Κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησε χθες η τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη Αυγούστου, όταν είχε φτάσει ακόμη και στα 350 ευρώ!
Μέχρι στιγμής το πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργειακή πολιτική, έχει επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου προς τα κάτω, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ένωσης.
Οι 27 υπουργοί καλούνται να δώσουν περιεχόμενο στις πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, οι ηγέτες των Ένωσης, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Ο... διάολος ίσως να κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως λένε πολύ, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, η οποία συμφώνησε μεν κατ΄ ανάγκη στις Βρυξέλλες, ωστόσο, μπορεί να θελήσει να επιβάλλει τη δική της ατζέντα στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών και έτσι να αρχίσουμε πάλι να μιλάμε για αποφάσεις με αστερίσκους, παρενθέσεις και... άνω τελείες!
Ο Πούτιν αρχίζει και μιλάει για "βρώμικες βόμβες" που ετοιμάζουν οι Ουκρανοί και επί της ουσίας προσπαθεί να στήσει κάποια προβοκάτσια, για να δικαιολογήσει το νέο γύρο επιθέσεων κατά της Ουκρανίας. Εικάζεται δε, ότι λόγω των τεραστίων απωλειών που καταγράφει στο πεδίο της μάχης, ίσως ήρθε η... ώρα για να δώσει μια ακόμη πιο δυνατή "απάντηση" στη Δύση, μέσα και από τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων! Αν πάμε σε αυτό το σενάριο, τότε οι ανατροπές στις τιμές της ενέργειας θα είναι άμεσες. Άλλωστε, όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε τον... πάτο των τιμών και ότι σύντομα θα βρεθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, τόσο το αέριο όσο κα ιτο πετρέλαιο.
Θετικό κλίμα, αλλά...
Η κατάσταση στις αγορές είναι περίπλοκη και άνετα μπορεί να θολώσει την κρίση των επενδυτών ή να δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες.
Χθες, οι επενδυτές στη Wall Street τοποθετήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών γιατί ελπίζουν ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα είναι λιγότερο... αγριεμένη σε σχέση με τα επιτόκια του δολαρίου. Έτσι, παρά τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, τελικώς κυριάρχησαν οι αγοραστές και έτσι ο Dow Jones σημείωσε νέα άνοδο, φτάνοντας στις 31.500 μονάδες, όταν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες είχε χάσει με χαρακτηριστική ευκολία τις 30.000 μονάδες. Το θετικό κλίμα στις ΗΠΑ επίδρασε αναλόγως και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, όπου τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν σταθερή επιδείνωση, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει αφομοιωθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, μέσω της σχετικής προεξόφλησης. Αξιοσημείωτη και η νέα άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 1,32%, στις 866 μονάδες, λόγω και της θετικής έκθεσης της HSBC (ακολουθεί περαιτέρω ανάλυση παρακάτω).
Το καλό κλίμα στα Χρηματιστήρια συμπληρώθηκε από την υποχώρηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, κάτι που είχε θετική επίδραση και στο Ελληνικό 10ετές. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η εκλογή του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία, καθησυχάζει τις αγορές μετά την... κωμωδία με τη Λιζ Τρας και τον φόβο για συνέχιση της, με την επανεκλογή του Μπόρις Τζόνσον!
Ενθαρρυντική και η υποχώρηση του πετρελαίου, το οποίο, ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν έχει πει την... τελευταία του λέξη. Αυτά μέχρι εδώ είναι τα καλά νέα για τη χθεσινή ημέρα. Επιπλέον, αναμένουμε την Πέμπτη τη νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά κυρίως τη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Morgan Stanley προειδοποιεί...
Χθες βγήκε ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, ο οποίος προσπαθεί να μιμηθεί τον... Ρουμπινί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι βραχυπρόθεσμα θα δούμε άνοδος στις μετοχές, αλλά το 2023, θα υπάρξει μια... άνευ όρων παράδοση της Wall Street!
H Γουίλσον είχε προβλέψει την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, την τελευταία ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και όλοι τον ακούνε και τον διαβάζουν με ιδιαίτερη προσοχή. Επισημαίνει ότι η ανοδική πορεία που βλέπουμε στις αγορές δεν θα έχει πολύ δρόμο και ουσιαστικά με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων των εταιρειών προς τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023, όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι εισερχόμαστε σε φάση ύφεσης. Θεωρεί δε ότι τα ομόλογα θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ανοδική κίνηση στα χρηματιστήρια, μέχρι να αρχίσει και πάλι η κατρακύλα τους.
Το κλειδί των εξελίξεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα είναι τα εταιρικά μεγέθη. Πολλά μπορεί να ακουστούν και να συμπίπτουν με δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου και της ενέργειας. Οι επενδυτές, περιμένουν να βεβαιωθούν για το μέγεθος των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού στα εταιρικά κέρδη, προτού... αποφανθούν ότι μπαίνουμε σε φάση ύφεσης. Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά των "αρκούδων" έχει πάει... διακοπές και περιμένουν να τοποθετηθούν όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα ως προς τα δεδομένα, προκειμένου να εξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα και να διατυπωθούν οι ανάλογες εκτιμήσεις ή προβλέψεις.
Ψήφος εμπιστοσύνης της HSBC στην Ελλάδα
Χθες, η HSBC ξαναβγήκε... επιθετικά υπέρ της Ελλάδας και των Ελληνικών μετοχών.
Ο βρετανικός χρηματοοικονομικός οίκος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και προτρέπει τους επενδυτές να τοποθετηθούν στο ισχυρό success story της Ελλάδας (τέτοια ακούν οι Συριζαίοι και μιλάνε για... πληρωμένους και για διάφορους που κάνουν χρήση ναρκωτικών!). Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, σύμφωνα με την HSBC, είναι ισχυρά και δίνουν ώθηση. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ελκυστικές, ενώ οι τράπεζες αποτελούν ισχυρό story.
Η βρετανική τράπεζα επισημαίνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός και το υψηλό χρέος της Ελλάδας αποτελούν θέματα που χρήζουν προσοχής, ωστόσο, τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας είναι ισχυρά και η αλματώδης ανάπτυξη, σκεπάζει σχεδόν όλα τα άλλα. Τονίζει, όπως και τόσοι άλλοι οίκοι, ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων δεν θα αλλάξουν το story των τραπεζών, οι οποίες ευνοούνται από τη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα πολύ καλά στοιχεία του προϋπολογισμού του Κράτους.
"Κερασάκι στην τούρτα" αποτελεί η πολύ καλή πορεία του τουρισμού, η οποία τροφοδοτεί το Ελληνικό success story, ενώ σε ότι αφορά στις αποτιμήσεις, η HSBC σημειώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια πολύ φθηνή χώρα σε επίπεδο αποτιμήσεων των μετοχών. Τέλος, η HSBE απλώνεται και στο πεδίο των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, επισημαίνοντας επί της ουσίας ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν επηρεάζει τον πολιτικό κίνδυνο, ο οποίος είναι χαμηλός,
Προσοδοθηρία και πληθωρισμός
Επίκειται ενεργειακό σοκ (;) και το αντι-παράδειγμα της Βρετανίας με φόντο την Ελλάδα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις