Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

«Κλειδιά» αέριο και πετρέλαιο, τα όρια της ανόδου στα χρηματιστήρια

Για καλή μας τύχη, οι καιρικές συνθήκες είναι περισσότερο φθινοπωρινές και λιγότερο χειμωνιάτικες, οπότε αυτό βολεύει σε ότι αφορά στην κατανάλωση του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα, η τιμή της μεγαβατώρας να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, όταν μιλάμε για... χαμηλά επίπεδα, εννοούμε περίπου στη μισή του... αστείου πλαφόν των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ένωσης. Η κρίσιμη ημερομηνία για αποφάσεις είναι η 13η Δεκεμβρίου, όταν εκτιμάται ότι ο χειμώνας, θα αρχίσει να μας δείχνει τα... δόντια του. 

Οι ζυμώσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι έντονες και το παρασκήνιο θα οργιάσει. Ρυθμιστής της κατάστασης είναι ο καιρός, ο οποίος αποτελεί το κριτήριο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων σχετικά με το φυσικό αέριο. Αν μας... πάει ο καιρός, τότε μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου πολύ μακριά από τα 200 ευρώ ή ακόμη περισσότερο από τα 370 ευρώ του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχει προκύψει και ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ζήτησης. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 19%, σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και έτσι έχει επιτύχει το όριο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, δηλαδή τη μείωση της κατανάλωσης κατά 15%.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο πετρέλαιο. Το ρωσικό αργό κινείται κάτω από το θεωρητικό πλαφόν των 70 ευρώ που έχει ακουστεί ότι θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει κατρακυλήσει στα 84 δολάρια το βαρέλι και με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να έχει ισχυροποιηθεί στην περιοχή των 1,04 δολαρίων. Για το λόγο αυτό όλοι διαπιστώνουμε την τελευταία περίοδο τη μεγάλη πτώση της τιμής των καυσίμων στα πρατήρια. Η τιμή της αμόλυβδης στα φτηνά πρατήρια ήταν προ 3 εβδομάδων κοντά στα 2,00 ευρώ και τώρα έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 1,80 ευρώ ανά λίτρο.

Πιθανή επίσημη επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και ο φόβος της ύφεσης πιέζουν την τιμή των ενεργειακών προϊόντων. Αυτό βολεύει τις οικονομίες, έτσι ώστε να κάνουν ευρύτερη χρήση του "βρώμικου" καυσίμου, περιορίζοντας την κατανάλωση φυσικού αερίου. Έτσι, είναι διπλό το όφελος αυτή τη στιγμή, καθώς το φυσικό αέριο συγκρατείται σε σχετικά λογικές τιμές, ενώ το πετρέλαιο παρουσιάζει τάσεις ορθολογισμού, καθώς υπάρχει και ο φόβος της μειωμένης ζήτησης λόγω επιβράδυνσης ή ακόμη και ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. 

Ωστόσο, πρέπει να κρατάμε πολλές επιφυλάξεις, γιατί το προσεχές τετράμηνο κρύβει πολλές παγίδες. Εκτός και αν έχουμε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, όπου το 25% του πληθυσμού, βρίσκεται αυτή τη στιγμή χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό, λόγω των πληγμάτων που έχει επιφέρει ο Πούτιν σε πολλές υποδομές.

Το μεγάλο ζητούμενο για την Ευρώπη είναι η επικράτηση ενός ήπιου χειμώνα, ο οποίος θα συνοδευτεί από μείωση της κατανάλωσης, καθώς το αέριο εξακολουθεί να είναι ακριβό για τα νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για εύθραυστες ισορροπίες στην ενέργεια, όπου όλοι εύχονται να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση από τον... κακό μας τον καιρό και τον... Πούτιν!

Τα χρηματιστήρια «τρέχουν»...

Οι επενδυτές σε όλες τις αγορές, σχεδόν έχουν προεξοφλήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Μέσα στο Δεκέμβριο περιμένουμε νέες αυξήσεις από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες είναι προεξοφλημένες, Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι προς το παρόν λειτουργεί υποστηρικτικά για τη συγκράτηση του ρυθμού ανόδου των επιτοκίων και οι αγορές βλέπουν ότι ίσως τελικώς τα πράγματα να μην είναι τόσο... τραγικά. 

Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού το 2022, αν δεν προκύψει... πυρηνικός πόλεμος, θα συγκρατηθεί μέσα στο 2023 και ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν αυτή τη... δαιμονισμένη κούρσα ανόδου των επιτοκίων, η οποία επηρεάζει καταλυτικά το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις αναλύσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων, το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές έχει... ημερομηνία λήξης, εντός του προσεχούς διαστήματος. Ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα, με δεδομένο το κλείσιμο του Σεπτεμβρίου, είναι πάρα πολύ πιθανό να δούμε μια κάμψη των αντοχών των επενδυτών, οι οποίοι οι οποίοι αξιοποιούν την τρέχουσα άνοδο, για να εγγράψουν υπεραξίες ή να περιορίσουν τις ζημιές. Συνεπώς, υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την πώληση μετοχών, έτσι ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να διοχετευτεί στις αγορές μέσα στο νέο έτος.

