Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Κίνηση - ματ για το χρέος ετοιμάζει η κυβέρνηση, καλπάζει το πλεόνασμα

Θέλουν δεν... θέλουν οι οίκοι αξιολόγησης θα μας αναβαθμίσουν πολλές φορές έως το τέλος του 2025, καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κινήσεις αποπληρωμής χρέους, που δεν υπάρχει περίπτωση ούτε... μία στο εκατομμύριο, να τους αφήσουν... αδιάφορους!

Η διατήρηση του "μαξιλαριού" των 39-40 δισ. ευρώ καθίσταται πλέον... ασύμφορη και πρέπει να... ξεφρακάρουμε το χρέος. Μέσα στους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέες αποπληρωμές χρέους, όπως έγινε πέρυσι και πρόπερσι. Αυτό σημαίνει νοικοκυριό και η κυβέρνηση το κάνει πράξη. Θα "διώξει" χρέη άνω των 15 δισ. ευρώ έως το τέλος της τετραετίας, για να γλιτώσουμε τόκους άνω των 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι το "μαξιλάρι" είχε επιβληθεί από τους δανειστές το 2018, επί των... ακατανόμαστων που κυβερνούσαν τη χώρα και είχαν ρημάξει τους πάντες στους φόρους. Ήταν ένα από τα πολλά εγκλήματα της τότε κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να ρημάξει την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, παρά να έχει μια ανοικτή γραμμή πίστωσης από τον μηχανισμό στήριξης.

Η πολιτική του Μητσοτάκη έχει αποδώσει καρπούς και η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές, συγκεντρώνοντας προσφορές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όποτε διαθέτει κρατικούς τίτλους σε δημοπρασίες. Συνεπώς, δεν έχει νόημα να "τρέχουν" οι τόκοι στο χρέος και να έχουμε στην... μπάντα 40 δισ. ευρώ!  Η μείωση του χρέους κατά 15 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2027 (δηλαδή, έως τις εκλογές...) από τη μία θα μας γλιτώσει από την πληρωμή τσάμπα τόκων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση και από την άλλη θα μειώσει το απόθεμα στα 25 δισ. ευρώ ή στο 10% του ΑΕΠ, που θεωρείται επαρκέστατο "μαξιλάρι" ασφαλείας. Η Ελλάδα βγήκε με το... σπαθί της στις αγορές και δεν έχει νόημα να κρατάει τόσο μεγάλα ποσά στην άκρη, ενώ το "φέσι" από τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους, μεγαλώνει. Αφήστε δε, που μια τέτοια μείωση σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα θα ρίξουν το χρέος άλλες 10 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο Μητσοτάκης, στο τέλος της τετραετίας πάει να πετύχει μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ, ενώ έως το 2031 (αν και είναι μακριά), μπορεί να ρίξει το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Έτσι, όταν από το 2032-2033 θα λήξει η περίοδος χάριτος των δανείων του τρίτου μνημονίου και θα αποπληρώσουμε μεγάλα δάνεια, τα δημόσια οικονομικά θα είναι ανθεκτικά και δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αφήστε που θα έχουμε φτάσει αρκετά χρόνια νωρίτερα σε αξιόχρεο επιπέδου Α. Οφείλουμε όμως να κρατήσουμε κάποια επιφύλαξη, μήπως οι πολιτικές ισορροπίες ανατραπούν και η Ελλάδα παρουσιάσει αυξημένο πολιτικό ρίσκο, ως χώρα.

Καλπάζει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, διεθνές success story η Ελλάδα

Ο προϋπολογισμός υπερβαίνει κάθε μήνα τους στόχους, αλλά ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω σε σχέση με τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς, έχει "χτίστεί" μια ισχυρή σχέση αξιοπιστίας μεταξύ της Ελλάδας και των αγορών.

Το πρώτο δίμηνο ο προϋπολογισμός "πέταξε", παρουσιάζοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,401 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 5 δισ. ευρώ και 1,983 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο. Η ισχυρή δυναμική του πρώτου διμήνου θα επιταχυνθεί τους προσεχείς μήνες, όταν θα αρχίσει η ισχυρή ροή φορολογικών εσόδων, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, ενώ η έκρηξη του τουριστικού ρεύματος θα οδηγήσει σε νέα υψηλά τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ, ανεβάζοντας και τον πήχυ των φόρων που θα εισπραχθούν το 2025, όταν αυτοί βεβαιωθούν για τα φετινά εισοδήματα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα 1,46 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους, έναντι στόχου για πλεόνασμα 101 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αλλά και πλεονάσματος 2,308 δισ. ευρώ που είχε επιτευχθεί κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. "Κλειδί" για το πρώτο δίμηνο ήταν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 11,401 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 950 εκατ. ευρώ ή 9,1% σε σχέση με τον στόχο. Κι όμως, παρά τη σοβαρή αυτή υπέρβαση, ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης, ούτε καν σκέφτονται να προχωρήσουν σε παροχές, γιατί "όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος".

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατάει "πολεμοφόδια" για τους προσεχείς μήνες, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ανατροπών, λόγω διεθνούς περιβάλλοντος ή ενός... ξαφνικού γεγονότος. Αν όλα πάνε καλά, τότε στο τέλος του έτους (η φετινή χρήση κλείνει τον Φεβρουάριο του 2025), τότε η κυβέρνηση θα έχει αρκετό χρήμα για να μοιράσει τα προσεχή Χριστούγεννα. Το μόνο που δεν πρόκειται να θυσιάσει ο Μητσοτάκης είναι η δημοσιονομική πειθαρχία. Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι όταν μοιράζεται χρήμα στον... περιούσιο λαό εις βάρος της οικονομίας, τότε το τίμημα είναι υψηλό για τους ίδιους τους αποδέκτες αυτών των παροχών. Γιατί ο λαϊκισμός πληρώνεται και μάλιστα πολύ ακριβά...

Την ίδια στιγμή, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, με τον απόλυτο βαθμό αξιοπιστίας που διαθέτει ως πρόσωπο, στέλνει διαρκώς το μήνυμα προς τις αγορές, ότι η Ελλάδα αποτελεί "διεθνές σενάριο επιτυχίας (success story). Απευθυνόμενος σε ένα ειδικό και ξεχωριστό κοινό στο London School of Economics, αν και αναγνώρισε τα διαρθρωτικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, διαφήμισε την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας, με το κύρος που έχει στο διεθνές στερέωμα, διαβεβαίωσε τους επενδυτές και τους αναλυτές, ότι έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία τα δημοσιονομικά προβλήματα, η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί «υπερκερδών» των σούπερ μάρκετ

Από τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων δεν προκύπτει ότι αυτές ευθύνονται για τον πληθωρισμό, στο βαθμό που κατηγορούνται γι’ αυτόν.

μ όπως με ή μ όπως μου

Η Τετάρτη 13 του Νοέμβρη ήταν μια μέρα σημαντική για όλη την Ελλάδα. Στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών αποκαλύφθηκε το λογότυπο του μετρό ...

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Φόρτωση άρθρων...