Με έντονη ανησυχία παρακολουθούν κράτη, μυστικές υπηρεσίες και... επενδυτές τις εξελίξεις στην Κίνα, καθώς η καταστολή των διαδηλώσεων κατά των εξαντλητικών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, οδηγούν το κομμουνιστικό καθεστώς σε ακραίες αποφάσεις.
Σε πολλές πόλεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τανκς και χιλιάδες στρατιώτες, δεκάδες πόλεις βρίσκονται υπό στενό αστυνομικό κλοιό. Η κατάσταση χθες το βράδυ έδειχνε κάποια σημάδια εξομάλυνσης, ωστόσο, οι αγορές είναι αναστατωμένες και φοβούνται ότι στο ήδη επιβαρυμένο και υφεσιακό περιβάλλον, μπορεί να προστεθεί μία ακόμη "βόμβα", ικανή να εκτροχιάσει την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Η Κίνα παρουσιάζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και αυτός είναι ο λόγος των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων του καθεστώτος, το οποίο έχει θέσει από την αρχή της πανδημίας ως στόχο, τα μηδενικά κρούσματα. Η εξάπλωση του κορωνοϊού βγάζει εκτός λειτουργίας σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, αλλά το χειρότερο απ΄ όλα είναι ο τρόπος της αντίδρααης των πολιτών. Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές έχουν επεκταθεί στο σύνολο της χώρας, κάτι που πλέον βρίσκεται σε... κοινή θέα και το διαπιστώνει ολόκληρος ο πλανήτης. Κάτι τέτοιο είναι σπάνιο για ένα καθεστώς, όπου τα πάντα παρακολουθούνται, ελέγχονται και φιλτράρονται. Ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται υπό στενό ηλεκτρονικό κλοιό, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1989 στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν. Οι θάνατοι από πυρκαγιά σε κτίριο όπου ήταν... κλειδωμένοι οι ένοικοι του, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τροφοδότησε τις αντιδράσεις.
Το μεγάλο ερώτημα των αγορών είναι εάν η Κίνα μπορεί να μετατραπεί σε νέο συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία καθώς ένα μεγάλο ή μεγαλύτερο κλείσιμο της οικονομίας της, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι αγορές παρακολουθούν την πορεία των εμπορευμάτων και του πετρελαίου, όπου αποτυπώνονται οι εξελίξεις στην Κίνα, ενώ προβληματισμός υπάρχει για τις επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν κάνει δυτικές εταιρείες, στη χώρα του Μάο...
Τι θα γίνει με το πετρέλαιο;
Πέρα από την Κίνα, οι αγορές και κυρίως οι Ευρωπαίοι καλούνται να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα μετά την εφαρμογή των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σε λιγότερο από 10 εβδομάδες θα σημειωθεί καθολικός αποκλεισμός στην εισαγωγή ρωσικού ντίζελ επί ευρωπαϊκού εδάφους, κάτι που σημαίνει ότι θα πάψουν να υπάρχουν συναλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κανείς δεν γνωρίζει εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, την ίδια στιγμή που το πετρέλαιο διολισθαίνει σε συνεχώς χαμηλότερα επίπεδα και οι αγορές αναμένουν την απόφαση του ΟΠΕΚ την προσεχή Κυριακή, όπου δεν αποκλείεται να να ανακοινωθεί και νέα μείωση της παραγωγής, ώστε οι τιμές να ξαναπάρουν την ανηφόρα.
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη βρέθηκε να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο τον περασμένο Οκτώβριο, όταν υπήρξαν απεργιακές κινητοποιήσεις στα γαλλικά διυλιστήρια. Όμως, από τις 5 Φεβρουαρίου, τα πράγματα αναμένεται να... αγριέψουν πολύ, καθώς το πετρέλαιο από τη Ρωσία θα είναι είδος σε ανεπάρκεια. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο απορροφούν σε καθημερινή βάση 600.000 βαρέλια από τη Ρωσία και όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα συμβεί από τη στιγμή που δεν θα έρχεται στην Ευρώπη, ούτε... γραμμάριο του ρωσικού πετρελαίου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη έχει προνοήσει για να γεμίσει τις δεξαμενές καυσίμων, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο... εύκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, προειδοποιεί ακόμη και με εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στα 3.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα!!!
Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται στη... δυσάρεστη θέση να βρει εναλλακτικές πηγές προμηθειών σε πετρέλαιο, προκειμένου να καλύψει μέρος των αναγκών που θα δημιουργηθεί από τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, κυρίως στον Βορρά. Ο κίνδυνος να βρεθεί η Ευρώπη σε ένα μεγάλο ενεργειακό κενό μέσα στο καταχείμωνο είναι πολύ μεγάλος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτόν τον χειμώνα παίζεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν έχει το δικαίωμα του λάθους, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να το πληρώσει πολύ ακριβά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο...
Οι αγορές αγωνιούν, η Morgan Stanley ψηφίζει Ελλάδα με... Μητσοτάκη
Τα προαναφερόμενα συνθέτουν ένα σκηνικό αβεβαιότητας, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην αγωνία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν, ο οποίος, δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ηττηθεί στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για χρήση όπλων και ανορθόδοξων μεθόδων καταστροφής της χώρας.
Χθες, η Wall Street κινήθηκε μέσα σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και το θετικό κλείσιμο του Dow Jones δεν... πείθει, καθώς ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ και ο "δείκτης των δεικτών" S&P 500, υποχώρησαν. Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές φοβούνται ένα ντόμινο λόγω Κίνας και για τον λόγο αυτό χθες εκδηλώθηκαν διορθωτι8κές τάσεις, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να διαφοροποιηθεί και να δοκιμάσει νέα υψηλότερα επίπεδα στις 911 μονάδες με άνοδο 0,53%.
Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στην έκθεση της Morgan Stanley για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας αλλά και στη σαφή προτίμηση της προς τις Ελληνικές μετοχές, οι οποίες διαπραγματεύονται... μπιρ παρά, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικανικό οίκο, οι αποτιμήσεις των τραπεζών αποτελούν σκέτη... πρόκληση για τοποθετήσεις.
Επιπλέον, η παρουσία Μητσοτάκη στο Λονδίνο και τα όσα είπε δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας και εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, με ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα και την επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για να μην χαλάσει το καλό κλίμα. Η Morgan Stanley ψηφίζει την Ελλάδα του Μητσοτάκη! Τόσο απλό είναι το πράγμα. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο και έχει πρόσωπο στις αγορές, ενώ οι αναφορές του Τσίπρα για τις... τελευταίες μέρες της Πομπηίας, εντάσσονται στην απέλπιδα προσπάθεια του για να σώσει ό,τι μπορεί να σώσει για τον εαυτό του και το κόμμα του...
Η Morgan Stanley διαπιστώνει ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό story στην Ελλάδα και ταυτόχρονα, μιλάει απερίφραστα για επενδυτικές ευκαιρίες στις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική και μπορεί να αντέξει στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανατροπές, ενώ η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο κίνδυνος μιας τεχνικής ύφεσης για τη χώρα μας είναι σχεδόν μηδενικός με βάση τα σημερινά δεδομένα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι οικονομίες θα συρρικνώνονται. Ο αμερικανικός κολοσσός εκτιμά ότι το Ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2023 και 1,9% το 2024, ενώ επισημαίνει ότι στην τρέχουσα συγκυρία, οι Ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται κατά 38% φθηνότερα ως προς τα κέρδη ανά μετοχή και 34% χαμηλότερα με όρους μερισματικής απόδοσης.
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά παραμένει η πιο φθηνή, τόσο σε σχέση με τις αναπτυγμένες, όσο και τις αναδυόμενες αγορές και με βάση αυτήν την παραδοχή, ο αμερικανικός κολοσσός προτρέπει τους επενδυτές να τοποθετηθούν κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα σε σχέση με το ρίσκο που έχει, θα δώσει πολλά λεφτά σε όσους τολμήσουν να τοποθετηθούν. Μακάρι...
Οι πολιτικές συγκρούσεις ανοίγουν τις Κερκόπορτες της πατρίδας μας
Ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις