Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

«Οι άνθρωποι της Κατοχής – Οι δίκες»

Συγγραφέας του άκρως ενδιαφέροντος βιβλίου με τον αναφερόμενο στην επικεφαλίδα τίτλο είναι ο Γεώργιος Κ. Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθέριου Βενιζέλου / Λέσχης Φιλελευθέρων, διακεκριμένος δικηγόρος και ιστοριογράφος.

Η αξία του βιβλίου έγκειται στην αντικειμενική εξιστόρηση των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν (κυρίως αλλά όχι μόνο) κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, την απροκατάληπτη νομικοπολιτική αξιολόγηση των δικών των κατοχικών πρωθυπουργών και των συνεργατών τους, την παράθεση γεγονότων και πληροφοριών άγνωστων στους περισσότερους, που συνοδεύεται από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, εγγράφων, βιβλιογραφικών παραπομπών και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και τη διεισδυτική ανάλυση των θεσμικών ελλειμμάτων και των αυθαιρεσιών πολλών εκ των πρωταγωνιστών των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα από τον μεσοπόλεμο μέχρι και τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Κεντρική θέση του συγγραφέα είναι ότι οι τολμήσαντες να επωμισθούν κυβερνητικές ευθύνες κατά τη διάρκεια της κατοχής προσέφεραν υπηρεσίες εν πολλοίς σωστικές υπέρ του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού. Τονίζει, πάντως, ο Γ. Κ. Στεφανάκης, ότι ‘’στις μεγάλες ανακατατάξεις όταν, εξ αντικειμένου, το δέον είναι αμφίβολο ενώ η συνέχιση της ζωής απαιτεί δράση, η αμνηστία, ως λήθη ενός συγκεκριμένου παρελθόντος, αποτελεί τη λύση’’. Αναδεικνύει επίσης την κομμουνιστική υστεροβουλία, η οποία θεωρούσε ότι η λήξη της κατοχής αποτελούσε την κατάλληλη στιγμή εγκαθίδρυσης του κομμουνισμού (και) στην χώρα μας : ‘’Ο Μπαρτζώτας … κραύγαζε … ή τώρα ή ποτέ !’’ Ευτυχώς για την Ελλάδα, γράφει ο Γ. Κ. Στεφανάκης, επικράτησε το ‘’ποτέ’’. Έτσι από τον κομμουνισμό σώθηκαν γενιές Ελλήνων.

Οι αντιδημοκρατικές δραστηριότητες, τα στρατιωτικά κινήματα αλλά και οι αυθαιρεσίες κοινοβουλευτικών προσώπων που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου σχεδόν κατά τα τρία πρώτα τέταρτα του 20ου αιώνα αντιπαραβάλλονται με την ψύχραιμη διαδικασία τιμωρίας των πρωτουργών της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και την μετατροπή της καταδίκης τους σε θάνατο από το Πενταμελές Εφετείο το 1975 σε ισόβια κάθειρξη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (μετά από εισήγηση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και πατέρα του συγγραφέα Κωνσταντίνου Στεφανάκη).

Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα και διατίθεται από το Ίδρυμα Ιστορίας του Ελευθέριου Βενιζέλου / Λέσχη Φιλελευθέρων{Χρήστου Λαδά 2} Η πολυτελής και καλαίσθητη έκδοση (με πρόλογο και επιμέλεια του ιστορικού Ιωάννη Κ. Φίλανδρου) αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ποιοτικό περιεχόμενο του.

* Ο Κώστας Χρηστίδης είναι νομικός και οικονομολόγος
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί «υπερκερδών» των σούπερ μάρκετ

Από τους ισολογισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων δεν προκύπτει ότι αυτές ευθύνονται για τον πληθωρισμό, στο βαθμό που κατηγορούνται γι’ αυτόν.

Οικολογικοί μύθοι και η διάψευσή τους

Είναι δυνατόν χώρες που επιβιώνουν και χρωστούν την όποια οντότητά τους στην εξόρυξη και εξαγωγή ορυκτών καυσίμων να επιλέγονται από τον ΟΗΕ για την οργάνωση συνεδρίων για την πράσ...

Φόρτωση άρθρων...