Του Τάσου Παπαδόπουλου
Με ένα σύστημα υγείας περιορισμένων δυνατοτήτων, αντιμετώπισε θαρραλέα τη λαίλαπα, που έχει αφανίσει σε μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Άλλες χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας παραδόθηκαν στο έλεος της πανδημίας.
Οι έγκαιρες επισημάνσεις της ιατρικής κοινότητας στην πατρίδα μας και η αποφασιστικότητα, που επιδείχθηκε στην εξαγγελία των μέτρων, περιόρισαν σημαντικά την εξάπλωση του ιού.
Οι Έλληνες του εξωτερικού ένιωσαν ξανά υπερήφανοι για την πατρίδα τους που έχει γίνει σημείο ιδιαίτερης αναφοράς στα διεθνή ΜΜΕ. Οι μέχρι χθες παρίες, σήμερα νιώθουν ότι η πατρίδα τους είναι μια χώρα, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές άλλες ισχυρές της γης.
Και δεν είναι τυχαίο, ότι μέσω της ενημέρωσης, που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, Έλληνες που ζουν σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, προτίμησαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πατρίδα τους και όχι τη λογική της ανοσίας της αγέλης, παίρνοντας μέτρα αυτοπεριορισμού, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Στην Ελλάδα το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού ρίχτηκε στη μάχη με αυταπάρνηση και κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες αδυναμίες του συστήματος, με ανθρωπιά που δεν την συναντάς σε άλλες χώρες, που στο παρελθόν έχουν διαφημίσει υπέρμετρα τα συστήματά υγείας τους.
Όσοι βρέθηκαν εκτός Ελλάδος για σπουδές ή για δουλειές, έσπευσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, γιατί εδώ, σε αυτήν την μέχρι χθες καθημαγμένη οικονομικά χώρα, ένιωθαν ασφαλείς.
Είδαμε κραταιά συστήματα υγείας να καταρρέουν και ομαδικούς τάφους ή αποτεφρωτήρια να θάβουν ή να καίνε τους νεκρούς. Εικόνες που δεν είχε δει ή ανθρωπότητα παρά μόνο στους παγκοσμίους πολέμους.
Οι Έλληνες γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της σπουδαίας μάχης. Οι δικοί μας επιστήμονες, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους ξένους συναδέλφους τους. Όμως είδαμε και πόσοι λαμπροί
Έλληνες επιστήμονες στελεχώνουν διάσημα νοσοκομεία μεγαλουπόλεων του εξωτερικού.
Η αποδοχή των επώδυνων μέτρων από την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ανάγκασε την αξιωματική αντιπολίτευση να περιορίσει τον διχαστικό της λόγο και να συνταχθεί με τα μέτρα, που υπέδειξε η επιστημονική κοινότητα.
Υπήρξαν όμως και οι λίγες εξαιρέσεις αυτών που πήγαν την βόλτα τους, όχι στην γειτονιά τους, άλλα στις παραλίες, προκαλώντας συνωστισμό και εκείνων που επιχείρησαν να εκδράμουν, παρά τα μέτρα, προς τις εξοχικές τους κατοικίες, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Αλλά και ο ανεκδιήγητος πρώην υπουργός Οικονομικών, που μας κόστισε 100 δισ. με τις θεωρίες του περί παιγνίων, λες και βρισκόμαστε σε χαρτοπαιχτική λέσχη, προσπάθησε πέρα από κάθε λογική, να μας πείσει ότι επειδή πριν ανακοινωθούν τα μέτρα της καραντίνας, βρέθηκε στο εξοχικό του, μπορεί να πηγαινοέρχεται σε αυτό νομίμως. Ο ορισμός του παραλόγου.
Βεβαίως, τα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και εφαρμόστηκαν χωρίς καθυστερήσεις, κρίθηκαν από τον Σύριζα ανεπαρκή και βγήκε με δική του πρόταση περί εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης όσων έχουν πληγεί.
Όμως όταν η ιατρική επιστημονική κοινότητα, αλλά και οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον χρόνο, που θα χρειαστεί να ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και το μέγεθος της ζημιάς που θα προκληθεί από αυτά, πως μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να υποστηρίζει ότι πρέπει να αδειάσουν εξ αρχής τα ταμεία του κράτους;
Αλλά και το κύμα προσφορών από ιδιώτες προς τα νοσοκομεία, οι εθελοντές, η ιδιαίτερη φροντίδα για ευάλωτες ομάδες, όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι διαμένοντες σε γηροκομεία, έδειξαν ότι η ανθρωπιά και η αγάπη στον συνάνθρωπο, δεν λείπουν από αυτή τη χώρα.
Το φιλότιμο στην πατρίδα μας αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στοιχείο που χαρακτηρίζει τους Έλληνες, αναδεικνύοντας το διαφορετικό DNA από άλλους λαούς, μια και δεν έχουμε ανοσία του ιού, όπως ψευδώς παραμύθιαζε μέχρι χθες τον τουρκικό λαό, ο αιμοχαρής σουλτάνος της Άγκυρας…