Πέμπτη
04 Ιουλίου 2024

Ο πολιτικός γρίφος της Γαλλίας και το μέλλον της Ευρώπης

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: Γαλλία

Σε μεγάλο γρίφο για το αύριο της Ευρώπης εξελίσσεται η Γαλλία, καθώς το αντι-Λεπενικό μέτωπο, μπορεί να οδηγήσει είτε σε νίκη της Μαρί Λεπέν την Κυριακή, είτε σε επικράτηση του Νέου Αριστερού Μετώπου.

Η συγκατοίκηση ενός ακροδεξιού με τον Μακρόν θα είναι άκρως προβληματική, προκαλώντας πρόβλημα στην Ευρώπη. Με μια αριστερή κυβέρνηση, απλά τα πράγματα θα είναι προβληματικά. Όμως, φαίνεται ότι ακόμη και αν επικρατήσει η Λεπέν, δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αυτό είναι ένα καλό σενάριο και αποτυπώθηκε χθες στις αγορές.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η Λεπέν δεν πέτυχε κάποια συντριπτική νίκη, κάτι που φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις της, στις οποίες απλά ανέφερε ότι ηττήθηκε το "Μακρονικό μπλοκ". Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς και δίνει πολλές πιθανότητες για να επικρατήσουν οι αντι-Λεπενικοί. Θεωρείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι συγκριτικά πιο ομαλή για τη συμβίωση με τον Μακρόν, παρά αν επικρατήσει ο Μπαρντελά.

Η Γαλλία, αποτελεί αυτή τη στιγμή μια χώρα με υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και αν ο νικητής των εκλογών πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, μάλλον πρέπει να είναι βαθιά νυχτωμένος. Η Λεπέν έχει εκφράσει ακραίες θέσεις, είναι με τον Πούτιν, θέλει τη Γαλλία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικώς δεν φαίνεται να έχει επαφή με την πραγματικότητα. Οι αγορές πιστεύουν ότι ακόμη και αν επικρατήσει δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε και έτσι στις εκλογές του 2027, θα φάει τα... μούτρα της. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στην Ευρώπη επικρατεί μια τάση ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων, ενώ η Αριστερά βρίσκεται υπό πίεση ή και... κατεδάφιση.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αλλά όλα θα τα δούμε μετά το αποτέλεσμα του β΄ γύρου την προσεχή Κυριακή. Μια Γαλλία που θα είναι αλλού ο Μακρόν ως πρόεδρος και αλλού ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, τότε θα είναι πρόβλημα για όλους. Σε κάθε περίπτωση, το βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων και της μεγάλης εικόνας στην Ευρώπη είναι οι αγορές. Από τη χθεσινή τους αντίδραση είδαμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το ακραίο σενάριο.

Τα επιτόκια των γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν, το Χρηματιστήριο του Παρισιού σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη και γενικά το κλίμα στην Ευρώπη ήταν θετικό. Γιατί; Φαίνεται ότι ακόμη και αν κερδίσει η Λεπέν θα είναι αδύναμος ο Μπαρντελά, άρα δεν θα έχει περιθώρια για να μη συμβιβαστεί με αυτά που πρέπει να γίνουν. Αν κερδίσουν το Μέτωπο της Αριστεράς, θα είναι μικρότερο το κακό. Για την ακρίβεια, θα είναι μεγάλο κακό, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το σενάριο Λεπέν-Μπαρντελά. Όμως, ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα... ξυπνήσουν την Κυριακή οι Γάλλοι και με ποια διάθεση θα πάνε στην κάλπη.

Την προσεχή Κυριακή το βράδυ θα έχουν λυθεί πολλές απορίες για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, η Γαλλία δεν θα πάψει να αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό γρίφο της Ευρώπης, επηρεάζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις εξελίξεις. Αποτελεί case study για όλα τα πολιτικά συστήματα και τις ηγεσίες στην Ευρώπη. Μπορεί να δούμε αλλαγή πολιτικής από πολλά κόμματα που κυβερνούν, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ας ευχηθούμε ότι η Γαλλία δεν θα αποτελέσει τον συστημικό κίνδυνο που θα μπορούσε να ανατρέψει τις ούτως ή άλλως ευαίσθητες ισορροπίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πολιτική και Χρήμα

Ι. Η ειδησεογραφία της 26.6.2024 ανακινεί ζήτημα καίριο αλλά και παλιό: Τα ανεπίσημα -μαύρα- χρήματα της π ο λ ι τ ι κ ή ς. ΙΙ. Η παθογένεια κορυφώνεται...

Εποχή σε αναζήτηση προσωπικοτήτων

Σε μια εποχή που η Ευρώπη υποφέρει από αδύναμες ηγεσίες αποφάσισα πως μια βουτιά στο παρελθόν της ήταν μάλλον απαραίτητη. Γι' αυτό εκδόθηκαν και πάλι δύο ιστορικά μου μυθιστορήματα...

Φόρτωση άρθρων...