Τετάρτη
09 Οκτωβρίου 2024

Οι Αμερικανικές Εκλογές πλησιάζουν

Αποσαφηνίσθηκαν αρκετά οι θέσεις των δύο υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ με τον τηλεοπτικό διάλογο των δύο υποψηφίων Αντιπροέδρων. Ο Ρεπουμπλικανός JC Vance, γερουσιαστής του Οχάιο, και ο Δημοκρατικός Tim Walz, κυβερνήτης της Πολιτείας της Μινεσότα,  διασταύρωσαν τα ξίφη τους με ένταση μεν αλλά πολιτισμένα και με ουσιώδη πολιτικά επιχειρήματα. Αν και ιστορικά οι συζητήσεις ανάμεσα σε υποψήφιους αντιπροέδρους δεν έπαιξαν ποτέ κανένα ρόλο στο αποτέλεσμα, αυτό το debate μας έδωσε την δυνατότητα να διακρίνουμε τις πολιτικές διαφορές ανάμεσα στην Καμάλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τράμπ.

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου 

Εφ' όσον η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει ταχύτατα, έχει σημασία να διακρίνουμε κάποια χαρακτηριστικά των θέσεων των δύο υποψηφίων. Κυρίως για να μπορέσουμε να διακρίνουμε τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος πάνω στον υπόλοιπο κόσμο  και ιδίως πάνω στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη. 

Το χαρακτηριστικό των θέσεων του Vance είναι πως κατόρθωσε κάπως να διασκεδάσει την δαιμονοποίηση του Τράμπ από τους Δημοκρατικούς κι' από πολλά αμερικανικά ΜΜΕ. Τόνισε πως όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί (περί κινδύνων για την Δημοκρατία, καταστροφής της αμερικανικής κοινωνίας κι' έκρηξης πυρηνικού πολέμου) είναι εντελώς αστήρικτοι. Διότι ο Τράμπ έχει και στο παρελθόν κάνει Πρόεδρος - κι' ούτε πόλεμοι ξέσπασαν, ούτε η οικονομία καταστράφηκε, ούτε η Δημοκρατία κατέρρευσε. Ο ίδιος μάλιστα, που ήταν παλαιότερα εναντίον του, αναγνώρισε πως είχε κάνει λάθος. Γι' αυτό και τώρα τον στηρίζει!! "Να μην ξεχνάμε" τόνισε, "πως ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός και τα χρήματα που κέρδιζαν από τον μισθό τους οι άνθρωποι ήταν πολύ περισσότερα".

Στα εξωτερικά, ο Vance επέμεινε, πως με τον Τράμπ η ειρήνη είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. Διότι έχει αποδείξει πως μπορεί να βρει λύση στο Ουκρανικό και να εξασφαλίσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Σίγουρα το ΝΑΤΟ θα ταρακουνηθεί σε μια εκλογή Τράμπ, διότι οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν σεβασμό των υποχρεώσεων των μελών του. Αυτό όμως σημαίνει πως η απαίτηση δεν θα περιορισθεί μόνο στις οικονομικές υποχρεώσεις αλλά πως θα συμπεριλάβει και όλες τις άλλες δεσμεύσεις. Αυτό είναι ένα σοβαρό επιχείρημα ώστε η Ελλάδα να απαιτήσει συμμόρφωση της Τουρκίας σε κοινές συμμαχικές θέσεις (λχ απέναντι στην Ρωσία, το Ιράν και το Ισραήλ).

Ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις που διατύπωσε ο Vance για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Μια κυβέρνηση Τράμπ θα πάψει να χαϊδεύει τα αυτιά των διάφορων λόμπυς, που εκφράζουν συμφέροντα όσων κερδίζουν από τις "πράσινες" πολιτικές και οδηγούν τον κόσμο στην ακρίβεια και την οικονομική δυσπραγία. Για "παράξενη επιστήμη" μίλησε ο Vance, αναφερόμενος στους υποτιθέμενους κινδύνους του παραγόμενου από ανθρώπινες δραστηριότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Ένα περίπου μήνα πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 τα πράγματα εξακολουθούν να είναι αμφίρροπα. Τελευταία εμφανίσθηκαν κάποιες προσωπικότητες του ρεπουμπλικανικού χώρου, όπως η γυναίκα του πρώην Αντιπροέδρου Ντικ Τσένευ και πρώην βουλευτής Λιζ Τσένευ, που θυμίζουν την αντιδημοκρατική στάση του Τραμπ στην περίφημη επίθεση κατά του Καπιτωλίου. Μόνο που αυτοί βαρύνονται με στρατιωτικές εμπλοκές της Αμερικής στο Ιράκ και δύσκολα πείθουν τους εκλογείς. Για την ώρα 7 Πολιτείες είναι αμφίβολες.

Και κρατούν το κλειδί της εκλογικής μάχης. Aυτές είναι η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Β. Καρολίνα, η Πενσυλβανία, η Νεβάδα, η Αριζόνα και το Ουισκόνσιν. Οι διαφορές των δύο υποψηφίων και στις 7 εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Οι τελευταίες εξελίξεις δεν έχουν παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διάθεση των εκλογέων. Κι εκεί θα κριθεί τελικά το παιχνίδι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο πολύ «μεγάλος αδελφός» είναι εδώ…

Δεν απέχουμε πλέον πολύ από την κρατικοποίηση / ψηφιοποίηση της ιδιωτικής ζωής, που σημαίνει ότι η επιβολή μιας αυταρχικής εξουσίας γίνεται πανεύκολη υπόθεση, στο όνομα της φοροδια...

Φόρτωση άρθρων...