αποτύπωμα σε πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Η αγωνία για τον τελικό αριθμό των νεκρών κορυφώνεται, στις πληγείσες περιοχές έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 3 μηνών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι εκλογές μπορεί να μη γίνουν στις 14 Μαίου, αλλά πολύ αργότερα.
Ο Ερντογάν χθες επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, υποσχέθηκε βοήθεια 10.000 λιρών (531 δολάρια ή 495 ευρώ) σε κάθε οικογένεια, κάτι που αποτυπώνει τη δεινή οικονομική κατάσταση και τις περιορισμένες δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει υποστεί απώλειες της τάξης του 15% το τελευταίο τριήμερο, ενώ η τουρκική λίρα έχει γίνει πλέον... χαρτοπετσέτα με ισοτιμία 1 δολάριο προς 20 λίρες! Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε για να την παροχή βοήθειας, ενώ αποτελούμε πρώτο θέμα παγκοσμίως, λόγω των ηρωικών προσπαθειών που καταβάλλουν τα στελέχη της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση ζωντανών μέσα στα ερείπια.
Η δύναμη της εικόνας είναι μοναδική, οι Τούρκοι πολίτες αγκαλιάζουν την Ελλάδα, αλλά, εκφράζονται πολλά ερωτηματικά, αν αυτή η κατάσταση εκφράζει τον Ερντογάν. Ο ίδιος, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να σκεφτεί να έρθει... νύχτα στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να διαχειριστεί την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα βαθιά χαράματα της 6ης Φεβρουαρίου. Ο Ερντογάν ξέρει ότι αυτή η συμφορά μπορεί να τον απογειώσει, αλλά και μπορεί να τον καταστρέψει και να τον εξαφανίσει οριστικά. Άλλωστε, είναι γνωστή η κατάρρευση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ (πρωθυπουργός του "Αττίλα") στους σεισμούς του 1999 και... τρέμει.
Ο Ταγίπ ποντάρει βέβαια στην αλλαγή στάσης της διεθνούς κοινότητας και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το τάιμινγκ για να λάβει οικονομική βοήθεια και να επιτύχει και κάποιους στόχους σε σχέση με τους διπλωματικούς του στόχους. Τίποτα δεν είναι όπως πριν και η Ρωσία πλέον ποντάρει λιγότερα στην Τουρκία, η οποία θα περάσει πολύς χρόνος για να συνέλθει. Ο κατάλογος των νεκρών μεγαλώνει θεαματικά και η κριτική εναντίον του Ερντογάν αρχίζει και φουντώνει (κι ας απειλεί δημοσιογράφους που περιγράφουν τη δεινή πραγματικότητα) κυρίως σε σχέση με τους φίλους κατασκευαστές που έφτιαξαν κτίρια-τάφους. Ο Ερντογάν, στα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους είχε άλλα σχέδια και είχε επενδύσει στην προβολή των αναθεωρητικών θέσεων. Ωστόσο, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, σε σχέση με όσα οραματιζόταν, ενώ σε σχέση με την Ελλάδα, θα πρέπει να διαχειριστεί και το κύμα συμπάθειας των Τούρκων πολιτών προς τη χώρα μας, η οποία ήταν η πρώτη που προσέτρεξε για να βοηθήσει. Μιλάμε για ένα εντελώς νέο σκηνικό,, το οποίο πολύ σύντομα θα λάβει και ευρύτερες οικονομικές προεκτάσεις, καθώς το κόστος της ανοικοδόμησης των περιοχών είναι τεράστιο και θα αφήσει πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία...
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βλέπει... εξελίξεις
Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, δεν γίνεται να μην αναδείξουμε για ακόμη μία ημέρα την ισχυρή δυναμική του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο χθες έκλεισε σε νέο υψηλό 100 μηνών.
Η εγχώρια κεφαλαιαγορά φαίνεται ότι μπορεί να κινηθεί σ΄ ένα δικό της δρόμο και να συντηρήσει το success story. Οι τοποθετήσεις από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια παραπέμπουν σε deals, ακόμη και πριν τις εκλογές. Θα δούμε μια συμφωνία δύο τραπεζών, η οποία θα αλλάξει θεαματικά τις ισορροπίες; Κυοφορούνται ισχυρότερες συμμαχίες στην Ενέργεια; Τι δείχνουν οι κινήσεις στο real estate; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που γίνονται στην πιάτσα, ενώ κοινός παρονομαστής είναι το στοίχημα της ανανέωσης της θητείας της Νέας Δημοκρατίας για ακόμη μία τετραετία. Το Χ.Α. δείχνει ότι είτε αυτοδύναμα, είτε με σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η επόμενη μέρα για την οικονομία θα συνεχίσει να είναι το ίδιο ελπιδοφόρα. Θα δείξει...
Η ανάλυση της χθεσινής συνεδρίασης και η άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 2,2% δείχνει μια ξεχωριστή δυναμική. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.064,43 μονάδες, αν και προβλημάτισε ο χαμηλός τζίρος των 129,6 εκατ. ευρώ. Έχουν καμφθεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις και αυτός είναι ένας λόγος που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Βεβαίως, πάντα υπάρχει και η περίπτωση της παγίδας, όπου κάποιοι αξιοποιούν το ήρεμο κλίμα ανεβάζοντας την αγορά για να... απομακρυνθούν στη συνέχεια "κλειδώνοντας" τα κέρδη τους και περιμένοντας να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε αυτό είναι το χαρακτηριστικό των αγορών, στις κανονικές περιόδους.
Η μετοχή της MIG βρέθηκε χθες στο επίκεντρο ενόψει της δημόσιας πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς και είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε στο limit up! Τα επιχειρηματικά deals είναι αυτά που έχουν... ζεστάνει για τα καλά την εγχώρια κεφαλαιαγορά και φαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης πάει να πετύχει 8 σερί ανοδικές συνεδριάσεις. Όπως μαθαίνουμε από χρηματιστηριακούς παράγοντες, η άνοδος "ξυπνάει" σημαντικά χαρτοφυλάκια τα οποία ήταν εγκλωβισμένα και βλέπουν ότι μετά από χρόνια, υπάρχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταγράψουν κάποια σημαντικά κέρδη και παράλληλα να αυξήσουν τη ρευστότητα τους. Όπως υποστηρίζουν οι γνώστες, η δυναμική διάσπαση των 950 μονάδων δείχνει ότι αναμένουμε πολύ δυνατές ειδήσεις μέσα στο προσεχές διάστημα. Ήδη, κάποιες μας έχουν προϊδεάσει...
Με focus στην εικόνα των μετοχών χθες, δεν γίνεται να μην επισημάνουμε τα ισχυρά κέρδη άνω του 4% που κατέγραψαν οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ κέρδη από 2% έως 1%, κατέγραψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Eurobank, Coca Cola, Quest, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια και Autohellas. Το "τρένο" της ανόδου δεν... έχασαν και οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Aegean, ενώ μοναδική μετοχή με απώλειες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν αυτή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με πτώση 1,57%.