Τρίτη
14 Ιανουαρίου 2025

Η τόλμη του δημάρχου έδειξε «που είναι το κράτος»

Η αυθαιρεσία, από όπου κι εάν προέρχεται πρέπει να πατάσσεται εν τη γενέσει της. Ιδιαίτερα, μάλιστα φαινόμενα, που αποτελούν- διαχρονικά- όνειδος για την ελληνική εκπαίδευση

Απόψεις Γιάννης Μιχαήλ

Κάθε μέρα οι πολίτες γίνονται αποδέκτες ενός ειδησεογραφικού ορυμαγδού, ο οποίος προέρχεται από επώνυμες και ανώνυμες πηγές. Τα τελευταία, όμως χρόνια, διαχέεται στην δημόσια σφαίρα ένας κουρνιαχτός- δηλαδή ένα νέφος- μέσω του διαδικτύου με εκατομμύρια κείμενα, μέσα από τα οποία, ο κάθε χρήστης «ασκεί πανελευθέρως το δίκαιόν του», όπως θα έλεγε και ο μεγάλος ποιητής Γεώργιος Σουρής, ώστε να λέει το… μακρύ του και το κοντό του.

Έτσι, μέσα σε αυτή την νεφοσκεπή ατμόσφαιρα, φαινόμενο των καιρών, κάποια γεγονότα, που έχουν κυρίως σημειολογικό ενδιαφέρον, παραμένουν στη σκιά άπειρων ανόητων αναρτήσεων στα social media, οι οποίες εξιτάρουν για πολλούς και διάφορους λόγους το θυμικό των χρηστών του διαδικτύου. Θέλω να εξάρω την πρωτοβουλία του δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου (τον οποίο, ειρήσθω, δεν τον γνωρίζω), γιατί πήγε στο 5ο Γυμνάσιο της πόλης του, το οποίο «κατέλαβαν» κάποια νεαρά παλληκάρια, τέσσερις ημέρες αφότου άνοιξαν τα σχολεία. Αίτημα από 10 μαθητές, να τηρηθούν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των… θρανίων.

Δεν θα αμφισβητήσουμε το αίτημα, όμως, μας έκανε εντύπωση, η ταχύτητα της αντίδρασης των μαθητών, οι οποίοι «έλυσαν τα ζωνάρια τους», πριν αρχίσουν καλά- καλά τα μαθήματα. Ο δήμαρχος, πήγε στο σχολείο, έσπασε το λουκέτο που είχε τοποθετηθεί στην πόρτα και ανακάλυψε μέσα σε αίθουσα, τέσσερις όλους κι όλους καταληψίες, οι οποίοι δεν ήταν ούτε καν εκπρόσωποι του 15μελούς, ούτε είχαν εκλεγεί με κάποια διαδικασία.

Τι δηλοί, ο συγκεκριμένος μύθος; Ότι η αυθαιρεσία, από όπου κι εάν προέρχεται πρέπει να πατάσσεται εν τη γενέσει της. Ιδιαίτερα, μάλιστα φαινόμενα, που αποτελούν- διαχρονικά- όνειδος για την ελληνική εκπαίδευση. Και εάν κάποιος ομοϊδεάτης των νεαρών μαθητών, έχει κάποιες αντιρρήσεις για την πρωτοβουλία του δημάρχου, πρέπει να γνωρίζει, ότι σε καμία άλλη χώρα της υφηλίου δεν υπάρχει το φαινόμενο των καταλήψεων σε Γυμνάσια, όπως συμβαίνει κατ’ έθιμον στην χώρα μας.

Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι ένας από τους πρώτους διδάξαντες στις καταλήψεις Λυκείων, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Την δεκαετία του ’80 ως Πρόεδρος του 15μελούς, στο Λύκειο της Γκράβας, άνοιξε τον δρόμο για ένα φαινόμενο, που μόνον δεινά προκάλεσε έκτοτε στην Δημόσια Εκπαίδευση.

Έκτοτε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε στον στίβο της πολιτικής, ως «πολικός αστέρας» και λόγω… πρότερου βίου, σιωπά αιδημόνως- και πολλές φορές επικροτεί όλες τις παραβατικές συμπεριφορές που συντελούνται στα Γυμνάσια, αλλά και στα Πανεπιστήμια. Ελπίζουμε, πάντως, ότι το θάρρος του δημάρχου Γαλατσίου, να το υιοθετήσουν και άλλοι συνάδελφοι του σε όλη τη χώρα. Για να μην αναφωνούν πια οι πολίτες την γνωστή κραυγή «που είναι το κράτος».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Είναι λύση η μετανάστευση;

Είναι σχεδόν απίστευτη η εμμονή κάποιων στην επιλογή της μετανάστευσης σαν μέσου επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης και της συνακόλουθης χαμηλής παραγωγικότητας της ...

Κρίσεις και άυλη οικονομία

Μία οικονομική κρίση δεν είναι ποτέ ουρανοκατέβατη και δεν οφείλεται σε μία αιτία. Όπως προκύπτει από την οικονομική ιστορία, κατά κανόνα πίσω από τις οικονομικές κρίσεις υπάρχουν ...

Η Ελλάδα στη νέα παγκόσμια τάξη

Μία καινούργια εποχή ξεκινά όχι απλά με τον νέο χρόνο αλλά και με την επικείμενη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τράμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ. Όλος ο κόσμος μοιάζει αμήχανος περιμένοντας τις ε...

Φόρτωση άρθρων...