Της Νατάσας Φραγκούλη (ΣΕΠΕ)
Οι Έλληνες πολίτες επιδοκιμάζουν ψηφιακές ευκολίες, όπως η άυλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων, αλλά και η αποστολή SMS, που χρησιμοποιήθηκαν για την καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Για την ακρίβεια, το 92% των πολιτών θεωρεί τις συγκεκριμένες δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού κράτους “πολύ/αρκετά” χρήσιμες.
Στο μεταξύ, μόλις το 8% των ερωτώμενων, που συμμετείχαν στην έρευνα “COVID CONTROL” της εταιρείας Interview, αξιολογεί αυτές τις δράσεις ως «λίγο/καθόλου χρήσιμες».
Ικανοποίηση της κοινής γνώμης από τις ψηφιακές δράσεις που έτρεξαν στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.
Οι Έλληνες πολίτες υποδέχτηκαν κάτι παραπάνω από θετικά την ψηφιακή πρόοδο, που έχει κάνει η δημόσια διοίκηση το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στην ερώτηση της έρευνας “Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες έκαναν ψηφιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες ό,τι δεν έγινε για πολλά χρόνια;”, το 90% απαντά “Συμφωνώ/Μάλλον συμφωνώ”.
Μόλις το 10% δηλώνει “Διαφωνώ/Μάλλον διαφωνώ” με την παραπάνω άποψη.
Την επιδοκιμασία των πολιτών στις ψηφιακές δράσεις, που ενεργοποιήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού επιβεβαιώνει και η υψηλή βαθμολογία, που επιφυλάσσουν οι Έλληνες στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Υψηλή βαθμολογία
Στη βαθμολόγηση Υπουργών που “πρωταγωνιστούν” στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι σχετικές επιδόσεις είναι οι εξής: με αξιολόγηση από το 1 έως το 10, όπου 1 πολύ κακή αξιολόγηση και 10 πολύ καλή αξιολόγηση ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, λαμβάνει 7,6, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, 6,6. Την υψηλότερη βαθμολογία, 8,1, συγκεντρώνει ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Περισσότερο ψηφιακό κράτος
Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι από τον επόμενο μήνα οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών που χρειάζονται, έδωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι σε αυτό το “πακέτο” δικαιολογητικών, που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μέσα από το Μητρώο Πολιτών, περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγυτέρων συγγενών.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του ο Υπουργός, όλα αυτά τα δικαιολογητικά θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τους πολίτες, αλλά και από το Δημόσιο, χωρίς αίτηση, αν κρίνεται αναγκαίο.
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, “πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σημαντική αναβάθμιση, η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών, όπως η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στην κατοικία και την ψηφιοποίηση εκλογικών διαδικασιών”.