Το πλέον κρίσιμο διάστημα για τις αγορές είναι το πρώτο τρίμηνο, καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα νέα δεν αναμένεται να είναι τόσο... ενθαρρυντικά. Οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν βαρόμετρο σε σχέση με την πορεία των κερδών των επιχειρήσεων και μια ενδεχόμενη ισχυρή πίεση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης, θα οδηγήσει σε αντίστοιχη διόρθωση στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Συνεπώς, οι επενδυτές δεν πρέπει να... τσιμπάνε από το γεγονός ότι οι αγορές ανεβαίνουν σαν να μη συμβαίνει... τίποτα. Τα μεγέθη του 2022 θα αποτελέσουν το κομβικό σημείο για τις αγορές, καθώς θα προεξοφληθεί ακόμη και ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες για το α΄ τρίμηνο του 2023. Τώρα, τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν κάθε λόγο να μειώσουν σημαντικά τις θέσεις τους, κυρίως στις μετοχές τεχνολογίας, γεγονός που θα δώσει το σήμα για συνολική διόρθωση στα χρηματιστήρια. Προσδεθείτε...

Το κυβερνητικό στοίχημα για δάνεια και πλειστηριασμούς

Την Παρασκευή το βράδυ, η συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, δεν ήταν σαν και αυτές που γίνονταν στο παρελθόν, όταν υπήρχαν οι μνημονιακές υποχρεώσεις και η μεγάλη πίεση στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Οι τράπεζες θα κλείσουν το 2022 με κερδοφορία άνω των 2 δισ. ευρώ και θα μοιράσουν μερίσματα μέσα στο 2023. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για να ανεβάσουν τα επιτόκια καταθέσεων, να συγκρατηθεί η άνοδος στα επιτόκια χορηγήσεων και ταυτόχρονα, να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο τους σε όσους είναι ευάλωτοι και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. 

Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες απαιτήσεων, οι οποίες περιορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, ενώ πρέπει να είναι πολύ... τυπικές, ώστε να εξυπηρετούν απρόσκοπτα τη "συμφωνία κυρίων" με την κυβέρνηση, για την αποφυγή πλειστηριασμών "που προκαλούν το κοινό αίσθημα".

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν σίγουρη την αύξηση των "κόκκινων" δανείων και για τον λόγο αυτό, θα ληφθούν δραστικά μέτρα για να μη δημιουργηθεί νέα γενιά υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προωθεί ένα σχέδιο μείωσης των μηνιαίων δόσεων στο μισό, η οποία θα συνοδεύεται από συγκράτηση των επιτοκίων. Βέβαια, τα μέτρα στήριξης θα αφορούν όσους είναι συνεπείς και όσους «κοκκινίσουν», ενώ μέχρι σήμερα είναι ενήμεροι και δεν καθυστερούν τις πληρωμές τους.

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τις τράπεζες, έτσι όπως προκύπτει από τις επαφές του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών είναι πολύ σαφές και συνοψίζεται στο εξής: η κυβέρνηση έλαβε μέτρα δημοσιονομικής συγκράτησης, η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι εξασφαλισμένη και οι καταθέσεις έχουν απογειωθεί στα 185,5 δισ. ευρώ, οπότε πρέπει και εσείς να βάλετε πλάτη, ρυθμίζοντας μαζικά χιλιάδες δάνεια, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ευελιξία ως προς την πληρωμή των δόσεων από τους δανειολήπτες. Το... ρεζουμέ ενός τέτοιου μηνύματος καταλήγει στο άτυπο «πάγωμα» των πλειστηριασμών για ευάλωτους πολίτες με αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο!

Από κει και πέρα, είναι δεδομένο ότι θα ενταθεί ο ρυθμός διεκπεραίωσης των πλειστηριασμών που αφορούν βίλες, βιομηχανίες, επαγγελματικούς χώρους και αφορούν πάλαι ποτέ «φουσκωμένα πορτοφόλια», τα οποία «πιστόλιασαν» τα δάνεια. 

Ακρίβεια, τιμολόγια ενέργειας και πλειστηριασμοί βγάζουν... αυτοδύναμη κυβέρνηση! 

Αυτό παρατηρούν στην κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις, ώστε να σταματήσει η... γκρίνια και να δοθούν ανάσες, οι οποίες μεταφράζονται σε πολλές πολλές χιλιάδες ψήφους!
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

To φάρμακο «Μιλέι»

Μήπως υπάρχει για τις ταλαιπωρούμενές τους οικονομίες το «φάρμακο Μιλέι»; Με αυτό αναφέρονται στον νέο Πρόεδρο της Αργεντινής, ο οποίος ακολουθώντας μια ριζοσπαστική πολιτική ανατ...

Πολιτεία Υποδειγματική

Ι. Ανακοινώθηκε ότι στο Καντόνι της Γενεύης έχει οργανωθεί δημοψήφισμα ώστε ν’ αποφασισθεί μείωση των αμέσων φόρων. Αυτό, δε, με στόχο την αύξηση της ιδιωτικής αποτα...

Η Αθήνα μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία με την επικράτηση μέσα σε μια εβδομάδα των ομάδων, που συγκροτούν την λεγόμενη αντιπολίτευση και η άτακτη φυγή με κατεύθυνση τη Μόσχα του Άσαντ, αλλ...

Φόρτωση άρθρων...