Του Τάσου Παπαδόπουλου
Απ’ ό,τι μας λένε, θα λάβουν υπόψη τους όλες τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας.
Με βάση τα σενάρια που ακούγονται, θα υπάρξει σταδιακή επάνοδος, με σκοπό να μετρηθούν τα αποτελέσματα και, αν υπάρξει υποτροπή, τότε θα πάρουν πίσω τα όποια δειλά ανοίγματα θα έχουν υπάρξει.
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα ενστερνισθεί τα μέτρα που θα προκύψουν από τα νέα δεδομένα, που επιβάλλει η παρουσία του κορωνοϊού στη ζωή του.
Αν κρίνουμε από την τρίτη ηλικία, που δεν έχει καταφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, να εξοικειωθεί ακόμη και με την ανάληψη χρημάτων από τα ATM, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε.
Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης οι τράπεζες έχουν καταργήσει τον γκισέ και τον έχουν αντικαταστήσει με μηχανήματα, που μπορεί σε αυτά να κάνει κανείς κάθε λογής συναλλαγές.
Η συνήθεια της ουράς, που έχει στόχο την επαφή έστω και με αγνώστους, αποτελεί στη χώρα μας μια μορφή κοινωνικοποίησης των ατόμων, που είτε ζουν μόνα τους, είτε έχουν μια ευκαιρία να σκοτώσουν τον χρόνο τους.
Όμως, όπως η τραγική ιστορία των capital controls υποχρέωσε πολλούς να μάθουν να χρησιμοποιούν τα ATM, έτσι και τώρα, ο αναγκαστικός εγκλεισμός μας οδηγεί υποχρεωτικά σε έναν διαφορετικό τρόπο στις συναλλαγές μας με τις τράπεζες.
Αυτή τη φορά η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις. Κι αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουμε όλοι τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Γιατί μπορεί η επιστήμη να έχει πέσει με τα μούτρα επάνω στο πρόβλημα, όμως, πριν να έχουμε ασφαλή φάρμακα ίασης, η επανεκκίνηση θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις.
Θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες στην οικονομία, μια και θα πληγούν τομείς, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές, που αυτό μεταφράζεται σε διακοπή δραστηριοτήτων από μια αλυσίδα επαγγελμάτων.
Τα δεκάδες εκατομμύρια των τουριστών δε θα κατακλύσουν φέτος την χώρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι μια πλειάδα δραστηριοτήτων θα αδρανοποιηθεί.
Αυτό μεταφράζεται σε εκτεταμένη ανεργία, που δε θα μπορούν να καλύψουν τα όποια επιδόματα. Βεβαίως η επόμενη μέρα μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει νέες δράσεις και καινοτόμες λύσεις, οι οποίες θα προσφέρουν εργασία σε ανέργους, που θα προκύψουν από τουρισμό και μεταφορές.
Ένας τομέας είναι αυτός της γεωργίας, που μπορεί να εντατικοποιηθεί με την βιολογική, κατά προτίμηση, καλλιέργεια κάθε κομματιού γης που μένει σήμερα χέρσο. Αυτό θα αποδώσει επάρκεια στην εσωτερική αγορά και εξαγωγική δραστηριότητα, που θα καλύψει απώλειες από άλλους τομείς της οικονομίας.
Στην Ελβετία, για παράδειγμα, χώρα των τραπεζιτών και της ωρολογοποιίας, βλέπει κανείς στα χιονοδρομικά κέντρα να αξιοποιούν τη γη τους, στις πλαγιές, με κλίματα που βγάζουν καλές ποικιλίες κρασιού. Δεν αφήνουν στην πλούσια αυτή χώρα σπιθαμή γης ανεκμετάλλευτη.
Στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγροτικές εργασίες οι δέκα και πλέον χιλιάδες μετανάστες, που έχουν πάρει άσυλο, μια και, όπως ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα διακοπούν σε αυτούς επιδόματα και δωρεάν στέγαση.
Ακόμη, όπως όλοι πληροφορηθήκαμε, ο φαρμακευτικός κλάδος στη χώρα
μας είναι ένα δυναμικός τομέας της οικονομίας. Χρειάζεται να ενισχυθεί και πέρα από την κάλυψη των εγχωρίων αναγκών, να αναπτυχθεί περαιτέρω εξαγωγικά, παράγοντας και φάρμακα, που θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον για την ίαση από τον κορωνοϊό.
Η σοβαρή ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μπορεί αύριο να αποδειχθεί ένας σημαντικός τομέας παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς, που θα προέρχονται από άλλες χώρες, μια και, όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα διαθέτει ένα σπουδαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Να ορισμένοι τομείς ανάμεσα σε πολλούς άλλους, που θα μπορούσε η χώρα μας να αναδείξει και να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερα αξιόλογες υπηρεσίες…