Παρασκευή
15 Νοεμβρίου 2024

Η σύγκρουση γύρω από τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής

Απόψεις
«Η προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» είναι ο τίτλος των αρμοδιοτήτων του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, που συνοδεύθηκε από πολλές αντιδράσεις από έγκυρες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως οι Financial Times, ο Economist και η Figaro.

Τα «πυρά» στράφηκαν  εναντίον της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επέλεξε την συγκεκριμένη  διατύπωση για τον τίτλο του Έλληνα Επιτρόπου. Το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχινά περιλαμβάνει  την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων.

papadopoulos-tasos-1.jpgΤου Τάσου Παπαδόπουλου

Ο  Μαργαρίτης Σχοινάς, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον διορισμό του, υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, θα πρέπει να είναι ολιστική, ενώ προανήγγειλε εντατικοποίηση της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής υποδοχής.

Οι επικριτές της νέας Προέδρου της Κομισιόν μίλησαν για  κεκαλυμμένο ακροδεξιό λόγο και άνευ όρων παράδοση στους λεγόμενους χριστιανούς υπερασπιστές της Ευρώπης , κατά το «πρότυπο» του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε την εβδομάδα που διανύουμε, το θέμα απασχόλησε του Ευρωβουλευτές και αναμένεται να κυριαρχήσει  τις επόμενες ημέρες, όταν θα έρθει η ώρα του Μαργαρίτη Σχοινά, να εμφανισθεί ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην αρχή της εβδομάδος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την απέλαση 800 Αφγανών μεταναστών, δίνοντας έτσι ένα στίγμα μιας αποφασιστικής πολιτικής της Γαλλίας στο μεταναστευτικό.

Περιδιαβαίνοντας κανείς τους δρόμους του Στρασβούργου βλέπει μπλόκα πάνοπλων αστυνομικών να ελέγχουν πολίτες προκειμένου να διαπιστώσουν αν νομίμως βρίσκονται στην Γαλλία.

Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες από πέρσι τις παραμονές των Χριστουγέννων, όταν ένας φανατικός ισλαμιστής στο κέντρο της ήσυχης αυτής πόλης, σκότωσε τέσσερεις ανθρώπους, που η κακή τους τύχη τους έφερε μπροστά του.

Μολονότι το Στρασβούργο έχει κατακλισθεί από μετανάστες, που προέρχονται από Ασία και Αφρική, εν τούτοις οι νέοι της πόλης επιμένουν στον δυτικό τρόπο αμφίεσης και κυκλοφορούν με μίνι πλάι στις γυναίκες με μαντίλες και ρούχα που καλύπτουν μέχρι τον αστράγαλο τους

Η πόλη του Στρασβούργου έχει κατακλυσθεί από τούρκικα εστιατόρια, που προσφέρουν τον γνωστό μας γύρο και κεμπάπ.

Η ενωμένη Ευρώπη και η κατάργηση των συνόρων, προσφέρει μια βόλτα με το τραμ, που σε λιγότερο από είκοσι λεπτά σε οδηγεί στην Γερμανία στην πόλη Κελ. Τα αφύλακτα και ελεύθερα πρόσβασης σύνορα είναι ο ποταμός Ρήνος, που ορίζει από την μια πλευρά τη Γαλλία και από την άλλη τη Γερμανία.

Το μόνο σημάδι μιας άλλης εποχής και ενός αιματηρού πολέμου ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία για την διεκδίκηση της Αλσατίας, είναι ένα τανκ του παλιού καιρού που βρίσκεται εκεί για να θυμίζει και παράλληλα να διδάσκει.

Η γραμμή ‘D’ του τραμ που συνδέει μέσω του Ρήνου την Γαλλία και την Γερμανία, που επεκτάθηκε προς το Κελ πρόσφατα και συμβολίζει τον Γαλλογερμανικό άξονα, που αποτελεί και την ατμομηχανή της Ευρώπης.

Στην πόλη του Στρασβούργου με την μακραίωνη ιστορία δεσπόζει ο Καθεδρικός ναός της πόλης, ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής που συγκεντρώνει καθημερινά πλήθος επισκεπτών από την Γαλλία και άλλες χώρες.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από τον καθεδρικό ναό σε κοντινή πλατεία, στέκει  το άγαλμα του Γουτεμβέργιου, που το 1468 ο Γερμανός αυτός σιδηρουργός και χρυσοχόος, εισήγαγε την τυπογραφία στην Ευρώπη Πλάι σε αυτό ένα Καρουσέλ που σε επαναφέρει στο σήμερα.

Τα κτίρια γύρω παλιά, που το πέρασμα όμως του χρόνου δεν τα έχει γεράσει,  αποτελούν ένα μείγμα γαλλικής, άλλα και γερμανικής αρχιτεκτονικής.

Το Στρασβούργο και το διπλανό Κελ, είναι ένα κλασικό δείγμα συνύπαρξης δύο λαών που έζησαν δύο αιματηρούς παγκοσμίους πολέμους και σήμερα απολαμβάνουν την ειρήνη και ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, καταρρίπτοντας  σύνορα και  διαχωριστικές γραμμές.

Είναι πολύ απλά ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, που κάποιοι τον μπερδεύουν με τον Ορμπάν και τις ακραίες θέσεις του και κάποιοι άλλοι εν ονόματι της νεφελώδους αλληλεγγύης, αρνούνται το δικαίωμα στους πολίτες της Ευρώπης να ζουν με ασφάλεια στον τόπο τους…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

μ όπως με ή μ όπως μου

Η Τετάρτη 13 του Νοέμβρη ήταν μια μέρα σημαντική για όλη την Ελλάδα. Στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών αποκαλύφθηκε το λογότυπο του μετρό ...

Φόρτωση άρθρων...