Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Ο προϋπολογισμός-ορόσημο του 2024 και τα μηνύματα που έστειλε ο Μητσοτάκης

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2024 με τα 158 "Ναι" της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε καλές γιορτές σε όλους (δηλαδή, έκανε πλάκα στα κόμματα της Αντιπολίτευσης...) και έκλεισε η συζήτηση επί της πρώτης οικονομικής κατάστασης του ελληνικού κράτους σε περιβάλλον επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 14 χρόνια.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αναλώθηκαν στα γνωστά... τσιτάτα, σαν να μην έχουν καταλάβει τι είχε γίνει και τι έχει γίνει στην Ελλάδα και κυρίως τι πρόκειται να γίνει και πώς πρέπει να γίνει. Η Δημοκρατία επιβάλλει να ακούγονται όλες οι απόψεις, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ξεφεύγουν και πολύ από τη γνώριμη... διαδρομή της ανευθυνότητας και της... αερολογίας! Άσκησαν κριτική γιατί η κυβέρνηση δεν γεμίζει τις τσέπες μας με λεφτά, αλλά όλοι πήραν τις απαντήσεις από τον Μητσοτάκη, ο οποίος... ψέκασε, σκούπισε και... τελείωσε.

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν μάλλον... ανιαρή, καθώς έμοιαζε με αγώνα όπου ο... γηπεδούχος είχε βάλει 5 γκολ και στο τελευταίο δεκάλεπτο έκανε... πλάκα, σαν να βρισκόταν σε... προπόνηση. Ο Μητσοτάκης έκανε... σεμινάριο οικονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα μοίραζε "φάπες" σε όσους εξακολουθούν να πολιτεύονται με λαϊκίστικο και παλαιοκομματικό λόγο. Ο λόγος αυτός ανήκει σε άλλες εποχές, οι οποίες πρέπει να μας διδάξουν όλους σε σχέση με τα λάθη που διαπράξαμε. Επιπλέον, επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη εμπιστοσύνη, επισημαίνοντας ότι αυτή "γεννά" την εμπιστοσύνη, είτε αυτή είναι μεταξύ χωρών είτε μεταξύ Πολιτείας και πολιτών.

Σεμινάριο οικονομικής πολιτικής από τον Πρωθυπουργό

Ο νέος προϋπολογισμός ανεβάζει την Ελλάδα σε άλλη... πίστα, αλλά πάνω απ΄ όλα, αυτό που κρατάμε είναι ότι οι διαβεβαιώσεις και οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη έχουν ως στόχο να εμπεδώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα και παράλληλα να δώσουν την προοπτική της ελπίδας και της αισιοδοξίας στους πολίτες.

Ο Μητσοτάκης παρέδωσε... σεμινάριο υπεύθυνης και στοχευμένης οικονομικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:

Η Ελλάδα θα είναι πιο μπροστά από τους στόχους που θέτει για να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών προς την οικονομία μας και να ενισχυθεί περαιτέρω ο βαθμός αξιοπιστίας μας.

Όριο ή "κόκκινη γραμμή" αποτελεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο για το 2024 έχει οριστεί στο 2,1% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Ο κόσμος να... χαλάσει, στο τέλος του επόμενου έτους θα υπάρχουν στην... άκρη 5,7 δισ. ευρώ για να τα βλέπουν οι αγορές ως πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας το οποίο κινείται σταθερά μεταξύ 35-37 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά και ο στόχος έχει οριστεί για το 2024, στο 152,3% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Οι πρόωρες αποπληρωμές δανείων που είχε λάβει η χώρα στην εποχή των μνημονίων, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Κάτι τέτοιο έγινε άλλωστε την περασμένη Παρασκευή για δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο, με την εξόφληση ποσού 5,29 δισ. ευρώ, από τα διμερή δάνεια που είχε λάβει η Ελλάδα από διάφορες χώρες, κατά το πρώτο μνημόνιο του 2010.

Η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,9%, με επενδύσεις οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ.

Η ανεργία θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 10,6%, ενώ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό (9,6%).

Η κοινωνία θα στηρίζεται διαρκώς και τα επιπλέον μέτρα για την επόμενη χρονιά, ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Από το περίσσευμα και τη διεύρυνση των πηγών άντλησης δημοσίων εσόδων, θα δίνονται στοχευμένες παροχές προς τους ευάλωτους και πιο αδύναμους πολίτες. 

Εκτός από όσα έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης που δίνεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις εφημερίες του.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της χθεσινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία έκλεισε η πενθήμερη συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2024, ήταν η διαρκής αναφορά στην επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 χρόνια. 

Βέβαια, έκανε και... πλάκα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είτε δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, μόνο και μόνο για να ρίξουν... στάχτη στα μάτια των πολιτών. 

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Μητσοτάκη ότι "η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα, αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας".

Νέο παραγωγικό μοντέλο, καλύτεροι μισθοί, μεταρρυθμίσεις και φουλ... επίθεση! 

Η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, χωρίς να υπάρξουν ανατροπές στα δημόσια οικονομικά.

Αταλάντευτος στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών, χωρίς αυτό να λειτουργήσει εις βάρος της ανταγωνιστικότητας, η οποία βελτιώνεται με πολύ καλούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης, ανέλαβε πέντε ξεκάθαρες δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων. Πιο συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι:

Η χώρα δεν πρέπει να ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία 10 χρόνια.

Η Ελλάδα δεν θα τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη.

Η επόμενη μέρα πρέπει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Θα υπάρχει ένα ισχυρό κράτος, το οποίο θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.

Η κοινωνία θα είναι ενωμένη και θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το 2024 θα ενταθεί ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, της "μαύρης" εργασίας και της ακρίβειας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την αγορά και τους... κακομαθημένους επιχειρηματίες, οι οποίοι στερούν το Δημόσιο από έσοδα και εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στην αγορά και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν. "Κερασάκι στην τούρτα" αποτέλεσε η εξαγγελία για κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο θα ψηφιστεί έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Οι οιωνοί για τη χώρα είναι εξαιρετικά θετικοί, οι αγορές πίνουν νερό στο όνομα μας, η ακρίβεια αναμένεται να αποκλιμακωθεί, τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται και την ίδια στιγμή το μόνο που μας ανησυχεί είναι η έλλειψη εργατικών χεριών σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και το... απρόβλεπτο. 

Γι αυτό το τελευταίο, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε. Τα τελευταία 4 χρόνια τα έχουμε δει όλα. Από πανδημία και πολέμους μέχρι ενεργειακή κρίση και υπερπληθωρισμό. Ας ελπίσουμε ότι όντως τα έχουμε δει όλα, γιατί η εκδοχή να μην έχουμε δει... τίποτα ακόμη, θα είναι επιζήμια για τη χώρα και όλους εμάς! Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αντεπίθεσης για να "γοητεύσει" ακόμη περισσότερο τις αγορές και να καθησυχάσει ακόμη περισσότερο τους πολίτες, ώστε να αισθάνονται σίγουροι για την πορεία της χώρας. Ίδωμεν...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Περί «υπερκερδών» των σούπερ μάρκετ

Από τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων δεν προκύπτει ότι αυτές ευθύνονται για τον πληθωρισμό, στο βαθμό που κατηγορούνται γι’ αυτόν.

Φόρτωση άρθρων...