Όπως γράφαμε στο χθεσινό άρθρο, δηλώσεις του επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, περί μακράς περιόδου υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων, θα τροφοδοτούσε έναν νέο πτωτικό κύκλο στα χρηματιστήρια και ανοδικές τάσεις στα ομόλογα.
Χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης "μαζεύτηκε" μετά τις εντονότατες πιέσεις της Παρασκευής, ενώ σχετικά ήπια ήταν η πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο κλάδος της τεχνολογίας πιέστηκε περισσότερο απ΄ όλους, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν και πάλι την... ανηφόρα, στον απόηχο της βεβαιότητας των αγορών για την περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να... δαμάσουμε τον πληθωρισμό.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,8%, με την πτώση στον κλάδο της τεχνολογίας να διαμορφώνεται στο 2,4%. Ο Γερμανικός δείκτης DAX υπέστη απώλειες 0,6%, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ η πτώση μπορεί να ήταν και μεγαλύτερη αν ήταν ανοικτό το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο ξεπέρασε και πάλι το 4%, το αντίστοιχο Αμερικανικό "σηκώθηκε" σε υψηλό 14-15 ετών, το δολάριο αναρριχήθηκε σε υψηλό 20 ετών και η ισοτιμία του με το ευρώ επανήλθε στο απόλυτο 1 προς 1. Και έχουμε μπροστά μας νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και έναν δύσκολο χειμώνα, όπου θα φανούν οι αντοχές όλων. Ειδικά για την Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι το Σεπτέμβριο, μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,75% ή 75 μονάδες βάσης.
Τώρα... ξύπνησε η Ε.Ε. για το ρεύμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι και όταν οι οικονομικές συνθήκες γίνονται ασφυκτικές. Τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν είχαν συνέχεια.
Η Ε.Ε. "τρέχει" πίσω από τις εξελίξεις και αυτό σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Χθες, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση κορυφής στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ηλεκτρική ενέργεια, Έπρεπε να εκτοξευτεί η τιμή της ενέργειας στα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη Γερμανία ή στα 700 ευρώ στην Ελλάδα, για να πάρουν μπρος οι μηχανισμοί της Ευρώπης. Επιπλέον, η οικονομική βοήθεια, ύψους 19 δισ. ευρώ που ζήτησε ο Γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper από το Γερμανικό Δημόσιο, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 14% χθες (λίγο κάτω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα), φαίνεται ότι το πολύτιμο αγαθό θα προκαλέσει ευρύτερες οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές εξελίξεις, μέσα στους προσεχείς μήνες. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, αν ο χειμώνας είναι βαρύς. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη προετοιμάζονται για τα χειρότερα, χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι αυτά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να... κοιμάται γιατί το κόστος που θα πληρώσουμε όλοι θα είναι τεράστιο. Και ο θεός βοηθός!
"Επιτροπή Σοφών" για τις επενδύσεις
Η κυβέρνηση "φουλάρει" τις μηχανές για τις επενδύσεις και μάλιστα στέλνει ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές ότι οι πλέον εμβληματικές επενδύσεις, θα βρίσκονται υπό την εποπτεία και καθοδήγηση μιας "Επιτροπής Σοφών".
Η Επιτροπή συγκροτήθηκε χθες σε σώμα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, έχοντας ως αποστολή τον χαρακτηρισμό επενδυτικών σχεδίων ως "εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας". Το έργο της συγκεκριμένης Επιτροπής επικεντρώνεται στη γνωμοδότηση αναφορικά με τον εμβληματικό ή μη χαρακτήρα των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε Στρατηγικές Επενδύσεις και αιτούνται να χαρακτηριστούν ως «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» με σκοπό να λάβουν τα κίνητρα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, μεταξύ των οποίων και η επιχορήγηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Επιτροπή απαρτίζεται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, των οποίων η πολύχρονη ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία αποτελεί εχέγγυο. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Ευάγγελος Σαμπράκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλη ο κ. Νικόλαος Σταθόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός και ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναπληρωματικά μέλη της εν λόγω Επιτροπής είναι ο κ. Νικόλαος Μιχελακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών Μαθηματικών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η κ. Μυρτώ Παπαθάνου, Οικονομολόγος και ο κ. Απόστολος Χριστοδουλάκης, Οικονομολόγος.
