Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ, Γαλλία και οι νέοι παγκόσμιοι... μπελάδες

Στη Γαλλία η υπόθεση της συγκρότησης νέας κυβέρνησης αποτελεί την ερώτηση του... ενός εκατομμυρίου, στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν θα χάνει συνεχώς έδαφος προς όφελος του Τραμπ αν δεν εγκαταλείψει την υποψηφιότητα του για λόγους... φόρμας, ενώ το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εξοπλίσει με μαχητικά αεροπλάνα και αντιαεροπορικά την Ουκρανία "τσιτώνοντας" τον Πούτιν και ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης 

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο είναι πλέον για πολύ δυνατούς λύτες, καθώς ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, ενώ ο Μπάιντεν πρέπει να ορίσει διάδοχη κατάσταση το συντομότερο δυνατό, αν δεν θέλει να χαντακώσει τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Παρά τα όσα συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον, βλέπουμε ότι στις ΗΠΑ, ο δείκτης NASDAQ κινείται σε ιστορικό υψηλό και γενικώς διαπιστώνουμε ότι πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια θέλουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο που απομένει έως τις εκλογές, προκειμένου να αποκομίσουν κατά το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμη είναι νωρίς για... ξεφόρτωμα!

Το καλό σενάριο για τις αγορές, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προϋποθέτει την εκλογή Προέδρου από τους Δημοκρατικούς, τη συγκρότηση... αποδεκτής κυβέρνησης στη Γαλλία και μια μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας και της Δύσης κατά του Πούτιν. Δύσκολο να επιτευχθούν και τα τρία μαζί, αλλά δεν είναι κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις, αλλά και δοκιμασίες. Όλα μπορεί να αλλάξουν ή αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, ήταν μια... περίεργη σύναξη των ηγετών των χωρών της Συμμαχίας. 

Ο Μπάιντεν έχει θέματα και μάλλον κέρδισε τον σεβασμό ως οικοδεσπότης, παρά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μακρόν... τρέχει κα δεν φτάνει, ενώ ο Σολτς στη Γερμανία προσπαθεί να σώσει την παρτίδα μετά το... χαστούκι που έφαγε στις Ευρωεκλογές. 

Πρόβλημα σε ΗΠΑ και πλήγμα στον Γερμανο-Γαλλικό άξονα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περιπέτειες. Οι πιθανότητες ηρεμίας και ανησυχίας είναι μοιρασμένες. Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες για να μάθουμε εάν παραμένουμε στον σωστό δρόμο ή κινούμαστε αντίθετα σε... μονόδρομο! Οι αγορές είναι αλάνθαστες και ξέρουν να τιμολογούν τις εξελίξεις...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Για μία καινοτομική ελληνική κοινωνία

Παρά τις κρίσεις και τις δυσκολίες της η ελληνική κοινωνία και όχι μόνον αυτή ,αν θέλει να σταθεί στον υπόλοιπο 21ο αιώνα πρέπει να γίνει καινοτομική. Όπως επισημαίνεται σε τελευτα...

Γιατί μπαίνει σε νέα φάση το ελληνικό success story

Την άλλη Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος Moody's αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα και να αναζωογονήσει το ελληνικό success story, ενώ την ίδια στιγμή, λαμβάνου...

Φόρτωση άρθρων...