Ο μηδενισμός των φετινών κερδών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποτελεί αναμφίβολα μια εξέλιξη πρώτου μεγέθους για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, καθώς φαίνεται ότι οδεύουμε προς τον σκληρό πυρήνα μιας οικονομικής εσωστρέφειας, η οποία έχει πολλές αβεβαιότητας και σίγουρα σκιάζεται από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.
Η χθεσινή πτώση του Dow Jones κατά 430 μονάδες συμπίπτει με την αναζωπύρωση των ανοδικών τάσεων του πετρελαίου, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τον πληθωρισμό όλων των χωρών. Η εκτίναξη των επιτοκίων των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ αποτέλεσε το καταλυτικό στοιχείο, ώστε να βρεθούν σε νέο χαμηλό έξι μηνών και οι Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ πλησιάζει το 10%, ενώ της Ελλάδας κινείται κοντά στο 4,50%! Βέβαια, όπως έχουμε ξαναγράψει από τη στήλη, άλλη είναι η περίπτωση των ΗΠΑ όπου το σύνολο του χρέους είναι διαπραγματεύσιμο στις αγορές και άλλη η περίπτωση της Ελλάδας, της οποίας το 85% του δημοσίου χρέους βρίσκεται υπό την προστασία των... κακών δανειστών!
Οι εξελίξεις κρίνονται ως ανησυχητικές, ενώ στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε την πορεία ύφεσης στην οποία βρίσκεται η Γερμανία, αν και εκτιμάται ότι αυτή δεν θα είναι βαθιά, αλλά ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη. Από κει και πέρα, είναι προφανές ότι οι αγορές θα παρακολουθούν την πορεία των τιμών της ενέργειας σε σχέση με τα... μερομήνια και τον... κακό μας τον καιρό! Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί τον προσεχή χειμώνα ως προς τις καιρικές συνθήκες, αλλά μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για όλους μας...
Η Ελλάδα αντέχει και ανησυχεί... λίγο
Οι διεθνείς εξελίξεις αναμφίβολα είναι αρνητικές και μπορεί να γίνουν και χειρότερες, ωστόσο, την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές, αλλά και ισχυρά "όπλα", προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.
Παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, η δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία από φέτος, θα έχει σημαντική ισχύ και την ερχόμενη χρονιά, ακόμη και στη βάση ενός σχετικά κακού σεναρίου. Οι εξαγωγές και οι τουριστικές εισπράξεις αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και αν υπάρξει κάποια κάμψη στις αποστολές Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, λόγω περιορισμού της ζήτησης. Άλλωστε, η ακρίβεια "χτυπάει" τους πάντες χωρίς εξαιρέσεις.
Από κει και πέρα, το 2024 αναμένεται ισχυρή ροή επενδυτικών κεφαλαίων, κάτι το οποίο εν πολλοίς θα οφείλεται στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young, το 67% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν, θεωρούν ότι η Ελλάδα την τελευταία τριετία έχει κάνει άλματα και μάλιστα το 40% θα προχωρήσει μέσα στο 2024 στην ανάληψη νέων (πρωτογενών) επενδυτικών πρωτοβουλιών ή στην επέκταση υφιστάμενων επενδύσεων. Μάλιστα, η επίδοση που καταγράφει η Ελλάδα είναι η καλύτερη μεταξύ πολλών άλλων χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Αυτό, αναμφίβολα κάτι λέει.
Όπως γράφαμε στο χθεσινό άρθρο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο, με τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, επιτυγχάνουν σχεδόν το... ιδανικό. Οι αγορές θα γνωρίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα, οι επενδυτές θα γνωρίζουν ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχουν μικρότερο ρίσκο, ενώ οι πολίτες έχουν... λαμβάνειν το 2024, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος έκτακτων περικοπών.
Για πρώτη φορά το 2024, το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων θα δουν αυξημένα εισοδήματα, καθώς στην εξίσωση θα προστεθούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από 14 χρόνια "παγώματος" των αποδοχών τους! Το 2024 θα είναι το προτελευταίο σκαλοπάτι, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει το 2025 στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που είχε το 2007, ενώ ο δείκτης της ανεργίας, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα επανέλθει σε μονοψήφιο ποσοστό, επίσης μετά από 18 χρόνια!
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως βάση τα παραπάνω, έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και με βάση τις νέες παρεμβάσεις για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, θα υπάρξουν επιπλέον εισπράξεις από τον ΦΠΑ κατά 2,1 δισ. ευρώ. Στο μέτωπο της εισφοροδιαφυγής, το νέο πλαίσιο των αυστηρών ελέγχων αλλά και οι υπερ-σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, αναμένεται να... ταρακουνήσουν όσους εξακολουθούν να παρανομούν συστηματικά. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι ο έλεγχος της ακρίβειας, η οποία δεν λέει να... μαζευτεί, ασχέτως, αν ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 2,4% το 2024, φαντάζοντας περίπου ως "μαγική" εικόνα. Εφόσον, δεν... στραβώσει κάτι πολύ άσχημα στο διεθνές περιβάλλον, τότε η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα έχει περισσότερα "όπλα" στη φαρέτρα της για να προχωρήσει και σε επιπλέον παροχές μέσα στους προσεχείς μήνες, ακόμη και μέσα στο 2024.
Σε κάθε περίπτωση ο τυπικός και αυστηρός Μητσοτάκης, δεν πρόκειται ποτέ να θέσει σε κίνδυνο την πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους και την επίτευξη ισχυρού πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο μάλιστα, το 2024 αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένο στα 4,93 δισ. ευρώ ή 2,1% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Άλλωστε, το "χτίσιμο" της αξιοπιστίας της χώρας έγινε με πολύ κόπο και μέσα από την άσκηση της οικονομικής πολιτικής με σοβαρότητα. Αφήστε δε που δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού με την... γκαντεμιά που μας έχει βρει, λόγω των φυσικών καταστροφών.