Ο κ. Παπαθανάσης εξέφρασε τη βεβαιότητα του, ότι "ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής με το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο θα κρίνουν τις επιλεξιμότητες των έργων που πραγματικά θα προσθέσουν αξία στους τομείς της οικονομίας και της επιστήμης στην πατρίδα μας". Είναι μια εξαιρετικής σημασίας κίνηση της κυβέρνησης, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. Εμείς θα προσθέσουμε ότι μια τέτοια επιτροπή θα έπρεπε ήδη να γνωμοδοτεί εδώ και χρόνια...
Τρία έργα του ΔΕΔΔΗΕ πήρε ο Μytilineos
Τρεις συμβάσεις για εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 97,69 εκατ. ευρώ, υπέγραψε η Mytilineos, οι οποίες αφορούν την κατασκευή και συντήρηση ισάριθμων έργων δικτύων διανομής.
Οι εργολαβίες αφορούν τις περιοχές Αγρινίου-Άρτας, Πάτρας-Αιγίου και Χαλκίδας-Αλιβερίου, ενώ θα προστεθεί και τέταρτη εργολαβία στον Βόλου, ανεβάζοντας το συνολικό τίμημα των έργων που θα αναλάβει η Mytilineos στα 114,7 εκατ. ευρώ.. Το δυνατό "κονέ" του Μυτιληναίου με τον ΔΕΔΔΗΕ αφορά έργα ηλεκτροδοτήσεων, συντηρήσεων και ενισχύσουν δικτύου, ενώ θα εκτελεστούν εργασίες διασύνδεσης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το δίκτυο διανομής, αλλαγή εναέριων σε υπόγεια δίκτυα εντός αστικού και υπεραστικού ιστού και ανακατασκευή υπαρχόντων δικτύων με σκοπό τη διασφάλιση της σταθερής λειτουργίας του υφιστάμενου δικτύου. Πρόκειται για εργολαβίες με ιδιαίτερο βάρος, οι οποίες θα κρίνουν και την αξιοπιστία που διαθέτει ο Όμιλος Mytilineos σε τέτοιου είδους έργα.
Ωστόσο, το... ζουμί της όλης ιστορίας είναι ότι μέσω των συμβάσεων, προβλέπεται η εκτέλεση και έργων του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με σκοπό το ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη φροντίδα του περιβάλλοντος όπως η αντικατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ΧΤ με smart meters, η αναβάθμιση του εναέριου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές και οι αναβαθμίσεις του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι η Mytilineos την τελευταία δεκαετία συμμετέχει σταθερά στην αναβάθμιση και καλή λειτουργία του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, εκτελώντας έργα παρόμοιων συμβάσεων. Το τίμημα για τη Mytilineos για τις τρεις αυτές συμβάσεις ανέρχεται στα 97.690.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ με την υπογραφή της 4ης σύμβασης, που θα αφορά την εργολαβία στην περιοχή του Βόλου, η συνολική αξία θα φθάσει τα 114.700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 48 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων και θα ενισχύσουν περαιτέρω τα μεγέθη του Ομίλου.
Εκτίναξη κερδών για τον ΟΠΑΠ
Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των κερδών και των μεγεθών του ΟΠΑΠ, στο α΄ εξάμηνο.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 167,3 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 111,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, ενώ τα καθαρά έσοδα πριν τις εισφορές, ανήλθαν σε 899,3 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 57,7%. Ο ΟΠΑΠ διαθέτει ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό μόλις 26,3 εκατ. ευρώ.
«Αναμφίβολα, η άρση των υπολειπόμενων περιορισμών που σχετίζονταν με τον κορωνοϊό έδωσε τον τόνο στις retail δραστηριότητες, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε ηπιότερη καταναλωτική δαπάνη, λόγω των αυξανόμενων μακροοικονομικών προκλήσεων», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος Γιαν Κάρας. Πρόσθεσε δε, ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού σε συνδυασμό με τις ελκυστικές προωθητικές ενέργειες για τους πελάτες έδωσαν ώθηση στα online παιχνίδια, Σύμφωνα με τον κ. Κάρας, "ο ΟΠAΠ παραμένει κατάλληλα τοποθετημένος για την επίτευξη ανθεκτικών μεγεθών εσόδων και κερδοφορίας, καθώς και για την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων του, με τρόπο βιώσιμο και υπεύθυνο για όλους τους εταίρους του".
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις