Οι νέοι υπουργοί που ορκίστηκαν χθες, πήγαν στα γραφεία τους και μέχρι αργά το βράδυ σχημάτισαν μια πρώτη εικόνα για το χαρτοφυλάκιο τους.
Σήμερα διεξάγεται το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ο Μητσοτάκης θα μοιράσει φακέλους και στη συνέχεια θα αρχίσει η μελέτη των κρίσιμων θεμάτων που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί όλα τα υπουργεία πατώντας "γκάζι" στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με τον... δικό του τρόπο. Πολλοί ίσως να μην έχουν καταλάβει ακόμη γιατί ο Μητσοτάκης συγκρότησε το πλέον πολυμελές υπουργικό συμβούλιο της Μεταπολίτευσης. Η απάντηση είναι πολύ απλή και το ξέρουν όλοι στην κυβέρνηση: μέχρι το 2027 θα πρέπει να έχει τελειώσει όλη η... δουλειά παντού και σε όλα τα επίπεδα! Τόσο απλά. Τουτέστιν, την προηγούμενη τετραετία εντοπίστηκαν οι αδυναμίες, βρέθηκαν οι τομείς όπου πρέπει να "τρέξουν" γρηγορότερα οι εξελίξεις, καθώς και πού χωλαίνουν το Κράτος και η οικονομία.
"Κλειδί" το νέο ΥΠΟΙΚ
Το πρώτο πράγμα του Μαξίμου ήταν να εκδώσει το ΦΕΚ σχετικά με τη νέα δομή και τις νέες αρμοδιότητες των υπουργείων.
Πρώτο τη τάξει υπουργείο γίνεται το Οικονομικών, όπου συντελείται μια δομική αλλαγή. Ο Κωστής Χατζηδάκης γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στο μέτωπο της οικονομίας και των επενδύσεων, συνεπικουρούμενος από τον Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος θα πάρει όλο το πακέτο των αρμοδιοτήτων για τις επενδύσεις που μέχρι πρότινος ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών γίνεται επί της ουσίας "Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών" και το υπουργείο Ανάπτυξης μένει... κολοβό, αφού φεύγουν οι επενδύσεις.
Νέο μοντέλο
Το μοντέλο διακυβέρνησης που εισάγει ο Μητσοτάκης με τους πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς αλλά με ξεκαθαρισμένους ρόλους και αρμοδιότητες, θα έχει ως τελικό στόχο την παράδοση ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου κράτους τον Ιούνιο του 2027!
Με δεδομένη δε, την πλήρη αδυναμία συγκρότησης σοβαρού πόλου στην Κεντροαριστερά, ώστε να διαμορφωθεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας, αλλά και με βάση τα στοιχήματα για υψηλότερους μισθούς, μονοψήφια ανεργία και πλήρως ψηφιοποιημένο κράτος, ο Μητσοτάκης στοχεύει ώστε την περίοδο 2027-2031 να είναι και πάλι πρωθυπουργός σ΄ ένα κράτος που θα δουλεύει με τον... αυτόματο πιλότο! Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα πορευτεί αυτήν την τετραετία έχοντας ως "αντιπολίτευση" την πίεση και τις απαιτήσεις της κοινωνίας και όχι των κομμάτων, καθώς οι εκλογές της 25ης Ιουνίου δημιούργησαν ένα κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, πέραν της συμπαγούς βάσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η πίεση της κοινωνίας
Μια χθεσινή... γύρα στο ρεπορτάζ των παραγωγικών υπουργείων δείχνει ότι οι εντολές που έχει δώσει ο Μητσοτάκης και θα τις επαναλάβει σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο, είναι κάτι παραπάνω από σαφείς.
Ο κόσμος ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για να ολοκληρώσει τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έως τα μέσα του 2027, χωρίς ανοχή σε περαιτέρω καθυστερήσεις. Τα προβλήματα είναι γνωστά, έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα και κυρίως το ανατρεπτικό πλαίσιο της πανδημίας και των συνεπειών της, οπότε από δω και πέρα υπάρχει ένας καθαρός ορίζοντας και χώρος μόνο για μεταρρυθμίσεις. Γι αυτό ο Μητσοτάκης αποφάσισε ότι με 63 μέλη στο κυβερνητικό σχήμα, όλα τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στην πράξη το αργότερο έως την άνοιξη του 2027. Για την ακρίβεια, με τους πολλούς υπουργούς και υφυπουργούς, το κυβερνητικό έργο θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή επί της ουσίας ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έως το τέλος του 2026.
Η στόχευση για τη Νέα Δημοκρατία με βάση τη νέα σύνθεση της Βουλής είναι συγκεκριμένη και εστιάζει στην περιθωριοποίηση διαφόρων "φωνών" που κινούνται στον χώρο της παλαβής Αριστεράς και της "ψεκασμένης" Ακροδεξιάς. Τα λάθη στοιχίζουν ακριβά και η κυβέρνσηη δεν έχει κανένα περιθώριο τέτοιων λαθών, καθώς το εκλογικό σώμα σε σχετικά μεγάλο βαθμό έχει δείξει ότι μπορεί να αλλάζει διαθέσεις και προτιμήσεις πολύ πιο εύκολα, απ΄ ότι φανταζόμασταν πριν από μερικά χρόνια...
Κυβέρνηση "ταχείας επέμβασης"!
Το μοτίβο της κυβέρνησης βασίζεται στη συνεχή αύξηση των μισθών, τη μείωση των φόρων και των εισφορών, τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και την πλήρη ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να εκτιναχθούν οι εξαγωγές, τα έσοδα από τον τουρισμό και η ενεργειακή αυτάρκεια.
Τα πάντα είναι... δουλεμένα σε επίπεδο... Μαξίμου, υπουργών και τεχνοκρατών, ώστε αφενός να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων και ταυτόχρονα, το Κοινωνικό Κράτος να καταστεί πιο ισχυρό μέσα από τη στήριξη της οικογένειας, της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας. Τα 63 μέλη της νέας κυβέρνησης "θα φτύσουν αίμα", όπως μας είπε "πηγή", προκειμένου να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος της νέας τετραετίας, έτσι όπως τους περιέγραψε και ανέλυσε ο Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο.
Αυτό μεταφράζεται στα εξής:
- Επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3% ετησίως.
- Διπλασιασμός δημοσίων επενδύσεων και συνολικά των επενδύσεων κατά 70%.
- Μείωση δημοσίου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030.
- Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
- Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
- Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030.
- Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του ΑΕΠ με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
- Δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
- Η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα/logistics.
Με βάση τους παραπάνω μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους, θα έρθουν να "κουμπώσουν" οι εξαγγελίες για:
- Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας.
- Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
- Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
- Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.
- Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.
- Αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.
- Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
- Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025)- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% για να ευνοηθεί η προσέλκυση επενδύσεων.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα, ενώ έως το τέλος του 2026 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας: με κυρίαρχο τo Μετρό Θεσσαλονίκης την Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover) και τη σύνδεση του σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
Ο Μητσοτάκης μας έχει συνηθίσει σε αλήθειες και χειροπιαστά αποτελέσματα. Υλοποίησε όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες του 2019, εν μέσω πρωτοφανών διεθνών ανατροπών, λόγω κορωνοϊού και Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επιπλέον, επειδή είναι απαιτητικός και πολύ αυστηρός και ζητεί να γίνονται όλα στην ώρα τους και όπως πρέπει, θα τολμήσουμε να πούμε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων, ελάχιστα από τα παραπάνω δεν θα επιτευχθούν στον απόλυτο βαθμό, καθώς πάντα υπάρχει το απρόβλεπτο.. Το μόνο σίγουρο σ΄ αυτήν τη ζωή ότι το μόνο πράγμα που λειτουργεί τέλεια είναι η... ώρα!
Καλό είναι να ξεφύγουν κάποιοι από την αριστερή... κακομιζέρια τους και να αντιληφθούν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό που θα κάνει την Ελλάδα πλήρως σοβαρό και αξιόπιστο κράτος, σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα. Πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον Μητσοτάκη...