Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκλογικές τάσεις στις νέες ηλικίες ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς την κρίσιμη κάλπη της 21ης Μαΐου. Δεν είναι μόνο οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι που κινούνται στο ηλικιακό όριο 25+, αλλά και οι ψηφοφόροι που θα εκφραστούν για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία.
Η συγκεκριμένη δεξαμενή προκαλεί το ενδιαφέρον των επιτελείων όλων των κομμάτων, ενώ οι βασικοί διεκδικητές της εξουσίας έχουν εντάξει στη στρατηγική τους στοχευμένες κινήσεις για την προσέλκυση ενός ομολογουμένως «δύσκολου» κοινού. Η αλήθεια είναι ότι μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών σε αυτές τις ηλικίες, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία υπήρχε ένα αυξημένο κύμα οργής για τους υπευθύνους σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο.
Το ζητούμενο πλέον είναι σε ποιο βαθμό το τραγικό αυτό δυστύχημα μπορεί να μετατραπεί σε μια γενικευμένη αντικυβερνητική ψήφος από τα νέα παιδιά.
Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει πάντως να ανακτήσει τις δυνάμεις της τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο μετά την αρχική πτώση κατά τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτό αφορά και την περίπτωση των μικρότερων ηλικιών που λειτουργούν κατά βάση επικριτικά έναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στην επικοινωνία του με τους νέους τόσο μέσα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και με την άμεση επικοινωνία στις επισκέψεις του στο Λεκανοπέδιο και στις περιοδείες του στην περιφέρεια. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας πως η νεολαία θα καταψηφίσει τη σημερινή Κυβέρνηση, την καλεί σε κάθε ευκαιρία να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Το ποσοστό των νέων που θα προσέλθει στις κάλπες θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη διαμόρφωση του τελικού πίνακα μετά το άνοιγμα της κάλπης. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν αυτήν την παράμετρο ως τον αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα κυρίως ως προς τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά και των ποσοστών που θα καταγράψουν τα μικρότερα κόμματα προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.
Οι νέοι αναζητούν λύσεις στα προβλήματα τους, καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές και ελπίδα για το μέλλον. Γι’ αυτό και οι πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο τους χρειάζεται να ξεπεράσουν τις καθιερωμένες πρακτικές με τσιτάτα και ξύλινο λόγο και να μιλήσουν στη γλώσσα τους, αλλά και να απαντήσουν σε όσα τους απασχολούν.
Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού κόσμου και των νέων απέχει πολύ ακόμα και αυτό δεν επιτυγχάνεται με συγκυριακές προσεγγίσεις λόγω των εκλογών, αλλά με διαρκείς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.